Co zakwasza organizm, a co alkalizuje? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Co zakwasza organizm, a co alkalizuje?

Co zakwasza organizm, a co alkalizuje?

Autor zdjęcia/źródło: Co zakwasza organizm, a co alkalizuje@pixabay.com

W zdrowym organizmie zachowana jest równowaga kwasowo-zasadowa. Powinniśmy wiedzieć, co zakwasza organizm, a co go alkalizuje, zwłaszcza, że smak produktów nie odpowiada jego działaniu. Sok z cytryny pomimo kwaśnego smaku jest zasadotwórczy, natomiast słodki w smaku cukier ma działanie kwasotwórcze.

Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę, a zasadotwórcze w wapń, sód, potas, magnez.

Twoja dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a w 20 % z produktów kwasotwórczych.

Co zakwasza organizm?

Produkty wysoko  kwasotwórcze o pH 5,9 – 5,0 to: mięsa i wędliny, cukier i sztuczne słodziki, biała mąka pszenna, biały ryż, sery żółte, kawa i czarna herbata, kakao i czekolada oraz sól
Produkty średnio kwasotwórcze o pH 6,9- 6,0 to: ryby, jaja, płatki zbożowe, chleb żytni, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, orzeszki ziemne i piwo
Produkty słabo kwasotwórcze o pH  do 7,0 to: twaróg, orkisz i kasza gryczana, makaron sojowy, otręby, fruktoza, orzechy laskowe i orzechy nerkowca.

Co go alkalizuje?

Produkty neutralne o pH 7,0 to: masło świeże, śmietana, serwatka, jogurt naturalny i oleje roślinne
Produkty słabo zasadotwórcze do pH do 7,0 to: warzywa jak: kalafior, roszponka, cebula, kiełki pszenicy i owoce jak dojrzałe jabłka, gruszki i śliwki oraz wiśnie i czereśnie, a także zielona herbata, oliwa z oliwek, migdały i maślanka.
Produkty średnio zasadotwórcze o pH od 8,0 do 7,1 to buraki, marchew, brokuły, seler, chrzan i pomidory, a także kalarepa, fasolka szparagowa, szczaw, kapusta i por.
Produkty wysoko zasadotwórcze przy pH 9,0 do 8,1 to: bakłażany, cukinie, ogórki, sałaty, botwina i szpinak, soki owocowe i warzywne bez cukru, prawdziwki i kurki oraz daktyle, figi rodzynki, arbuz, kiwi  i ananas.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Produkty zakazane w ciąży - WYWIAD>>

Produkty zakwaszające organizm - objawy i lista produktów>>

 



Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Fajny artykuł. Chyba zbyt dużo jadamy produktów kwasotwórczych. Nie jest to dobre dla naszego organizmu.