Autor zdjęcia/źródło: Sxc.hu
Przedmioty te należy myć zawsze natychmiast po użyciu. Kupując jakiekolwiek nowe akcesoria kuchenne z drewna trzeba namoczyć je w occie jabłkowym i pozostawić na noc. Sprawi to, że miska, czy deska nie będzie wchłaniała zapachów żywności.
Nową miskę na sałatę warto przetrzeć szmatką z niewielką ilością oliwy jadalnej. Następnie opłukać ją pod gorącą wodą i po wyschnięciu znowu natrzeć oliwą.
Nieprzyjemny zapach czosnku lub ryby z deski do krojenia można usunąć pocierając ją połówką cytryny. Natomiast aby usunąć z wałka resztki ciasta, należy go dobrze posypać solą i wetrzeć ją ręką. Później wystarczy go opłukać i wytrzeć do sucha.
W drewnianych pojemnikach na chleb często pojawia się pleśń. Można uniknąć jej pojawiania się smarując wnętrze pojemnika octem.