Opublikowany przez:
Monika C.
2019-06-17 13:46:36
Autor zdjęcia/źródło: Morele w diecie niemowlaka @Pixabay
Rozszerzając dietę niemowlaka o owoce, najlepiej bazować na tych uprawianych w naszej strefie klimatycznej. Mamy wtedy gwarancję, że owoce zostały zerwane, wtedy kiedy dojrzały i nie wymagały wielu konserwantów, by przetrwać długą podróż. Jednymi z tych, które warto podawać dzieciom są morele. Zawierają wiele cennych składników odżywczych. Zobacz co dokładnie i w jakiej formie możesz je podawać swojemu dziecku?
Drzewa morelowe pochodzą z Azji. Najwięcej upraw znajduje się w Chinach – pierwsze uprawy odnotowano tam już 4 tysiące lat temu, Korei i Kirgistanie. Obecnie uprawniane są w wielu krajach na świecie, również w Polsce. W Europie najwięcej upraw drzew morelowych znajduje się w krajach basenu Morza Śródziemnego. Polska leży na północnej granicy zasięgu upraw, ze względu na możliwe przymrozki podczas kwitnienia. W związku z tym w Polsce morelę uprawia się amatorsko.
Surowe owoce zawierają dużo kwasu asparaginowego, beta karotenu, żelaza, fosforu i potasu a także witaminę B2 (25 razy więcej niż brzoskwinie). Dzięki temu morele pomagają w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, wzmacniają i regenerują organizm. W porównaniu do brzoskwiń są bardziej kaloryczne.
Już ośmiomiesięczny maluch może śmiało jeść morele. Pamiętaj jednak, by dobrze je obrać ze skórki i rozgnieść miąższ. Usuwaj tez pestkę, którą maluch mógłby się zachłysnąć. Morele możesz podawać niemowlakowi na surowo rozgniatając miąższ, później poza sezonem w formie dżemów, kompotów i owoców suszonych. W tym czasie możesz też zacząć podawać maluchowi brzoskwinie i czereśnie. Każdy nowy owoc najlepiej wprowadzać w małych porcjach, nie większych 150g musu lub soku jednorazowo.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!