Opublikowany przez:
Familiepl
2018-07-17 13:22:15
Autor zdjęcia/źródło: @pixabay
Selen, kojarzy nam się głównie z odpowiednią pracą tarczycy - i słusznie. Jest także odpowiedialny za wiele innych, ważnych procesów w organizmie.
Selen występuje najczęściej w formach organicznych: selenometioninie i selenocysteinie. Jednakże to selenometionina jest formą o wiele lepiej przyswajalną. Najbogatszymi źródłami selenu są: orzechy brazylijskie, podroby, ryby, owoce morza, czerwone mięso, drób, jaja, grzyby shiitake. Kiedy wskazana jest suplementacja tym mikroelementem należy również pamiętać o jednoczesnym uzupełnieniu cynku, miedzi i magnezu (ale nie jednocześnie z selenem, należy zachować odstęp czasowy).
Na niedobory narażeni są osoby starsze oraz wszyscy Ci, którzy cierpią na przewlekłe choroby lub maja kłopoty z odpowiednim wchłanianiem składników odżywczych: wszelkie choroby, upośledzenia czy dysfunkcje układu trawiennego, a więc niestety większość. Jednakże ze względu na to, że selen jest pierwiastkiem śladowym w naszym organizmie, jego ilość potrzebna do zachowania zdrowia jest bardzo mała, to też suplementacja selenem silnie zależy od jego ilości w organizmie. Nadmiar selenu niestety również wiąże się z negatywnymi skutkami, tak jak i niedobór, może działać toksycznie, sprzyjać cukrzycy typu II, a nawet nowotworom.
Jeśli jesteśmy zdrowi, a nasza dieta jest dobrze zbilansowana, bogata w produkty wyżej wymienione z jednoczesną eliminacją żywności wysoko przetworzonej i antyodżywczej, poziom selenu w naszym organizmie powinien być optymalny i pozwalać na sprawne działanie tarczycy, układu immunologicznego i funkcji antyoksydacyjnych.
Aleksandra Dębska - dietetyk, ze specjalnością Dietoterapia.
Konsultacje z pacjentami są jej wielką pasją. Podchodzi do każdego przypadku holistycznie. Wie, że prawidłowe żywienie gra czasami najważniejszą rolę w kondycji zdrowotnej człowieka, natomiast higiena snu, pozytywne relacje ze sobą i otoczeniem, są kolejnymi i niezbędnymi elementami do utrzymania pełni zdrowia.
W MedFood chętnie zajmuje się tematem mikrobiomu jelitowego i jego plejotropowego oddziaływania na organizm. Szczególnie fascynuje ją działanie ludzkiego mózgu, jego funkcje, potencjał, zależności, i jak wiele jeszcze o nim nie wiemy. Chętnie zgłębia kontekst relacji relacja jelita-mózg, zwłaszcza w aspekcie zaburzeń psychicznych i emocjonalnych. Oprócz tego zajmuje się osobami z zaburzeniami hormonalnymi.
Więcej na medfood.com.pl
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka
2018.07.30 20:01
Bardzo ciekawe. Selen jak seler.. Ostatnio czytałam też że LIT jest również nam bardzo potrzebny..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.