Jak myć owoce i warzywa? – Czy jest to konieczne? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak myć owoce i warzywa? – Czy jest to konieczne?

Jak myć owoce i warzywa? – Czy jest to konieczne?

Autor zdjęcia/źródło: Jak myć owoce i warzywa? @ pixabay.com

Na pewno wiesz, że owoce i warzywa trzeba myć przed spożyciem, ale być może nie zdajesz sobie sprawy, że przepłukanie ich wodą nie wystarczy. Jak myć owoce i warzywa, aby pozbyć się z nich chemikaliów i pestycydów niebezpiecznych szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży?

Wydaje Ci się, że owoce i warzywa wystarczy przepłukać wodą i są gotowe do spożycia? Tak robi większość z nas, jednak niestety to nie wystarczy.

CZYTAJ TAKŻE: 6 pomysłów na niecodzienne warzywne dania dla malucha>>

Jak myć owoce i warzywa i po co to robić?

Owoce i warzywa pochodzące z konwencjonalnych upraw, a więc przede wszystkim te dostępne w supermarketach (ale również i na bazarach czy w warzywniakach) w czasie uprawy opryskiwane są środkami ochrony roślin. Są to głównie pestycydy i tym podobne substancje chemiczne, które mają na celu usunięcie z roślin niszczących je szkodników. Dodatkowo już po zbiorach owoce i warzywa często przechodzą kąpiele chemiczne, które z kolei mają zapewnić ich trwałość, a więc je zakonserwować. Owoce takie jak jabłka, pomarańcze czy cytryny są również woskowane, aby wyglądały atrakcyjniej i bardziej apetycznie.

Niestety wszystkie te substancje nie pozostają obojętne dla organizmu ludzkiego, a zwłaszcza dla szczególnie wrażliwego układu pokarmowego dzieci i kobiet w ciąży. Mogą one bowiem powodować niestrawności, biegunki, wymioty i zatrucia pokarmowe.

Innym zagrożeniem mogącym się pojawić na owocach i warzywach są szkodliwe bakterie takie jak E.coli, Listeria, Salmonella oraz jaja pasożytów - owsików, glistnicy czy tasiemca. Większość bakterii ginie w czasie obróbki termicznej, ale są też takie warzywa i owoce, które zjadamy na surowo. Jak więc pozbyć się z nich szkodliwych substancji, aby móc je bez obaw podać dziecku?

Jak myć owoce i warzywa? – specjalne płyny

Bardzo ważne jest zachowanie prawidłowej higieny, więc zanim przystąpisz do mycia owoców i warzyw starannie umyj ręce wodą z mydłem i dokładnie wypłucz. Do mycia owoców i warzyw możesz używać specjalnych płynów. Zawierają one tylko naturalne substancje takie jak wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu. Są ekologiczne, bezbarwne i bezzapachowe, nie zmieniają smaku produktów. Jednak są dość drogie, bo za 0,5 litra zapłacisz od 15 do 40 zł. Zamiast więc kupować gotowy środek możesz przygotować go samodzielnie. Poniżej znajdziesz przepisy na domowe kąpiele oraz prawidłowe mycie owoców i warzyw.

Jak myć owoce i warzywa? KROK PO KROKU

  1. Opłucz owoce i warzywa czystą wodą, aby zmyć z nich kurz, ziemię czy piach.
  2. Usuń szkodliwe bakterie – giną one w kwaśnym środowisku, mocz więc rośliny przez 2-3 minuty w roztworze składającym się z 0,5 szklanki octu jabłkowego lub winnego na 1 litr wody. Ocet możesz zastąpić 2-3 łyżkami kwasku cytrynowego. Po takiej kąpieli wypłucz znowu owoce i warzywa w czystej wodzie.
  3. Pozbądź się pestycydów – zrób jeszcze jedną kąpiel, tym razem w roztworze alkalicznym. Zanurz owoce i warzywa na kolejne 2-3 minuty, a nawet dłużej (do 15 minut) w roztworze wody z sodą oczyszczoną – 1 litr wody + 1 łyżka sody. Jeśli roztwór stał się mętny i żółtawy to znaczy, że owoce i warzywa zawierały pestycydy. Po tej kąpieli również opłucz rośliny w czystej wodzie.
  4. Sparz owoce – cytrusy czy jabłka dobrze jest również sparzyć wrzątkiem, aby usunąć z nich wosk, którym są nabłyszczane i konserwowane.

Te warzywa i owoce wymagają dokładniejszego mycia, ponieważ najchętniej przyciągają szkodniki, przez co muszą być intensywniej opryskiwane przeciwko nim pestycydami. Najlepiej kupować je z upraw ekologicznych lub sprawdzonych źródeł:

  • owoce: jabłka, winogrona, truskawki, nekatrynki, brzoskwinie,
  • warzywa: papryka, ziemniaki, seler, pomidorki cherry, ogórki, szpinak, groszek cukrowy.

ZOBACZ TAKŻE:

Jak długo można przechowywać ugotowane jedzenie w lodówce?>>