Klops z jajkiem - przepis - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Klops z jajkiem - przepis

Wśród świątecznych dań nie powinno zabraknąć klopsa z jajkiem - jest proste, smaczne i efektowne. Można go jeść na ciepło i na zimno, smakuje doskonale zarówno solo jak i w towarzystwie świeżego pieczywa. Klops z jajkiem - przepis jest prosty, a finał jest przepyszny! Wykonasz go szybko i bez wysiłku, a efekt na pewno będzie zachwycający.

 Klops z jajkiem - przepis

Autor zdjęcia/źródło: Klops z jajkiem @ Flickr

Święta za pasem! Pamiętajmy, że to nie tylko biała kiełbasa i żurek. Możemy wprowadzić wiele urozmaiceń i niekoniecznie musi to oznaczać duże wydatki oraz masę pracy w kuchni. Polecamy jedno z najprostszych (i nasmaczniejszych :)) dań mięsnych - klops z jajkiem. Klops z jajkiem przepis jest smaczny, sycący i świetnie wpasowuje się w wielkanocny klimat. Wystarczy mięso mielone, ulubione przyprawy, bułka tarta i kilka jajek na twardo. Przygotujesz go szybko i bez trudu - najwięcej czasu zajmie samo pieczenie i stygnięcie. Klops z jajkiem z pewnością zasmakuje zarówno starszym jak i młodszym łasuchom. Po przygotowaniu i wystudzeniu pokrój go w plastry i ułóż na półmisku. Nikt z domowników nie pozostanie obojętny! :)


Klops z jajkiem - SKŁADNIKI:

  • 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • 1 duża cebula,
  • 4 jajka,
  • 1 sucha bułka, np. kajzerka,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżki koperku suszonego,
  • czerwona papryka w proszku,
  • majeranek,
  • olej roślinny,

Klops z jajkiem - sposób wykonania KROK PO KROKU:

  • Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju, 
  • Ugotować 3 jajka na twardo, 
  • Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Do masy wbić jedno jajko, dodać koperek, cebulę, sól i pieprz do smaku. Wyrobić masę, 
  • Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Następnie przełożyć masę i uformować klopsa. Włożyć ugotowane jajka (po długości) i przykryć resztą masy. Wierzch klopsa posypać czerwoną papryką i majerankiem. Zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 190/180 st. przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia odwinąć klopsa z folii i podawać po lekkim ostygnięciu lub poczekać aż ostygnie zupełnie.

Klops z jajkiem - przepis - życzymy smacznego! :)