Pasta z fasoli na dwa sposoby - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Pasta z fasoli na dwa sposoby

Świetnie nadaje się na śniadanie, pysznie smakuje, a przy tym doda energii na cały dzień. Pasta z fasoli sprawdzi się rewelacyjnie na kanapkach, wystarczy na wierzch położyć pomidora, ogórka lub paprykę i danie gotowe. Mamy dla was świetne, sprawdzone przepisy jak zrobić najlepszą pastę z fasoli białej i czerwonej. Koniecznie spróbujcie!

Pasta z fasoli to bardzo prosty, smaczny i przede wszystkim tani dodatek do kanapek, które nabiorą nowego wyrazu z pomocą tej pasty. Każdy ma w domu białą fasolę, więc z doborem składników do tego dania nie ma problemu. Do kanapek z pastą z fasoli wystarczy dodać kilka warzyw, doprawić do smaku i mamy zdrowy, domowy posiłek.

 (Pixabay.com @ Pasta z fasoli)

Na kanapki posmarowane pastą z fasoli można położyć pokrojone pomidory, ogórki, cebulkę lub paprykę. Warzywa wzbogacą smak pasty i urozmaicą posiłek.

Pasta z fasoli białej

Składniki:

  • 250 g fasoli białej,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz czarny,

Wykonanie KROK PO KROKU:

Fasolę umieść w misce, zalej wodą. Wody musi być jakieś dwa razy więcej niż fasoli, bo ona dużo jej wchłonie. Zostaw namoczoną na całą noc.

Następnie odsącz fasolę, przelej zimną wodą na sicie. Wsyp ją do garnka i zalej wodą. Gotuj do miękkości - około 30-45 minut.

Następnie fasolę odsącz, przełóż do blendera, dodaj oliwę, sól oraz pieprz i zmiksuj na gładką masę.

Pasta z fasoli czerwonej 

Składniki:
220g lub 1 puszka czerwonej fasoli ugotowanej
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 pęczek szczypiorku, szczypioru lub 1 średnia cebula
½ łyżeczki wędzonej papryki
sól, pieprz

Wykonanie KROK PO KROKU:

1. Fasolę wypłucz z zalewy puszki i przełóż do głębokiej miski. Widelcem ugnieć fasolę na gładką masę, możesz również użyć do tego blendera. W przypadku gotowanej fasoli można dodać odrobinę wody, aby fasola nabrała konsystencji pasty.
2. Dodaj przecier pomidorowy, posiekaną cebulkę lub szczypiorek, a następnie paprykę wędzona.
3. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe!


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Co można zrobić z dyni? – NAJLEPSZE PRZEPISY>>

Co można zrobić ze śliwek? – NA SŁODKO I SŁONO>>

Jak przyrządzić szpinak? - ZDROWE I SMACZNE PRZEPISY>>


Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika yustyna82
    yustyna82Ikona zgłaszania komentarza
    My lubimy tzw. smalec z fasoli. Zmiksowaną, ugotowaną fasolę łączy się z podsmażoną cebulką z jabłkiem i majerankiem. Pycha!