Święta minęły bardzo szybko i jak to zwykle bywa, nie zdążyliśmy zjeść wszystkich przygotowanych dań. Co z tym wszystkim zrobić? Najlepiej przerobić na inne dania, które zjemy w kolejnych dniach. Podpowiadamy jak wykorzystać resztki świątecznego jedzenia bez konieczności ich wyrzucania.
Autor zdjęcia/źródło: Photl.com @ Jak wykorzystać resztki świątecznego jedzenia?
W czasie przedświątecznej gorączki biegamy po sklepach kupując mnóstwo produktów. W końcu na wigilijnym stole musi się znaleźć aż 12 dań, a na kolejne dni świąt trzeba przyrządzić jeszcze inne potrawy i oczywiście desery w postaci ciast i ciasteczek. Jedzenia jest naprawdę dużo i nawet, gdy mamy liczne grono gości przy świątecznym stole i tak zawsze zostaje jeszcze mnóstwo potraw. Nie powinniśmy wyrzucać jedzenia, a niestety tak właśnie się dzieje z niezjedzonymi resztkami. Dobrym sposobem, aby nie marnować i nie wyrzucać jedzenia jest rozdanie go gościom.
Jeśli potrawy nie nadają się już do ponownego odgrzania lub przerobienia, ale są jeszcze świeże to lepiej jest oddać je zwierzętom niż wyrzucać. Natomiast te dania, których szkoda nam oddawać, a nie chcemy a znudziły się nam już w tej postaci można przerobić na inne.
Jak wykorzystać resztki świątecznego jedzenia?
Tarta warzywna
Z resztek warzyw i serów wyjdzie pyszna tarta warzywna. Możesz do niej wykorzystać warzywa, które masz, nie muszą to być konretnie określone gatunki. W tarcie warzywnej równie ważny co warzywa jest sos jajeczno-śmietanowy, który wiąże ze sobą wszystkie składniki i spaja całe danie.
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- Szczypta soli
- 4 łyżki wody
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- Sól i pieprz do smaku
- Resztki serów oraz warzyw
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Mąkę siekamy z masłem, dodajemy szczyptę soli oraz 4 łyżki wody i zagniatamy ciasto.
- Z ciasta formujemy kulę, którą następnie wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę.
- Na cieście układamy nasze resztki, np. starty ser żółty, plastry mozzarelli i pomidora, oliwki.
- Jajka mieszamy z kremówką i doprawiamy, a następnie zalewamy nimi tartę.
- Na wierzch całość posypujemy startym serem. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
Sałatka warzywna z wędliną
Z resztek pieczonych mięs, wędlin i warzyw możemy np. przygotować pyszne sałatki. Mięso i dowolne warzywa łączymy z różnymi sałatami, polewamy sosem i mamy gotowy posiłek.
Składniki:
- 250 dkg makaronu świderki
- 30 dkg wędliny lub 20 dkg żółtego sera, pokrojonego w kostkę
- 1 duża czerwona papryka lub pomidor
- 2-3 ogórki kiszone
- 3 duże łyżki majonezu
- pół łyżeczki musztardy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- pieprz, sól
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Makaron gotujemy a warzywa, ser/wędlinę kroimy w kostkę. Makaron łączymy z warzywami i przygotowujemy dressing.
- Łączymy ze sobą majonez, musztardę oraz jogurt naturalny/śmietanę.
- Dodajemy także sól i pieprz, całość wylewamy do sałatki. Mieszamy i gotowe.
Bajaderka
Z resztek przyschniętych już ciast z łatwością zrobisz pyszny deser jakim jest bajaderka. Możesz zrobić go w formie ciasta w dużej blasze lub z powstałej masy uformować małe kulki, które później obsypiesz wiórkami kokosowymi, kakao lub kolorową posypką.
Składniki:
- ok. 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, muffinów (bez kremów, żelatyny, owoców)
- 5 łyżek mleka
- ok. 5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
- ok. 1-2 łyżki gorzkiego kakao
- ok. 150 g kwaskowatego, gęstego dżemu (np. malinowego lub truskawkowego)
- 1 łyżka rumu
- 1 garść rodzynek
- 50-100 g płatków migdałów lub wiórków kokosowych
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ciasta rozkruszamy w wysokiej misce.
- Mleko, cukier i kakao rozpuszczamy na niewielkim ogniu, dokładnie mieszając i rozcierając ewentualne grudki, następnie studzimy. Jeśli ciasta wykorzystane do przygotowania bajaderki były bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość dodawanego cukru, a nawet całkowicie z niego zrezygnować.
- Wszystkie składniki ciasta mieszamy dokładnie w misce na gęstą masę.
- Z masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych, zmielonych orzechach włoskich lub kolorowych posypkach.
- Można też wyłożyć ciastem dno formy do pieczenia o boku ok. 20 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a następnie polać polewą i posypać wiórkami lub orzechami.
- Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Świąteczne obżarstwo – PORADY DIETETYKA>>
Potrawy na wigilijny stół – proste i nietypowe>>