Domowy majonez na święta przyda się nie tylko do tradycyjnej sałatki warzywnej, ale równiez do dekoracji potraw. Jak zrobić domowy ajonez na święta? Mamy dla Was przepis na klasyczny domowy majonez na święta oraz kilka wskazówek, które zapewnią mu idealną konsystencję i smak.
Jak zrobić majonez na święta: składniki na domowy majonez
- 2 żółtka (najlepiej z jajek o temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka musztardy (np. dijon lub delikatnej stołowej)
- 1 szklanka oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy z oliwek o łagodnym smaku)
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- Szczypta soli
- Opcjonalnie: szczypta cukru lub inne przyprawy (np. biały pieprz, zioła itp.).
WAŻNE: pamiętaj, aby sparzyć skorupki jajek przed rozbiciem - mogą się na nich znajdować niebezpieczne bakterie salmonelli, która jest groźna dla osóbstarszych i małych dzieci.
Domowy majonez na święta: przygotowanie krok po kroku
Robiąc domowy majonez na święta upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. To kluczowe, aby majonez się nie zwarzył.
1. Mieszanie podstawowych składników
Do miski lub kielicha blendera wbij żółtka, dodaj musztardę, sól i sok z cytryny (lub ocet).
2. Dodawanie oleju
- Powoli, cienkim strumieniem zacznij wlewać olej, jednocześnie miksując całość blenderem ręcznym lub trzepaczką.
- Jeśli używasz blendera ręcznego, zanurz go na dnie naczynia i miksuj bez podnoszenia przez pierwsze kilkanaście sekund, aż majonez zacznie gęstnieć. Następnie powoli podnoś urządzenie, mieszając kolejne warstwy.
3. Doprawianie
Gdy majonez osiągnie pożądaną konsystencję, dopraw go do smaku solą, cukrem lub innymi przyprawami. Jeśli wolisz ostrzejszy smak, możesz dodać więcej musztardy lub soku z cytryny.
Gotowy majonez przełóż do słoika z szczelną pokrywką i przechowuj w lodówce. Domowy majonez najlepiej spożyć w ciągu 3–5 dni.
Wskazówki, aby majonez się udał
- Jeśli majonez zacznie się warzyć (tj. olej oddziela się od reszty składników), można uratować sytuację, dodając nowe żółtko do osobnej miski i stopniowo łącząc z zwarzoną masą.
- Eksperymentuj z rodzajami oleju – oliwa z oliwek doda wyrazistego smaku, ale w połączeniu z olejem neutralnym (np. rzepakowym) smak będzie bardziej zrównoważony.
- Do majonezu można dodać czosnek, zioła lub odrobinę chrzanu, aby nadać mu wyjątkowy aromat.