Jajka dla dziecka: od kiedy podawać niemowlęciu i w jakiej postaci? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jajka dla dziecka: od kiedy podawać niemowlęciu i w jakiej postaci?

Jajka dla dziecka: od kiedy podawać niemowlęciu i w jakiej postaci?

Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa freepik

Jajka stanowią niezwykle ważny element diety dziecka, dlatego warto je włączyć do jego diety. Kiedy można to zrobić bezpiecznie?

Jajka są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych i stanowią istotny element zdrowej i zrównoważonej diety. Od kiedy możemy je podawać niemowlęciu i w jakiej formie będą najlepsze?

Od kiedy jajka dla dziecka?

WHO zaleca, aby do 6. miesiąca życia dziecko spożywało wyłącznie mleko mamy. Oczywiście nie zawsze jest to możliwe, jednakże mleko mamy jest najbardziej wartościowym pokarmem dla małego dziecka. Już od około 5-6 miesiąca życia można natomiast rozszerzać dietę dziecka i wzbogacać ją o pokarmy stałe i płynne. Kiedy można dziecku podawać jajka? Jajka możemy podawać dziecku już na początku rozszerzania diety, czyli po 5. miesiącu. Jak podawać dziecku jajka? Pamiętajmy, że tak jak wszystkie nowe pokarmy, również jajka wprowadzamy do diety malucha stopniowo, uważnie obserwując jego reakcje i ewentualne objawy alergii.

Początkowo podajmy dziecku niewielką ilość jajka – możemy podawać od razu zarówno białko i żółtko. Zaleca się, aby nie przekraczać ilości 2 jajek tygodniowo dla malucha. Jajka podajemy dziecku najlepiej ugotowane lub uparowane, takie będą dla niego najzdrowsze.

Nie podawajmy maluchowi jajek w postaci surowej – jak na przykład kogiel mogiel lub domowy majonez, gdyż może się to skończyć zatruciem pokarmowym salmonellą.

Jajka w diecie dziecka - dlaczego warto o nich pamiętać?

Jajka będą niezwykle bogatym dodatkiem do diety dziecka, ponieważ szereg ważnych substancji, w tym:

  • Białko. Jajka są bogatym źródłem wysokiej jakości białka, zawierającym wszystkie niezbędne aminokwasy w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek oraz pełni kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych.
  • Witaminy. Jaja są bogatym źródłem wielu witamin, w tym witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, takich jak B2 (ryboflawina), B12 (kobalamina) i kwas foliowy. Witamina A jest ważna dla zdrowia oczu, witamina D wspiera zdrowie kości, a witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i przemiany materii.
  • Minerały. Jaja są również bogatym źródłem minerałów, takich jak żelazo, cynk, selen i fosfor. Te minerały odgrywają kluczową rolę w wielu procesach fizjologicznych, w tym w produkcji energii, funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz utrzymaniu zdrowych kości i tkanek.

CZYTAJ TEŻ >> Przedszkolaki zatruły się trutką na szczury - myślały, że to cukierki