A jak jest z bakaliami? W dzisiejszym tekście chcielibyśmy skupić się właśnie na tych produktach, które z jednej strony są pełne cennych składników odżywczych, a z drugiej potrafią stać się silnymi alergenami.
Prawidłowe żywienie dziecka – piramida żywienia i aktywności fizycznej
Żywienie maluchów już od pierwszych miesięcy ich życia trzeba odpowiednio bilansować, żeby dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Zasady właściwego żywienia określa specjalna piramida, przygotowana przez Instytut Żywności i Żywienia. W formie przejrzystej grafiki przedstawiono w niej najważniejsze elementy niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka.
Bazę stanowi oczywiście aktywność fizyczna. Podstawą zdrowych posiłków powinny być warzywa oraz owoce. Powyżej nich umieszczono produkty zbożowe, w tym także pełnoziarniste pieczywo. Na kolejnym poziomie piramidy znalazł się nabiał, a jeszcze wyżej ryby i mięso. Na sam szczyt trafiły tłuszcze oraz orzechy. Jak zatem jest z tymi bakaliami – czy powinno się je jeść, czy lepiej na nie uważać?
Co wchodzi w skład bakalii – garść podstawowych informacji
Termin „bakalie” odnosi się tak naprawdę do dosyć zróżnicowanych produktów, pośród których znajdują się suszone owoce, ziarna oraz rozmaite orzechy. O ile owoce i ziarna, jak już stwierdziliśmy, stanowią podstawę diety, to orzechy teoretycznie powinny być spożywane w dość ograniczonej ilości.
Mimo to nie należy jednak ich całkowicie eliminować z diety dziecka, dostarczają bowiem wielu cennych składników odżywczych, a przy tym stanowią pyszne urozmaicenie diety. Trzeba tylko zachować zdrowy rozsądek.
Dodatkowo nie zapominajmy, że suszone owoce i orzechy potrafią fenomenalnie zastępować sklepowe słodycze, pełne tłuszczu i cukru.
Można znaleźć gotowe mieszanki bakalii w sklepach lub przygotować je samodzielnie, wybierając to, co dziecko lubi najbardziej. Pamiętajmy jednak, żeby tego typu produkty kupować zawsze w sprawdzonych punktach, jak choćby sklep ze zdrową żywnością SklepAgnex.pl. Dlaczego to tak ważne? Ponieważ zyskujemy pewność, że wszystkie składniki pochodzą z ekologicznych upraw, a do ich przygotowania nie zastosowano chemicznych konserwantów.
Jakie wartości odżywcze mają bakalie?
W bakaliach występuje olbrzymie bogactwo wartościowych składników odżywczych. Stanowią świetne źródło witamin, błonnika pokarmowego i minerałów, a w orzechach dodatkowo pojawiają się liczne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko.
Występowanie składników odżywczych jest oczywiście zróżnicowane ze względu na typ bakalii. Suszone śliwki stanowią fenomenalne źródło witaminy A oraz żelaza i fosforu. Z kolei żurawina zawiera spore ilości bioflawonoidów oraz witamin A, C oraz częś witamin z grupy B.
A co z orzechami? Choć zawierają duże ilości tłuszczów, również one stanowią zdrową i wartościową przekąskę dla małych łasuchów. Szczególnie dużo w nich witamin z grupy B oraz witaminy E, która jest szczególnie wskazana dla nieco starszych dzieci, chodzących już do szkoły. Wpływa bowiem na prawidłową pracę mózgu.
Za króla wszystkich orzechów uznaje się powszechnie migdały, w których występuje olbrzymia ilość białka (stanowi aż 20% całego orzecha). Znajdziemy w nich też sporo magnezu, fosforu oraz błonnika.
Bakalie – sposób na mały i duży głód
Bogactwo wartości odżywczych sprawia, że bakalie potrafią być odpowiednim zamiennikiem dla sklepowych słodyczy, których zdecydowanie lepiej unikać. Orzechy i suszone owoce sprawdzają się jako przekąska między posiłkami, sposób na zmniejszenie głodu podczas spaceru, a także pełnowartościowy i pyszny podwieczorek lub dodatek do porannej owsianki.
Oczywiście należy zachować zdrowy rozsądek co do ich ilości, jednak w zasadzie przecież w przypadku każdego produktu spożywczego działa zasada: co za dużo, to niezdrowo. Bakalie nie stanowią wyjątku.