Nie wyobrażamy sobie świątecznych mazurków, babek i ciast bez lukrowej ozdoby. Lukier to nasz przyjaciel, nie może się nie udać. Radzimy, jak zrobić pyszny i doskonały lukier! Nawet jeśli zmienimy nieco zalecane proporcje produktów i tak będziemy mieć czym polać ciasto. Najwyżej lukier będzie mniej zgodny z naszymi wyobrażeniami, ale przecież i tak nikt się nie zorientuje, że miał wyglądać lub smakować inaczej. Lukier jest także naszym sprzymierzeńcem, ponieważ dzięki swojej otulającej funkcji potrafi ukryć niejedno kuchenne wykroczenie. Babka popękała, a mazurek wyszedł jakiś nieforemny? Teraz do akcji powinien wkroczyć lukier, dzięki któremu ukryjesz mankamenty i zabłyśniesz jako doskonała gospodyni.
Jak zrobić lukier - lukrowe triki
Jest wiele rodzajów lukru. Przepisy na nie poznacie za chwilę. Pamiętajcie , że lukier nie zawsze musi być mleczno biały, od ilości dodanego do cukru płynu zależy natężenie bieli. Można mu także nadać jakiś inny kolor za pomocą naturalnych barwników. Jeśli chcesz żeby lukier był żółty dodaj odrobinę kurkumy, natomiast wiosenną zieleń uzyskasz mieszając lukier z młodym jęczmieniem. Smak lukru można modyfikować dodając soku z owoców cytrusowych - cytrynowego i pomarańczowego.
Jak zrobić lukier - lukier biały tradycyjny
Składniki:
- 200 g cukru pudru
- 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Cukier puder przesiać przez sitko wprost do miski. Dodawać po jednej łyżce wody lub soku, a najlepiej w proporcjach pół na pół obydwa składniki.
- Ucierać lukier do uzyskania gładkiej masy, dobra konsystencja jest wtedy, gdy lukier spływa z łyżki.
- Jeśli jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki dodać cukru pudru.
Jak zrobić lukier - lukier królewski biały i kolorowy (najlepszy do dekoracji ciasteczek i tortów)
Składniki:
- 1 białko
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wymieszać w misce 100 g cukru pudru z białkiem i sokiem z cytryny. Miksować kilka minut na wysokich obrotach stopniowo dodając pozostały cukier.
- Jeśli lukier wyszedł zbyt rzadki można dodać cukru pudru. Od razu dekorować, ponieważ lukier szybko zasycha.
- Lukier przed ozdobieniem można podzielić na porcje i dodać do nich różne barwniki spożywcze.
Jak zrobić lukier - lukier na mleku
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wymieszać w misce cukier puder z częścią mleka, do uzyskania gładkiej masy
- W razie potrzeby, dla uzyskania odpowiedniej gęstości, dodać resztę mleka lub odrobinę cukru pudru.
- Schłodzić w lodówce przez 1h. Na koniec dodać sok z cytryny do smaku i polać ciasto.
Jak zrobić lukier - lukier śmietankowy
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki śmietany
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Przesiany cukier puder wymieszać w misce ze śmietaną i zmiksować na gładką masę.
- Dopasować ilość śmietany do pożądanej konsystencji.
Jak zrobić lukier - lukier cytrynowy (idelany do babek, serników i drożdżówek)
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Cukier puder wymieszać w misce z sokiem z cytryny.
- W zależności od potrzebnej konsystencji dodać kilka kropli soku z cytryny lub odrobinę cukru pudru.
Jak zrobić lukier - lukier z cukru tradycyjnego
Choć wszystkie wymienione przepisy zawierają cukier puder, można także przygotować lukier na bazie cukru tradycyjnego czyli ziarnistego. Jeśli więc nie macie akurat w domu cukru pudru nie musicie lecieć po niego do sklepu. Wystarczy tradycyjny cukier zmiksować aż do uzyskania proszku.