Przetwory z ogórków TOP 5 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przetwory z ogórków TOP 5 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW

Przetwory z ogórków TOP 5 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW

Autor zdjęcia/źródło: Przetwory z ogórków @ pixabay.com

Sezon ogórkowy w pełni czas więc na zajęcie się plonami z naszych ogrodów i przygotowanie zapasów z tych pysznych warzyw. Przetwory z ogórków sprawdzą się idealnie już podczas letniego grilla, ale najlepiej będą smakować w chłodne, zimowe dni, gdy będzie nam brakować smaku świeżych warzyw.

Od tych najbardziej popularnych, czyli ogórków kiszonych, poprzez pikle, aż po różnego rodzaju sałatki ogórki można przygotowywać na przeróżne sposoby. Przetwory z ogórków to najbardziej popularne przetwory chyba w każdym polskim domu. Lipiec to najlepszy czas na zbiory tych warzyw, które zwykle są dość obfite, mamy więc wiele możliwości na przyrządzenie z nich różnego rodzaju przetworów. Który przepis wypróbujesz?

Przetwory z ogórków - Ogórkowa sałatka

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 łyżki soli
  • ziele angielskie
  • koper w pęczku
  • liście selera

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Ogórki, marchewkę i cebule obierz. Następnie ogórki i cebule poszatkuj na cienkie plastry, a marchewkę zetrzyj na grube wiórki.
  2. Do wyparzonych słoików wkładaj liść selera, liść kopru i 3 ziela angielskie. Warzywa umieść w większym garnku dodaj sól, cukier, ocet i olej i dokładnie wymieszaj. Wszystko zagotuj i gotuj przez 15 minut od czasu do czasu mieszając tak, aby składniki zmiękły.
  3. Tak przygotowaną sałatkę wkładaj do słoików razem z powstałą zalewą.
  4. Pasteryzuj w garnku z gorącą, ale nie gotującą się wodą do momentu uwypuklenia się wieczek. Następnie wyjmij i postaw do góry dnem do ostygnięcia.

Przetwory z ogórków - Ogórki z musztardą

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 5 szklanek wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek ostrej musztardy
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz mielony
  • pieprz cały

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Ogórki obierz ze skórki, pokrój w średniej szerokości paski. Do wyparzonych słoików włóż 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu oraz wsyp łyżeczkę pieprzu mielonego. Następnie ułóż w nich ogórki.
  2. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, dodaj musztardę, dokładnie wymieszaj. Gorącą zalewą zalej ogórki w słoiczkach, pasteryzuj 10 minut. Potem ustaw dnem do góry.

 

Przetwory z ogórków - Ostre ogórki z chili

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
  • 1,5 główki czosnku
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżeczki chili
  • 0,5 kg cukru
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki octu

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki pokrój w ćwiartki, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na noc.
  2. Zlej z nich powstałą wodę. Zasyp ogórki chili, dodaj czosnek (w ząbkach lub grubo posiekany).
  3. Zagotuj olej i gorącym zalej ogórki. Ocet zagotuj z cukrem i dolej do ogórków. Wymieszaj dokładnie i zostaw na minimum kilka godzin.
  4. Przetwory z ogórków przełóż do słoików, zalej zalewą. Jeszcze gorące zakręć i odwróć dnem do góry. Zostawić do ostygnięcia.

Przetwory z ogórków - Ogórki kiszone

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 l wody
  • 120 g soli niejodowanej
  • 2 główki czosnku
  • baldachimy kwiatów i nasion kopru z łodygami, około 3 sztuki na słoik
  • 3 kawałki korzenia chrzanu pokrojone na cienkie paski
  • 8 liści chrzanu
  • kilkanaście zielonych liści dębu, wiśni lub czarnej porzeczki
  • gorczyca

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Na dno każdego słoika włóż dwa obrane i pokrojone ząbki czosnku, kilka kawałków chrzanu, 2 liście dębu lub inne, liść chrzanu, łodygę kopru z kwiatem lub nasionami i pół łyżeczki gorczycy. Wkładaj ogórki ciasno, pionowo jeden obok drugiego.
  2. Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól i tak przygotowanym wrzątkiem zalej słoiki. Zakręć i odstaw do góry dnem na około 2 godziny. Następnie odwróć słoiki z powrotem.
  3. Tak przygotowane słoje pozostaw na co najmniej 2-5 dni w temperaturze pokojowej, gdzie rozpoczną proces kiszenia. Po kilku dniach możesz je przenieść w chłodniejsze miejsce, np. do spiżarni.

Przetwory z ogórków - Pikle z ogórków

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru

Zalewa:

  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżka gorczycy

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrob pestki. Łódki ogórków pokrój w poprzeczne paski na szerokość ok. 1 cm. Włóż do miski, posyp solą, wymieszaj i zostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Następnie wylej z ogórków powstałą wodę i zasyp je cukrem, wymieszaj. Znów odstaw na 4 godziny. Tym razem wody nie odlewaj. Do miski z ogórkami dolej ocet, dodaj gorczycę i wymieszaj. Tak przygotowane pikle włóż razem z zalewą do wyparzonych słoików. Pasteryzuj 15 minut.

 

ZOBACZ TAKŻE:

Przetwory z owoców letnich - KALENDARZ>>

Co można zrobić ze śliwek? – NA SŁODKO I SŁONO>>