W Tłusty Czwartek pączki i faworki smakują najlepiej, a podobno wtedy też nie tuczą. To bardzo dobra wiadomość dla ich miłośników, którzy ze smakiem zajadają się tymi przysmakami nie tylko w tym tradycyjnym dniu. Dlatego warto poznać kilka sprawdzonych sposobów naszych czytelników, jak przechowywać pączki i faworki, aby długo były świeże i smaczne. Nie są to skomplikowane sposoby, a polecają je mamy z naszego forum.
Jak przechowywać pączki i faworki, aby były świeże i smaczne?
Zwykle pączki i faworki z okazji Tłustego Czwartku smażymy nieco wcześniej – poprzedniego dnia. Zarówno te zrobione w domu, jak i te z cukierni, niestety szybko obsychają i twardnieją. Dlatego dobrze znać sposoby, jak je przechowywać, aby były świeże.
>>Jak zrobić pączki serowe - prosty przepis
Przepis na świeże pączki i faworki: daj mniej jajek
To sposób na dłuższe przechowywanie tych słodkich pyszności, aby długo pozostały miękkie. Nasze babcie polecają, aby zmniejszyć w nich ilość jajek, które mogą powodować, że zwłaszcza pączki robią się szybko twarde. Warto o tym pamiętać, jeśli zdecydujemy się robić pączki w domu.
Jak przechowywać pączki lub faworki, aby długo były świeże?
Nasze mamy też mają sprawdzone sposoby na świeże pączki. Wybraliśmy te najbardziej skuteczne, które pomogą przechowywać pączki i faworki bez utraty walorów smakowych.
W przechowywaniu tych słodkich smakołyków niezwykle istotne jest, aby trzymać je pod przykryciem – czyli na przykład w przykrytej misie lub na osłoniętej paterze. Niektóre mamy polecają nawet, aby pączki domowe obsypywać cukrem pudrem tuż przed zjedzenie, a przechowywać jeszcze bez niego.
Ciekawym sposobem na przechowywanie pączków lub faworków może być trzymanie owiniętych foliową torbą w lodówce. Przed jedzeniem należy je wyjąć min na 40 minut, aby zdążyły się ocieplić. Niektórzy polecają też, aby takiego pączka drugiego dnia włożyć na kilkanaście sekund do mikrofalówki.
Jednym z najpopularniejszych sposobów na przedłużenie świeżości paczków jest ich mrożenie. Pamiętaj, aby raczej mrozić bardzo świeże pączki, wówczas tak samo będą smakować po rozmrożeniu.
Pączki i faworki bez utraty walorów smakowych można przechowywać maksymalnie do 3 dni, mrożone nieco dłużej.
CZYTAJ TEŻ >> TOP 3 sprawdzone przepisy na pyszne pączki