 Opublikowany przez:
                              
              
                                  ULA                
                              
              
              
                              
                  2012-12-06 13:37:11
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  ULA                
                              
              
              
                              
                  2012-12-06 13:37:11                
              
                              
                   
                
              
                          
 Kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem do podziałów komórkowych, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, czyli DNA i RNA. Kobiety już przed zajściem w ciąże powinny spożywać produkty bogate w ten składnik lub nawet go suplementować. Niedobór kwasu foliowego może przyczyniać się do niedokrwistości megaloblastycznej lub wad cewy nerwowej. Zobacz jakie produkty spożywcze bogate są w kwas foliowy.
Kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem do podziałów komórkowych, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, czyli DNA i RNA. Kobiety już przed zajściem w ciąże powinny spożywać produkty bogate w ten składnik lub nawet go suplementować. Niedobór kwasu foliowego może przyczyniać się do niedokrwistości megaloblastycznej lub wad cewy nerwowej. Zobacz jakie produkty spożywcze bogate są w kwas foliowy.  
 
Suplementacja jodem jak i kwasem foliowym w znaczącym stopniu zmniejsza ryzyko problemów zdrowotnych u dzieci. Żywienie przed okresem i w pierwszych jego miesiącach powinno mieć w szczególności na uwadze te składniki. Niedobory jodu mogą przyczynić się do powstawania kretynizmu i nieprawidłowego wytwarzania hormonów tarczycy. Źródłem jodu są ryby morskie.
 
Witamina A bierze udział w tworzeniu się nowych komórek, jest niezbędna w tworzeniu się nowego organizmu. Witamina ta także pełni funkcję w procesie tworzenia się i w samym procesie widzenia. Odpowiednia podaż witaminy A może zabezpieczyć przed wystąpieniem przedwczesnego pęknięcia błon płodowych, rzucawkami, upośledzeniem wzrostu wewnątrzmacicznego dziecka. 
 
Wapń po za tym, że bierze udział w budowaniu układu kostnego to także zmniejsza ryzyko nadciśnienia ciążowego, stanu przedrzucawkowego i przedwczesnego porodu. 
 
Żelazo jest niezbędne do tworzenia hemoglobiny, która transportuje tlen do tkanek, a także zabiera dwutlenek węgla. Niedobór żelaza może prowadzić do niedokrwistości, a u kobiet w ciąży także do infekcji dróg moczowych. Dzieci mam, które nie spożywały odpowiedniej ilości żelaza wykazują małą masę urodzeniową, rodzą się przedwcześnie. 
 
Cynk jest niezwykle ważnym składnikiem dla kobiet przed ciążą i w I trysemestrze. W badaniach na zwierzętach wykazano, że niedobory cynku powodują defekty szkieletu i ośrodkowego układu nerwowego. Niedobór cynku powoduje także opóźnienie wzrostu i sprzyja poronieniu. Cynk wywiera również znaczącą rolę w działaniu systemu odpornościowego. 
 
Według badań naukowych duże spożycie magnezu w wczesnym okresie ciąży wieże się z wyższą masa urodzeniową dziecka. Uzupełnienie podaży tego pierwiastka w trakcie ciąży może zmniejszyć ryzyko małej masy urodzeniowej. 
 
Kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 odgrywają niezwykle ważną rolę w budowie układu nerwowego, w tym mózgu i narządu wzroku. Największe zapotrzebowanie na kwasy n-3 przypada na III trysemestr. W szczególności wieloródki, także i pierwszym okresie ciąży i przed porodem powinny zadbać o właściwą podaż tego składnika. Zapasy kwasów n-3 szybko się wyczerpują, może ich nie starczyć na kolejne ciąże.
Arkadiusz Tuwalski
| słone |  | 8,3% | 
| słodkie |  | 19,7% | 
| kwaśne |  | 35,6% | 
| gorzkie |  | 1,5% | 
| różnie to bywało |  | 18,2% | 
| nie miałam szczególnie żadnych smaków |  | 16,7% | 
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!