Opublikowany przez:
                              
              
                                  Kasia P.                
                              
              
              
                              
                  2019-02-28 17:37:56                
              
                              
                  
                
              
                          
Autor zdjęcia/źródło: unsplash
Sałatki na Wielkanoc to podstawa świątecznego stołu. Sięgamy po nie ze smakiem nie raz, nie dwa. Najważniejsze, że są lekkie i stanowią doskonałe urozmaicenie wśród wielkanocnych potraw. Dobra sałatka, jak te na które dzielę się przepisami, znika w mgnieniu oka. Sprawdzone, niedrogie i nieskomplikowane, a przede wszystkim przepyszne - klucz do wyboru sałatki na Wielkanoc już znacie. Gotowe na kulinarny sukces?
Składniki:
- 3 ziemniaki
 - 3 filety śledziowe
 - 3 ogórki kiszone
 - 2 jajka na twardo
 - 2 buraczki
 - ¼ jabłka, ¼ cebuli
 - 1 pietruszka, 2 marchewki
 - sok z cytryny, 2 łyżki octu
 - 3 łyżki majonezu
 - 2 łyżeczki musztardy
 
Wykonanie:
Ugotować ziemniaki, pietruszkę i marchewki. W innym garnku ugotować buraczki. Ugotowane warzywa pokroić w kostkę. Zamarynować śledzie: pokroić w kosteczkę i zalać sokiem z cytryny i octem (odczekać 30 minut). Ugotowane jaja na twardo również pokroić w kosteczkę. Tak samo pokroić cebulę, jabłko i ogórki kiszone. Dodać je do pokrojonych warzyw. Wyjąć śledzie z marynaty i także dodać do miski z warzywami. Przyprawić i dodać musztardę oraz majonez. Delikatnie wymieszać.
Składniki:
- 4 ziemniaki
 - 4 jajka, 4 ogórki kiszone
 - 100 g boczku lub szynki parmeńskiej
 - szczypiorek
 - sos majonezowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz
 
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Ugotować na twardo jajka i pokroić na ćwiartki. Ogórki pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Wymieszać składniki sosu. Wymieszać składniki i udekorować szczypiorkiem.
Składniki:
- 4 jajka
 - 5 rzodkiewek
 - 100g kaszy jęczmiennej (1 woreczek)
 - kilka suszonych pomidorów
 - 1 główka sałaty rzymskiej
 - szczypiorek
 - sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz
 
Wykonanie:
Ugotować kaszę i ostudzić. W salaterce połączyć z sałatą i szczypiorkiem Dodać pokrojone plasterki rzodkiewki. Ugotować na twardo jajka i pokroić w łódeczki. Dodać do sałaty. Pokroić suszone pomidory w paseczki i dodać. Wymieszać dokładnie składniki sosu i polać nim sałatę.
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasa, 1 puszka czerwonej fasolki
 - 1 por
 - ½ czerwonej papryki
 - 200g żółtego sera
 - sól, pieprz, ostra papryka do smaku
 - 3 łyżki majonezu
 - natka pietruszki do dekoracji
 
Wykonanie:
Pokroić pora na drobną kosteczkę i przelać na sitku wrzącą wodą. Na tym samym sitku odsączyć kukurydzę. Przesypać do miski. Dodać do miski ananasa. Na sitko włożyć fasolkę i przepłukać. Dodać do miski. Pokroić w kostkę paprykę i zetrzeć ser. Dodać do miski z resztą składników. Doprawić do smaku i dodać majonezu. Dokładnie wymieszać i udekorować pietruszką.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!