Kawa z dodatkami może być zdrowa. Sprawdź, o jakie dodatki chodzi? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kawa z dodatkami może być zdrowa. Sprawdź, o jakie dodatki chodzi?

Kawa z dodatkami może być zdrowa. Sprawdź, o jakie dodatki chodzi?

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Brooke Lark on Unsplash

Kawa jest zdrowa. Pojawiła się nawet w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Jednak zalety ma tylko kawa czarna. Okazuje się, że istnieją dodatki, które jeszcze poprawiają jej zalety. Ciekawi?

Czarna kawa delikatnie pobudza, dlatego tak bardzo lubimy ją pić rano i po posiłkach. Zauważono, także, że poprawia samopoczucie - już sam jej aromat budzi miłe skojarzenia, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, i nowotworów oraz przyspiesza metabolizm. To prawda, jeśli wybieramy czarną kawę. Sytuacja zmienia się znacząco, jeśli do kawy dodajemy tłuste mleko, śmietanę i smakowe syropy. Jest jednak nadzieja, dla tych, którzy nie przepadają za smakiem czarnej kawy i lubią czymś go złamać. Są dodatki, które delikatnie zmieniają smak czarnego naparu, jednocześnie podnosząc jej walory zdrowotne.

Czarna kawa z cynamonem

Cynamon jest chętnie wybieranym dodatkiem, przede wszystkim do cappucino. Świetnie też smakuje z filiżanką espresso lub americano. Cynamon posiada także właściwości pomagające w walce z cellulitem i trądzikiem. Ta przyprawa wykazuje również zdolności przyspieszające metabolizm, a więc może pomagać w walce o szczupłą sylwetkę.

Kawa z kakao

Kakao jest znanym i lubianym dodatkiem do kawy, dodawanym przez wielu z nas. Nie bez przyczyny pojemniczki z kakao znajdują się w popularnych kawiarniach, w których samodzielnie doprawiamy swoje napoje. Co daje kakao oprócz zmiany smaku kawy? Kakao korzystnie wpływa na obniżenie poziomu stresu, poprawia koncentrację i pamięć. Taka kawa z dodatkiem kakao wypita rano zwiększy kreatywność w pracy i ułatwi naukę. 

Kawa z odrobiną kurkumy

Czarna kawa z kurkumą brzmi co najmniej dziwnie, prawda? Ale warto spróbować tego połączenia. Kurkuma słynie z właściwości wzmacniających organizm, pomaga w zwalczaniu infekcji i chorób układu oddechowego. Wygląda na to, że to cenne zalety teraz, w czasie pandemii koronawirusa! Co prawda szczypta kurkumy nie wpłynie na zmianę smaku czarnej kawy, ale podniesie jeszcze jej walory zdrowotne.

Czarna kawa i imbir

Po imbir sięgamy w czasie przeziębienia i infekcji dróg oddechowych. Niektórzy także spożywają niewielkie ilości imbiru, by zapobiegać mdłościom. Jednak mało kto wie, że połączenie kawy z imbirem świetnie wpływa na poprawę perystaltyki jelit i trawienie! Kawa z imbirem pomaga również zachować szczupłą sylwetkę, ponieważ jej smak zmniejsza ochotę na słodycze. Lekko pikantny smak imbiru w połączeniu z kawą sprawdzi się rano lub po lunchu, jeśli szybko musisz wrócić do pracy.

Nas zaciekawiła kawa z imbirem i z kurkumą, zaczynamy testowanie od jutra. Dajcie znać w komentarzach, który dodatek do kawy wam przypadł do gustu. A może już wcześniej znaliście te połączenia? 

>>> Czytaj też: Kawa: 10 rzeczy o kawie, które warto wiedzieć. Prawda i mity!

Źródło: www.msn.com