Chcesz kupić ser, niby proste, a tymczasem w sklepie czekają na Ciebie dziesiątki propozycji i produktów. Jak kupić dobry żółty ser? I jak wybrać ten najlepszy dla zdrowia Twojej rodziny, który jednocześnie będzie pyszny? Przeczytaj nasz poradnik, aby kupować świadomie.
Skład: im mniej tym lepiej
Przede wszystkim czytaj skład produktu. Im lista składników jest krótsza, tym lepiej. Do wyprodukowania dobrego sera żółtego serowar potrzebuje: mleko, podpuszczkę, bakterie kwasu mlekowego, sól (chlorek sodu). Zwróć też uwagę, aby w nazwie produktu był ser – na przykład Salami Serenada. Jeśli na opakowaniu nie ma słowa ser, prawdopodobnie mamy do czynienia z produktem seropodobnym. Czyli takim, który może zwierać konserwanty, barwniki, tłuszcze roślinne lecytynę sojową, czy mleko w proszku.
Aby wyprodukować kilogram żółtego sera potrzeba nawet 10-14 litrów mleka, a tylko produkty z mleka według rozporządzeń Unii Europejskiej mogą nosić miano sera.
Wracając do podstawowego składu sera warto wspomnieć, że sól pełni w nim bardzo istotna rolę i nie należy jej się bać. Działa antyseptycznie, czyli nie dopuszcza do rozwoju zbędnych bakterii i zepsucia produktu, poprawia walory smakowe produktu, ale także wpływa na konsystencję i elastyczność sera.
Zwracajmy jednak uwagę, aby zawartość soli (a co za tym idzie sodu) była jak najniższa. I tak na przykład w serach typu feta zawartość sodu może wynosić aż 6 procent, a tym czasem w serze Salami marki Serenada, jest go tylko 1,6 procenta.
Po co w serze dziury i piękny kolor?
Dobry żółty ser dostarcza nam między innymi: białka, tłuszczu, fosforu, żelaza witamin A i D. Wyprodukowany z wysokiej jakości mleka, bez GMO – czyli mleka od krów karmionych paszami bez GMO, będzie doskonałym produktem na kanapki czy potrawy dla całej rodziny. Koniecznie wypróbujcie rodzinny ser Babuni – dojrzewający ser typu szwajcarskiego.
Nie jest też prawdą, że dobry ser musi mieć dziury. Tylko sery typu szajcarskiego mają dziury i to je wyróżnia. A generalnie dziury w serze powstają w wyniku działania bakterii mlekowych, zaś ich wielkość zależy dokładnie od ilości gazu, który bakterie wytwarzają w procesie wytwarzania sera.
Niektóre dobre sery nie mają dziur w ogóle – jak na przykład doskonały na kanapki, czy sałatek, ser holenderski Gouda Serenada.
A kolor? Naturalny kolor sera jest jaśniejszy - jak na przykład ser Mleczny Serenady, bez barwników i konserwantów.
Ale uwaga! Barwnik w dobrym serze powinien być naturalny. Takim jest na przykład barwnik annato, otrzymywanym z nasion drzewa tropikalnego - aronty właściwej.