Domowe bułki: dwa przepisy na pyszne i pachnące bułki, które upieczesz w domu - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Domowe bułki: dwa przepisy na pyszne i pachnące bułki, które upieczesz w domu

Domowe bułki: dwa przepisy na pyszne i pachnące bułki, które upieczesz w domu

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Mae Mu on Unsplash

Pieczywo często gości na twoim stole? Lubisz mieć zawsze świeże, pachnące bułeczki? Oto dwa przepisy na domowe grahamki i włoskie bułeczki z dodatkami.

Pieczywo, mimo, że znajduje się dopiero na trzecim piętrze Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia, pojawia się codziennie w naszej diecie, przynajmniej w jednym posiłku. Kiedy mamy ograniczoną możliwość robienia zakupów - #zostańwdomu - lub zależy nam na pieczywie o jak najprostszym składzie, warto mieć kilka wypróbowanych przepisów na domowe bułki, opartych na składnikach, które większość z nas ma zawsze w domu. Poza zaletami smakowymi i zdrowotnymi własnego pieczywa – nie ma w nim żadnych ulepszaczy ani konserwantów, unoszący się zapach świeżego pieczywa w domu sprawia, że czujesz się bezpiecznie. Przygotowaliśmy dwa łatwe przepisy na domowe grahamki i bułki z oliwkami.

Przepis na domowe grahamki

Składniki:

  • 0,6 kg maki typu graham 

  • 0,17 kg pszennej mąki (najlepiej chlebowej)

  • 0,4 l wody

  • 2 g suchych drożdży

  • 15 g soli

  • 4 g cukru

  • 45 ml oleju

Przygotowanie:

  1. Rozmieszaj w wodzie drożdże z cukrem (wg. przepisu na opakowaniu).

  1. Do misy robota wsyp wszystkie składniki, łącznie z rozczynem drożdży.

  1. Mieszaj kilka minut (3-4) na wolnych obrotach oraz drugie tyle na szybszych obrotach – dobrze wyrobione ciasto powinno być kleiste (czas może się nieznacznie różnić w zależności od temperatury i wilgotności w pomieszczeniu).

  1. Odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godz. - misę z ciastem przykryj lnianą ściereczką (nie będzie wysychało) i postaw w ciepłym miejscu, bez przeciągu.

  1. Odrywaj po kawałku ciasta, zagniataj i formuj bułeczki (nieco mniejsze niż mają być po upieczeniu), posyp mąką i układaj na blasze, na której będą pieczone.

  1. Zostaw na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

  1. Nagrzej piekarnik do 200°, na dno wstaw naczynie z wodą (żaroodporne).

  1. Piecz w piekarniku ok. 15-20 minut.

Grahamki świetnie smakują z wędliną albo żółtym serem. Polecamy je także z białym serem i konfiturami lub tylko z dżemem....

Pszenne bułeczki z oliwkami

Kto nie lubi włoskich bułek lub włoskich mini bułeczek z oliwkami, suszonymi pomidorami albo z ziołami? Wyróżniają się bardziej złożonym smakiem – często wystarczy do niej tylko dojrzały pomidor oraz mają bardziej wilgotną, lekko tłustą strukturę.

Składniki:

  • 0,7 kg mąki pszennej najlepiej chlebowej)

  • 0,45 l wody

  • 3 g suszonych drożdży

  • 7 g soli

  • 30 g oliwy z oliwek

  • 10 oliwek bez pestek lub 5-6 suszonych pomidorów (z grubsza pokrojonych)

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki na bułki umieszczamy w misie robota (drożdże przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu) i mieszamy wolno, ustawiając robot na niskie obroty, przez ok. 3 minuty. Następnie zwiększamy moc robota i znowu mieszamy ciasto przez ok. 3 minuty – ciasto będzie elastyczne.

  1. Pod koniec mieszania dodajemy pokrojone oliwki i bardzo delikatnie mieszamy, aż do równomiernego ich rozmieszczenia w cieście.

  1. Przekładamy ciasto do większej misy, na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu i bez przeciągu).

  1. Po godzinie delikatnie przemieszaj ciasto i zostaw na chwilę, by odpoczęło

  1. Na każdą bułkę odrywaj ok. 60 g ciasta i formuj prostokąt.

  1. Bułki ułóż na blasze, na której będą się piekły i zostaw je na kolejne 30 minut do drugiego wyrośnięcia.

  1. Nagrzej piekarnik do 200°. Na dnie ustaw żaroodporny pojemnik z wodą

  1. Piecz bułki przez ok. 15-20 minut, aż uzyskają ładny kolor.

Opcja: do ciasta możesz dodać też odrobinę rozmarynu lub ziół prowansalskich.

Bułki sprawdzają się jako baza kanapek oraz jako przekąska z wloską wędliną i serami.

Pieczywo często gości na twoim stole? Lubisz mieć zawsze świeże, pachnące bułeczki? Oto dwa przepisy na domowe grahamki i włoskie bułeczki z dodatkami.

>>>> Czytaj też:Jakie pieczywo dla dziecka i od kiedy podawać?