Autor zdjęcia/źródło: Konfitury z truskawek a konfitury z malin @ 123RF
Każde dziecko wie, że domowe konfitury, zwłaszcza te świeże wykonane latem, smakują pysznie. Malucha nie trzeba długo zachęcać do słodkiej konfitury z truskawek. Czy konfitury z malin są równie popularne?
Zdecydowanie większość z nas preferuje tańsze truskawki, ale może warto także spróbować wykonać choć jeden słoik konfitury z malin? Pamiętajmy, że ta słodycz nie tylko jest zdrowa i naturalna, lecz także można ją wykorzystać do wielu potraw, np. do zimowych przepisów na mięso, kompotów, a nawet sosów. Tylko teraz można zamknąć w słoikach odrobinę słonecznej magii, a więc zapraszamy do kuchni. Mamy dla Was dobry i sprawdzony przepis!
Konfitury z truskawek a konfitury z malin – które lepsze?
Duża zawartość owoców w konfiturach sprawia, że mają one bardzo prozdrowotne właściwości, dlatego bez obaw możemy karmić nimi dzieci. Pamiętajmy jednak, by zanadto konfitur nie przesładzać.
Konfitury z truskawek zaskakują zawartością witaminy C, większą od samych cytrusów. Truskawki świetnie także wpływają na cerę i uzębienie. Ponadto pomagają w regulowaniu procesu przemiany materii i oczyszczaniu organizmu, a co z malinami? Są równie wartościowe, choć delikatniejsze. Sok z malin pomaga nawet zwalczać gorączkę. Odrobina tej konfitury zimą świetnie nadaje się jako słodzik do herbaty, a powstający na jego bazie syrop często stosowany jest latem do piwa przez smakoszki tego trunku. Poza walorami smakowymi warto wspomnieć o bogactwie witamin malin. Poza tym te owoce wyróżniają się bardzo dużą zawartością potasu, żelaza i wapnia.
PRZEPIS KLASYCZNY
Składniki:
- 3 kg truskawek lub malin
- 1 ½ kg cukru
Wykonanie KROK PO KROKU
Truskawki umyj, osącz, oderwij szypułki. Przełóż do garnka, w którym będziesz je gotować, zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin. Kiedy truskawki puszczą sok, garnek postaw na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj konfiturę przez 30 minut. Łyżką cedzakową usuwaj powstającą pianę. Wyłącz ogień i pozostaw konfitury do następnego dnia. Na drugi dzień smaż na wolnym ogniu, aż owoce staną się lekko szkliste, a syrop nabierze głębokiego, ciemnego koloru. Gorące (wrzące) konfitury przekładaj do wyparzonych wcześniej słoików, od razu zakręcaj. Słoiki postaw na ściereczce wieczkiem do dołu, przykryj ściereczką i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym miejscu.
Do klasycznego przepisu możesz dołożyć 1 kg dodatkowego składnika i w ten sposób stworzyć swój wymarzony dżem. Truskawki najlepiej łączyć z rabarbarem, agrestem, czy pomarańczą. Maliny łączymy z jeżynami, jabłkami i porzeczkami.