Kolacja walentynkowa - sprawdzone przepisy z afrodyzjakami! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kolacja walentynkowa - sprawdzone przepisy z afrodyzjakami!

Kolacja walentynkowa - sprawdzone przepisy z afrodyzjakami!

Autor zdjęcia/źródło: Kolacja walentynkowa, Freepik

Romantyczna kolacja walentynkowa przy świecach w towarzystwie ukochanej osoby, a na stole same pyszności. Afrodyzjaki dodane do potraw podkręcą atmosferę!

Jaka jest najlepsza potrawa na kolację walentynkową? To zależy od gustu ucztujących, ale bez problemu można skomponować walentynkowe menu tak, żeby dania smakowały zakochanym, a przy okazji znalazły się w nich afrodyzjaki. Czym właściwie są afrodyzjaki? Afrodyzjakami nazywane są substancje wspomagające popęd płciowy, mogą to być pokarmy i napoje.

Do afrodyzjaków zalicza się miedzy innymi krewetki, ostrygi, czekoladę, wanilię, cynamon, goździki, imbir, szampan, chilli, awokado, lubczyk i kozie mleko.

Poznajcie kilka przepisów idealnych na kolację walentynkową. Wszystkie dania są łatwe do przygotowania, przepysznie smakują i zawierają wybrane afrodyzjaki, które dostępne są w sklepach i powszechnie lubiane.

Makaron z krewetkami i pomidorkami


Składniki:

  • 10 - 12 krewetek zwykłych lub 6-7 tygrysich
  • 150 g makaronu spaghetti lub innego cienkiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 200 g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Świeże lub rozmrożone krewetki obrać z pancerzy zostawiając ogonki. W razie potrzeby usunąć jelito nacinając krewetkę wzdłuż.
  2. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, zostawić 1/2 szklanki wody z gotowania.
  3. Na patelnię wylać oliwę, zrumienić pokrojony w plasterki czosnek, dodać masło i krewetki, posolić i smażyć przez ok. 30 sek. z każdej strony. Dodać wino, natkę pietruszki i pokrojone pomidorki koktajlowe. Smażyć na większym odniu ciągle mieszając, aż pomidorki będą miękkie.
  4. Do krewetek dodać ugotowany makaron wraz z wodą i wszystko zagotować na dużym ogniu, aż odparuje woda. 
  5. Posypać solą i pieprzem.

Sałatka z awokado i ciecierzycą 

zdj. Pixabay EinladungzumEssen

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 200 g sera fety lub innego ulubionego sera
  • 1 pomarańcza
  • 1 opakowanie roszponki lub innej ulubionej sałaty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki prażonego słonecznika

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Obrane awokado pokroić w kawałki i skropić sokiem z cytryny
  2. Ciecierzycę odcedzić z wody, cebulę pokroić w małe piórka, ser pokruszyć, z pomarańczy wyciąć kawałeczki bez błon
  3. Wymieszać wszystkie składniki, wyłożyć na sałatę, skropić sokiem z pomarańczy, polać oliwą, dodać soli i pieprzu, posypać natką i prażonymi pestkami słonecznika 

Bardzo łatwy czekoladowy serniczek bez pieczenia

zdj. Freepik mrsiraphol 

Składniki:

  • 200 g kruchych ciasteczek
  • 4 łyżki masła
  • 1 kg twarogu do sernika
  • 500 g czekolady deserowej (w tym 100 g na polewę)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju 

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  • Ciasteczka pokruszyć mikserem lub wałkiem. Dodać roztopione masło i wymieszać aż składniki dokładnie się połączą.
  • Powstałą masą wyłożyć spód i  boki (na wys. 1-2 cm.) okrągłej foremki, uklepać i wstawić do lodówki.
  • Twaróg wyjęty wcześniej z lodówki wymieszać z cukrem pudrem.
  • Roztopić 400 g czekolady połamanej w kawałki i przestudzić masę. Następnie połączyć z serem cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Masę wyłożyć na ciasteczka i całość wstawić do lodówki na 2-3 h.
  • Zrobić polewę. Roztopić czekoladę (pozostałe 100g) z masłem i olejem i wymieszać na gładką masę. Polać masą sernik i schłodzić przez ok. 1h. 

 ZOBACZ TAKŻE:

Walentynki tuż, tuż - przytulanie jest zdrowe!>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    U mnie będzie tiramisu na deser.. nad kolacją jeszcze myślę..