Jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne?

Drewniane przedmioty używane w kuchni: miseczki, łyżki, deski do krojenia, wałki itp. wymagają odpowiedniej pielęgnacji, żeby służyły nam na długo.

Jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne?

Autor zdjęcia/źródło: Sxc.hu

Przedmioty te należy myć zawsze natychmiast po użyciu. Kupując jakiekolwiek nowe akcesoria kuchenne z drewna trzeba namoczyć je w occie jabłkowym i pozostawić na noc. Sprawi to, że miska, czy deska nie będzie wchłaniała zapachów żywności.

Nową miskę na sałatę warto przetrzeć szmatką z niewielką ilością oliwy jadalnej. Następnie opłukać ją pod gorącą wodą i po wyschnięciu znowu natrzeć oliwą.

Nieprzyjemny zapach czosnku lub ryby z deski do krojenia można usunąć pocierając ją połówką cytryny. Natomiast aby usunąć z wałka resztki ciasta, należy go dobrze posypać solą i wetrzeć ją ręką. Później wystarczy go opłukać i wytrzeć do sucha.

W drewnianych pojemnikach na chleb często pojawia się pleśń. Można uniknąć jej pojawiania się smarując wnętrze pojemnika octem.