Mniszek lekarski: dlaczego warto włączyć go do diety? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Mniszek lekarski: dlaczego warto włączyć go do diety?

Mniszek lekarski: dlaczego warto włączyć go do diety?

Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa wirestock na Freepik

Popularnie zwany mleczem lub dmuchawcem, to pospolita roślina, która rośnie niemal wszędzie – na łąkach, w ogrodach czy przy drogach. Mniszek lekarski ma jednak nieoceniony wpływ na zdrowie.

Mniszek lekarski często bywa traktowany jak chwast, ale ma on cenne właściwości lecznicze, które od wieków są wykorzystywane w medycynie ludowej. Mniszek lekarski jest także prawdziwą bombą odżywczą. Wszystkie części rośliny – od korzeni po kwiaty – zawierają cenne substancje. Ważne, aby jednak nie stosować go w nadmiarze, a najlepiej skonsultować jego przyjmowanie z lekarzem.

Mniszek lekarski – dlaczego jest wyjątkowy?

Mniszek lekarski zawiera witaminy – między innymi A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także liczne sole mineralne, inulinę oraz fitosterole. Jest także bogaty w antyoksydanty i doskonale wpływa na pracę wątroby. Mniszek lekarski działa moczopędnie, co wspiera usuwanie toksyn i nadmiaru wody z organizmu. Działa także wspierająco na trawienie i poprawia metabolizm. Bogactwo witamin i minerałów zawartych w tej roślinie pozytywnie wpływa również na układ odpornościowy.

Jak można stosować mniszek lekarski?

Napar z liści - liście mniszka można suszyć i zaparzać jak herbatę. Taki napar wspiera trawienie, oczyszcza organizm i wzmacnia odporność.

Doskonale sprawdzi się też gotowy sok z mniszka, jak Mniszek lekarski sok EKO, Salus–  zrobiony z roślin pochodzących z ekologicznych upraw, dzięki czemu możemy mieć pewność, że nie będą zanieczyszczone obcymi substancjami. Dodatkowo produkt sprzedawany jest w szklanych butelkach ze specjalną miarką, co ułatwi nie przekroczenie dziennej dawki spożycia soku. Przez działanie na wątrobę zmniejsza przekrwienie w jamie brzusznej i osłabia stany skurczowe w przewodach żółciowych i w pęcherzyku żółciowym.

Mniszek dzięki substancjom goryczkowym, trójterpenom, inulinie, inozytolu, cholinie i mannitolu jest rośliną żółciotwórczą i żółciopędną. Pobudza wątrobę i przewody żółciowe ułatwiając przepływ żółci do dwunastnicy. Substancje aktywne mlecza zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, przez co ułatwiają trawienie. Sok z mniszka ma działanie wzmacniające organizm. Poza tym poprawia trawienie i działa moczopędnie.

Syrop z kwiatów - kwiaty mniszka zbiera się w słoneczne majowe dni, gotuje z cukrem, aby stworzyć pyszny, naturalny syrop – tzw. miodek z mniszka. Jest doskonały na przeziębienie i wzmocnienie organizmu. Ważne jednak, aby zbierać go z dala od zanieczyszczonych terenów.

Sałatkiz mniszka - świeże liście mniszka można dodawać do sałatek, by wzbogacić je o dodatkowe witaminy i minerały.