Dieta kobiet w ciąży. Czego nie wolno jeść? Jakich diet nie należy stosować? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dieta kobiet w ciąży. Czego nie wolno jeść? Jakich diet nie należy stosować?

Dieta kobiet w ciąży. Czego nie wolno jeść? Jakich diet nie należy stosować?

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Jadłospis kobiety ciężarnej jest bardzo ważnym aspektem ciąży. Zdrowe odżywianie Mamy wpływa nie tylko na samopoczucie jej samej, ale przede wszystkim na prawidłowy rozwój dziecka. Czego bezwzględnie nie wolno jeść w ciąży, a jakich produktów unikać? Które popularne sposoby odżywiania są dozwolone w przypadku ciężarnych, a których nie należy stosować?

Produkty zakazane w ciąży 

Kobiety w ciąży są bardziej narażone na zatrucia pokarmowe wywołane między innymi bakteriami salmonelli i listerii. Bakterie te przedostają się przez barierę łożyskową i są bardzo niebezpieczne dla płodu! To dlatego wśród produktów zabronionych w ciąży znajdują się:

  • surowe i niedopieczone mięso (w tym tatar i krwiste steki),
  • surowe wędliny (na przykład szynka parmeńska),
  • surowe ryby (sushi z surową rybą),
  • wędzonki,
  • owoce morza,
  • surowe jajka,
  • produkty z mleka niepasteryzowanego (sery, zsiadłe mleko),
  • oscypki.

W ciąży należy przykładać większą wagę do mycia warzyw i owoców (najlepiej dodatkowo obierać je ze skórki). Z diety ciężarnych należy również całkowicie wykluczyć alkohol.

Jesteś w ciąży? Te produkty lepiej ograniczyć 

Ciąża rządzi się swoimi prawami. Zachcianki ciężarnych często obejmują fast-food czy słodki napój gazowany. Trzeba jednak pamiętać, aby we wszystkim zachować umiar. Produkty wysoko przetworzone (pełne tłuszczów trans i cukrów prostych) spożywane w nadmiarze szkodzą. W diecie ciężarnej należy znacznie ograniczyć: 

  • fast-food,
  • gotowe dania ze sklepu (w tym zupy typu instant),
  • potrawy smażone na głębokim tłuszczu,
  • słodkie i słone przekąski,
  • słodkie napoje gazowane.

W ciąży można pić kawę, ale nie wolno przesadzać z jej ilością. Bezpieczna dawka kofeiny dla ciężarnych to 200 mg (1-2 filiżanki dziennie). 

Jaka dieta dla ciężarnej?

Dieta kobiety w ciąży powinna bazować na świeżych i jak najmniej przetworzonych produktach. Podstawą jadłospisu są różnorodne warzywa i owoce (najlepiej korzystać z ich sezonowości). W menu nie może zabraknąć pełnoziarnistych produktów zbożowych, nabiału i zdrowych tłuszczów roślinnych (oliwa z oliwek, orzechy, pestki, nasiona). Jeśli jesz mięso, wybieraj dobrej jakości drób i tłuste ryby morskie. Pamiętaj, aby zawsze sięgać po mięso ze sprawdzonego źródła. 

Menu ciężarnej pokrywa się z założeniami diety śródziemnomorskiej - uznanej za jedną z najzdrowszych diet na świecie. 

Kobiety ciężarne muszą zrezygnować z monodiet, głodówek i postów (takich jak dieta IF -  https://www.maczfit.pl/blog/post-przerywany-zasady-efekty-wady-i-zalety/). W ich przypadku niewskazane są również diety, w których następuje zaburzenie proporcji poszczególnych składników odżywczych. Do takich sposobów odżywiania należą między innymi: wysokobiałkowa dieta Dukana i wysokotłuszczowa dieta ketogeniczna. 

Jeśli masz wątpliwości, jak skomponować zdrowy jadłospis w ciąży, skorzystaj z konsultacji dietetycznej. Cennych wskazówek z pewnością udzieli Ci także Twój lekarz. Pamiętaj, aby nie wprowadzać rewolucyjnych zmian w diecie ani nowej suplementacji na własną rękę.