Historia lodów
Fakt ten może być nieco zaskakujący, ale lody to przysmak mający bardzo długa historię. Z różnych źródłem wiadomo, że mrożonym deserem zajadali się m.in. król Ludwik XIV czy Aleksander Wielki. Początków lodów szukać należy jednak jeszcze dalej, podróżując w głąb historii do starożytnych Chin. To właśnie tam już ponad 5000 lat temu spożywano coś na obraz współczesnych sorbetów lub soków z kruszonych lodem.
Lody w starożytnej Grecji i Rzymie były luksusem i mogli sobie na nie pozwolić tylko ludzie z najwyższych klas społecznych - jedynym sposobem na pozyskanie lodu było sprowadzanie go z wysokich gór, co wiązało się ze sporymi kosztami.
Prawdziwa rewolucja nastąpiła w XVI wieku za sprawą włoskich uczonych, którzy opracowali technikę produkcji lodów śmietankowych (dosyć solidnie posiłkując się chińską recepturą wykradzioną przez Marco Polo). Z tego powodu po dziś dzień Wenecja kojarzy nam się z tym pysznym deserem.
Kolejny wzrost popularności lodów nastąpił na przełomie XIX i XX wieku. Za sprawą urządzeń do domowego wyrobu lodów, zwyczaj jedzenia mrożonych deserów upowszechnił się na tyle, że ulice zalała fala obwoźnych sklepikarzy oferujących ten orzeźwiający przysmak.
Pomysły na lodowe desery
Obecnie lody można spożywać w najróżniejszych formach i połączeniach smakowych. Z pomocą naszych przepysznych przepisów Ty również stworzysz wyjątkowo oryginalne, mrożone desery. Oto one:
- kakaowe lodowe kanapki o przepysznym śmietankowo-truskawkowym smaku - https://uwielbiam.pl/przepis/kakaowe-lodowe-kanapki;
- domowe lody o smaku śmietankowych ciasteczek - https://uwielbiam.pl/przepis/domowe-lody-ciasteczkowe;
- niesamowicie orzeźwiające lody jagodowo-jogurtowe na patyku - https://uwielbiam.pl/przepis/lody-jagodowo-jogurtowe-na-patyku.
Na niebie nie widać nawet najmniejszej chmury, a wskaźnik termometru oscyluje w górnych granicach skali? To znak, aby co nieco się schłodzić! Najlepiej zrobić to, korzystając z powyższych przepisów na przepyszne i orzeźwiające lody.