Jak przechowywać pączki i faworki aby długo były świeże? SPOSOBY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak przechowywać pączki i faworki aby długo były świeże? SPOSOBY

Jak przechowywać pączki i faworki aby długo były świeże? SPOSOBY

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Demi-Felicia Vares on Unsplash

Uwielbiamy pączki i faworki, nie tylko w Tłusty Czwartek. Jak je przechowywać, aby długo pozostały świeże i pyszne? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów.

W Tłusty Czwartek pączki i faworki smakują najlepiej, a podobno wtedy też nie tuczą. To bardzo dobra wiadomość dla ich miłośników, którzy ze smakiem zajadają się tymi przysmakami nie tylko w tym tradycyjnym dniu. Dlatego warto poznać kilka sprawdzonych sposobów naszych czytelników, jak przechowywać pączki i faworki, aby długo były świeże i smaczne. Nie są to skomplikowane sposoby, a polecają je mamy z naszego forum.

Jak przechowywać pączki i faworki, aby były świeże i smaczne?

Zwykle pączki i faworki z okazji Tłustego Czwartku smażymy nieco wcześniej – poprzedniego dnia. Zarówno te zrobione w domu, jak i te z cukierni, niestety szybko obsychają i twardnieją. Dlatego dobrze znać sposoby, jak je przechowywać, aby były świeże.

>>Jak zrobić pączki serowe - prosty przepis

Przepis na świeże pączki i faworki: daj mniej jajek

To sposób na dłuższe przechowywanie tych słodkich pyszności, aby długo pozostały miękkie. Nasze babcie polecają, aby zmniejszyć w nich ilość jajek, które mogą powodować, że zwłaszcza pączki robią się szybko twarde.  Warto o tym pamiętać, jeśli zdecydujemy się robić pączki w domu.

Jak przechowywać pączki lub faworki, aby długo były świeże?

Nasze mamy też mają sprawdzone sposoby na świeże pączki. Wybraliśmy te najbardziej skuteczne, które pomogą przechowywać pączki i faworki bez utraty walorów smakowych.

W przechowywaniu tych słodkich smakołyków niezwykle istotne jest, aby trzymać je pod przykryciem – czyli na przykład w przykrytej misie lub na osłoniętej paterze. Niektóre mamy polecają nawet, aby pączki domowe obsypywać cukrem pudrem tuż przed zjedzenie, a przechowywać jeszcze bez niego.

Ciekawym sposobem na przechowywanie pączków lub faworków może być trzymanie owiniętych foliową torbą w lodówce. Przed jedzeniem należy je wyjąć min na 40 minut, aby zdążyły się ocieplić. Niektórzy polecają też, aby takiego pączka drugiego dnia włożyć na kilkanaście sekund do mikrofalówki.

Jednym z najpopularniejszych sposobów na przedłużenie świeżości paczków jest ich mrożenie.  Pamiętaj, aby raczej mrozić bardzo świeże pączki, wówczas tak samo będą smakować po rozmrożeniu.

Pączki i faworki bez utraty walorów smakowych można przechowywać maksymalnie do 3 dni, mrożone nieco dłużej.

 CZYTAJ TEŻ >> TOP 3 sprawdzone przepisy na pyszne pączki

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Renia99
    Renia99Ikona zgłaszania komentarza
    a co lepiej się sprawdzi do nadziewania pączków? będe pierwszy raz robila i chciałabym sobie jak najbardziej ułatwić. Lepsze takie szpryce https://falcongarden.pl/sklep/2x-igla-szpryca-do-nadziewania-paczkow-ciast-tylka/ czy czyms takim też można próbować? https://falcongarden.pl/sklep/dekorator-cukierniczy-szpryca-do-kremu-strzykawka/
  • Awatar użytkownika Renia99
    Renia99Ikona zgłaszania komentarza
    a co lepiej się sprawdzi do nadziewania pączków? będe pierwszy raz robila i chciałabym sobie jak najbardziej ułatwić. Lepsze takie szpryce https://falcongarden.pl/sklep/2x-igla-szpryca-do-nadziewania-paczkow-ciast-tylka/ czy czyms takim też można próbować? https://falcongarden.pl/sklep/dekorator-cukierniczy-szpryca-do-kremu-strzykawka/