Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych PRZEPISÓW - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych PRZEPISÓW

Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych PRZEPISÓW

Autor zdjęcia/źródło: Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych PRZEPISÓW @ Bernadette Wurzinger/Pixabay.com

Dynia to warzywo uniwersalne, które nadaje się do ciast, puddingów, musów, koktajli, a przede wszystkim zup. Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych przepisów znajdziesz tutaj. Wybierz więc najlepszy dla siebie i Twojej rodziny.

Sezon na dynię w pełni, więc warto skorzystać ze wszystkich możliwości jakie daje to niezwykłe warzywo. Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych przepisów znajdziesz poniżej, a wśród nich zupa z dyni na ostro z imbirem i curry lub z łagodnym mlekiem kokosowym. Dynię można przyrządzić bowiem zarówno na słodko, jak i słono czy ostro – jak kto woli.

Jak zrobić zupę z dyni? – właściwości dyni

Oprócz niesamowitego smaku dynia zawiera także mnóstwo witamin m. in. A, B1, B2, C, PP oraz minerałów: magnezu, fosforu, żelaza, wapnia. Jest również bogatym źródłem błonnika, a przy tym jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Mogą ją jeść już niemowlaki, jest jednym z pierwszych warzyw wprowadzanych do diety maluszków tuż po mleku mamy. Zupę z dyni możesz więc bez obaw przygotować dla całej rodziny. Odłóż porcję bez przypraw i dodatków dla maluszka, a pozostałą część przyrządź według smaku i gustu reszty rodziny.

Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych PRZEPISÓW

#1 Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • bulion drobiowy lub warzywny
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru, ok. 5 cm
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 50 g pestek z dyni
  • olej rzepakowy

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Obierz i pokrój dynię na kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Zeszklij cebulę i czosnek na oleju w garnku z grubym dnem.
  2. Do cebuli i czosnku dodaj dynię, imbir i cukier. Smaż wszystko przez 5 minut. Dodaj bulion. Całość gotuj do miękkości, ok. 10 min.
  3. Zmiksuj zupę na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zagotuj. Podawaj z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika. W czasie prażenia pestek cały czas je mieszaj, żeby się nie przypaliły.

#2 Tajska zupa z dyni

Składniki:

  • 1,5 kg miąższu z dyni
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru (lub mały kawałek świeżego)
  • 3-4 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz nasiona słonecznika

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Dynię pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce na wiórki.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzucić na dużą patelnię, na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodaj starte i pokrojone warzywa.
  3. Podsmaż, a następnie przełóż do garnka i zalej rosołem/bulionem. Gdy się zagotuje i warzywa zmiękną wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę.
  4. Dodaj mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu. Przed podaniem posyp prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika.

#3 Zupa dyniowa z ziemniakami i jabłkiem

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 3 łyżki jogurtu
  • 0,5l bulion drobiowy lub cielęcy
  • szczypta estragonu
  • szczypta tymianku
  • szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • biała część pora
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę, pora i czosnek. Uważaj tylko, żeby nie przypalić masła.
  2. Dodaj ziemniaki, dynię i kawałki jabłka, wszystko razem duś 5 minut.
  3. Następnie dodaj 0,5 l rosołu i gotuj ok. pół godziny.
  4. Pod koniec gotowania dodaj zioła oraz pieprz. Zmiksuj zupę i przetrzyj przez sito. W razie konieczności dopraw solą. Przed podaniem dodaj jogurt i szczypiorek.

#4 Zupa z dyni na słodko

Składniki:

  • 0,5 kg dyni
  • 0,5l rosołu drobiowego
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 banan
  • 3 łyżki orzechów pekan
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka masła lub oleju

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Dynię oczyść z pestek, zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu obierz ze skóry i pokrój w kawałki. Jabłka pokrój w drobną kostkę.
  2. Miód podgrzej w rondelku i dodaj do niego pieprz cayenne. Orzechy oraz połowę pokrojonego jabłka wymieszaj z miodem. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i wyłóż na nią przygotowane orzechy oraz jabłka. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz do momentu skarmelizowania się miodu. Wyjmij i ostudź.
  3. W garnku rozpuść masło i przesmaż cebulę, pozostałe jabłka, dynię i pokrojonego banana. Dodaj curry oraz cynamon i duś razem 3 minuty. Dolej mleko kokosowe oraz bulion i zagotuj. Po zagotowaniu gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
  4. Następnie zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku. Podawaj z kleksem jogurtu i drobno pokrojoną kolendrą oraz pieczonymi orzechami z jabłkiem.

#5 Zupa z dyni na ostro

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 papryczka chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 trawa cytrynowa, utłuczona i przekrojona na ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 cm korzenia świeżego imbiru, obranego i startego
  • 1,5-2 szklanki bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • pieprz

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Dynię obierz i pokrój na kawałki. Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż kawałki dyni, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec, aż dynia będzie miękka (ok. 1 h).
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Chili również drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodaj chili, starty imbir oraz trawę cytrynową. Smaż przez 2-3 minuty.
  3. Dodaj dynię i 1 szklankę bulionu, przykryj i gotuj przez 15 minut, aż dynia będzie miękka.
  4. Wyjmij trawę cytrynową, dodaj mleko kokosowe i zmiksuj całość blenderem na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem, natką pietruszki i płatkami chili.

ZOBACZ TAKŻE:

Rozszerzanie diety niemowlaka: 3 złote rady różnych Mam>>

Najnowsze badania: Efekt jo-jo można pokonać jedząc ten składnik – SPRAWDŹ!>>