Nowe BADANIA: niedobry witaminy D wśród chorych na COVID! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Nowe BADANIA: niedobry witaminy D wśród chorych na COVID!

Nowe BADANIA: niedobry witaminy D wśród chorych na COVID!

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Mohammad Asadi/Unsplash

Hiszpańskie badania wskazują, że ponad 80 procent osób chorych na COVID-19 miało znaczne niedobory witaminy D.

Nowe badania medyków z Hiszpanii pracujących w Hospital Universitario Marqués de Valdecilla zostały opublikowane w "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism". Mogą one nieco zaskakiwać, ponieważ wskazują na niedobór jednej z witamin – witaminy D, jako potencjalnej przyczyny ciężkiego przebiegu COVID-19.

SPIS TREŚCI:

  1. 80 procent hiszpanskich pacjentów z kornawirusem miała niedobory wit. D
  2. Pacjent z niskim poziomem wit. D mieli wyższe wskaźniki markerów odpowiedzialnych za burzę cytokin
  3. Ponad 70 procent badanych w Wielkiej Brytanii u których stwierdzono niedobów wit. D uzyskała także dodatki wynik na obecność przeciwciał koronawirusa.

Naukowcy z Hiszpanii: Niedobór witaminy D wśród chorych na koronawirusa

Lekarze opublikowali badanie i obserwacje ponad 200 pacjentów, którzy trafili do szpitala w marcu tego roku, z objawami koronawirusa. Okazało się, że ponad 80 procent z nich miała znaczące niedobory witaminy D, a przebieg zakażenia koronawirusem był zazwyczaj u nich dość ciężki.  Badania wykazały także, że sytuacja ta o wiele częściej dotyczyła mężczyzn niż kobiet.

W dalszych badaniach naukowcy wykryli też, że poza niskim poziomem witaminy D, osoby ciężko przechodzące infekcję koronawirusem miały również wysokie poziomy ferrytyny i D-dimerów, które odpowiedzialne są za groźną w ostrej fazie koronawirusa burzę cytokin, która powoduje stan zapalny i zwiększone ryzyko stanów zakrzepowych w niemal całym organizmie.

Pacjenci z niedoborem witaminy D COVID-19 mieli większą częstość występowania nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych, podwyższony poziom ferrytyny i troponiny w surowicy, a także dłuższy pobyt w szpitalu.

Brytyjscy naukowcy: niższy poziom witaminy D może zwiększyć podatność na COVID-19

Opublikowane w październiku badanie, przeprowadzono przez badaczy z University of Birmingham wśród pracowników National Health Service. W badaniu wzięło udział prawie 400 osób, a próbki pobrano pod koniec maja – czyli po pierwszej fali pandemii koronawirusa.

Podczas badania okazało się, że z osób u których wykryto niedobór witaminy D, ponad 70 procent uzyskała także dodatki wynik na obecność przeciwciał koronawirusa (czyli odpowiedź immunologiczna organizmy na kontakt z wirusem i przebyte zakażenie). Wśród badanych z wysokim poziomem witaminy D w organizmie, zaledwie 50 procent miało również obecność przeciwciał świadczących o przebyciu COVID 19.

BIBLIOGRAFIA:

"Vitamin D Status in Hospitalized Patients With SARS-CoV-2 Infection The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism", dgaa733, Publikacja październik 2020
źródło badanie

"Vitamin D status and seroconversion for COVID-19 in UK healthcare workers who isolated for COVID-19 like symptoms during the 2020 pandemic", Publikacja  Październik 2020
źródło badania

CZYTAJ TEŻ:

>> Jak leczyć koronawirusa w domu?