Magnez w ciąży – za co odpowiada?
Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków, wpływających na zdrowie kobiety w ciąży oraz prawidłowy rozwój płodu. Odpowiada nie tylko za przyswajanie innych składników mineralnych, ale kontroluje aż 300 enzymów w organizmie. Ponadto:
- obniża kurczliwość mięśni – dlatego skutkiem jego niedoboru najczęściej są skurcze odczuwalne np. w mięśniach nóg lub powiek;
- dba o gęstość mineralną kości;
- wpływa na układ nerwowy, mięśniowy i krążenia;
- przeciwdziała nadciśnieniu;
- odpowiada za termoregulację;
- kontroluje ciśnienie krwi;
- zapobiega bezsenności;
- kontroluje prawidłową ilość wapnia, sodu i potasu;
- poprawia wchłanianie potasu i wapnia;
- wpływa na stabilność DNA;
- przechodzi przez łożysko do płodu;
- może zapobiegać rzucawce w ciąży;
- chroni ośrodkowy układ nerwowy dziecka;
- zmniejsza ryzyko wcześniejszego porodu;
- ma wpływ na zmniejszenie mdłości.
Normy magnezu w ciąży i rekomendowana suplementacja
Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca w stanach niedoboru magnezu suplementację w dawce dobowej wynoszącej około 6 mg na każdy kilogram masy ciała u osób zdrowych. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny przyjmować nawet dwukrotnie większą ilość tego pierwiastka. Dawka powinna zostać ustalona po badaniu stężenia we krwi oraz konsultacji z lekarzem prowadzącym ciążę. Zazwyczaj waha się ona od 200 do nawet 1000 mg na dobę. Zapotrzebowanie jest większe, ponieważ w ciągu doby około 8 mg magnezu wykorzystuje rozwijający się płód. Później, w okresie laktacji, do pokarmu trafia aż 25 mg magnezu. Może to doprowadzić do powstawania niedoborów.
Jaki magnez w ciąży wybrać?
Zastanawiając się, jaki magnez w ciąży powinniśmy suplementować, na początku przyjrzyjmy się swojej diecie i uzupełnijmy ją o produkty bogate w ten pierwiastek. Dobrym źródłem magnezu są orzechy, nasiona i pestki oraz zielone warzywa, m.in. szpinak, kapusta, fasola, karczochy i brokuły. Warto jeść także awokado, figi, otręby oraz gorzką czekoladę. W ciąży nie zawsze jednak regularne przyjmowanie posiłków jest możliwe ze względu na dokuczliwe mdłości. W tym wypadku możemy być narażeni na niedobory, m.in. magnezu. Wybrać więc możemy preparat na bazie asparaginianu, np. Aspargin, lub cytrynianu czy jabłczanu. Te formy wykazują lepszą wchłanialność w porównaniu np. do często występującego tlenku, węglanu, siarczanu czy chlorku magnezu. Suplement należy przyjmować podczas lub po posiłku, popijając dużą ilością wody.
Przy wyborze preparatu z magnezem warto więc zwrócić uwagę na:
- formę magnezu o lepszej wchłanialności (np. asparaginian);
- ilości jonów magnezu, jaka dostarczamy sobie z jedną tabletką;
- status leku o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym (np. Aspargin), a nie suplementu diety, który jedynie uzupełnić ma nasz jadłospis.