Opublikowany przez: monika.g
Autor zdjęcia/źródło: Ciasta na Boże Narodzenie @ awesomecontent / Freepik
Pierniki to najbardziej charakterystyczne dla świąt Bożego Narodzenia wypieki. W czasach średniowiecza uważano je za lekarstwo na przeziębienie i niestrawność. Przez wiele lat uważane były za symbol dobrobytu. Być może właśnie dlatego stały się również symbolem Bożego Narodzenia, ponieważ jedzono je tylko „od święta”. Teraz możemy się nimi delektować przez cały rok, ale nadal najlepiej smakują właśnie w święta.
Ten aromatyczny, korzenny przysmak powstaje z mąki, jajek, mleka, karmelizowanego cukru i miodu. To tym składnikom zawdzięcza swój ciemnobrązowy kolor. Korzennego aromatu natomiast nadają mu przyprawy: cynamon, imbir, czasem też goździki, kardamon czy anyż. Najbardziej rozpowszechnioną formą piernika są ciasteczka, które mogą być nadziewane różnymi konfiturami, lukrowane lub ozdobione masą marcepanową, bakaliami czy kolorowymi posypkami.
Pierniczki to najłatwiejszy rodzaj tego ciasta, który mogą wykonać początkujący. Dużo trudniej jest natomiast zrobić piernikowe ciasto. Ten rodzaj piernika wymaga długiego leżakowania, bo musi sfermentować. Najlepiej takie ciasto wykonać miesiąc przed świętami, czyli zwyczajowo zaraz po Andrzejkach.
Z piernika wykonuje się tradycyjną śląską zupę moczkę. Jej podstawą jest piernik, który moczy się ciemnym piwie lub kompocie śliwkowym, truskawkowym, a nawet agrestowym. Do zupy dodaje się suszone owoce (śliwki, morele, figi, daktyle), migdały i rodzynki oraz przyprawy takie jak cynamon czy goździki. Składniki różnią się w zależności od regionu. Zupę piernikową można również przyrządzać według własnego gustu, z pominięciem niektórych składników. Przygotowując zupę dla całej rodziny w tym dzieci oczywiście nie dodamy piwa oraz zbyt dużo przypraw. Podstawą jest jednak piernik, którego z pewnością nie pominiemy robiąc zupę piernikową.
Ciasto piernikowe jest twarde i bardzo plastyczne, dlatego łatwo jest z niego tworzyć różne kształty. Wykorzystuje się je więc nawet do lepienia figurek, ale najbardziej powszechną ozdobną formą pierników są ciastka wieszane na choinkę. Nie różnią się one wiele od tych, które robi się na świąteczny stół. Wystarczy w takich ciastkach przed pieczeniem zrobić dziurki przez które po upieczeniu ciasta przełożymy kolorowe wstążki, za pomocą których powiesimy je na choince. Ozdabianie i wieszanie kolorowych własnoręcznie zrobionych ciastek będzie świetną zabawą dla całej rodziny, a zwłaszcza dla dzieci. Maluchy na pewno będą miały dużą frajdę z tak pięknie przystrojonej choinki i okazję do pochwalenia się drzewkiem przy wigilijnym spotkaniu.
Oprócz małych pierniczków wieszanych na choince możemy również przygotować trochę większą ozdobę z piernika, którą jest chatka. Zrobienie takiej chatki jest już trochę trudniejsze i bardziej czasochłonne niż pierniczki, ale satysfakcja z jej przygotowania na pewno też będzie dużo większa. Chatkę z piernika zrobisz piekąc duże płaty piernika wykrojone w kształt ścian i dachu. Najtrudniejszym zadaniem będzie połączenie elementów tak, by utworzyły domek. Za to ozdabianie takiej chatki to już sama przyjemność.
Aby ułatwić wam świąteczne przygotowania pysznych wypieków przygotowaliśmy najlepsze przepisy z pierników do druku. Wystarczy kliknąć i wydrukować, aby wszystkie przepisy mieć zawsze pod ręką.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.