Bakłażan w trzech odsłonach! BAKŁAŻAN PRZEPISY
          
            
              
                              
                  
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  Mela134                
                              
              
              
              
                              
                  
                
              
                          
          
                      
              
                              
                  Autor zdjęcia/źródło:
                  Bakłażan przepisy; Designed by Freepik                
                           
          
          Ciemnofioletowy o lśniącej skórce bakłażan przywędrował do  nas z Indii.  Traktujemy go jak warzywo choć z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a dokładniej jagodą. Bakłażan inaczej zwany oberżyną lub gruszką miłosną nie jest szczególnie aromatyczny więc powinniśmy go łączyć z innymi warzywami. Zobacz – bakłażan przepisy!
                    
          
            
                Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako danie główne, przystawka czy dodatek. Faszerowany bakłażan,  ratatouille czy grecka zapiekanka zwana moussaką to potrawy lubiane prawie na całym świecie. Z ugotowanych  bakłażanów sporządza się natomiast doskonałe pasty i dipy, bardzo popularne w kuchni arabskiej. Bakłażan przepisy! Przedstawiamy najlepsze :)
Bakłażan faszerowany mięsem
Składniki:
- 300 g obranych i posiekanych pomidorów
 
- 1/2 pęczka natki pietruszki
 
- po 1/2 łyżeczki suchych: oregano, bazylii, słodkiej papryki
 
Wykonanie KROK PO KROKU
- Bakłażany kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy z nich łyżeczką miąższ.
 
-  Łódeczki bakłażanów smarujemy od środka oliwą z dodatkiem soli i  roztartego ząbka czosnku.
 
- Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną cebulę, rozdrobnione 2 ząbki czosnek i mięso mielone.
 
- Dokładamy miąższ z bakłażanów i pomidory.
 
- Dusimy około 6 minut.
 
- Dodajemy zioła i  przyprawy.
 
- Łódki bakłażana napełniamy farszem.
 
- Posypujemy natką i parmezanem
 
- Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
 
Bakłażan faszerowany pieczarkami i porem – bakłażan przepisy
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Umyte bakłażany  kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając ok. 1,5 cm dookoła.
 
- Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej  i smażymy. Dodajemy pory pokrojone w plasterki i smażymy kolejne 5 minut.
 
- Dodajemy miąższ z bakłażanów i dusimy dalej.
 
- Doprawiamy  do smaku, oprószamy cynamonem.
 
- Łódeczki bakłażana wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 st.C.
 
- Wyjmujemy z piekarnika wypełniamy farszem i posypujemy serem oraz natka pietruszki.
 
- Wszystko zapiekamy jeszcze ok. 20 minut w tej samej temperaturze.
 

Faszerowany bakłażan; @pixabay.com
 Bakłażan przepisy – faszerowane bakłażany duszone w pomidorach
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
 
- 50 dag filetów z indyka lub kurczaka
 
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 
- po 1/2 łyżeczki chilli  i przyprawy kuchni włoskiej
 
- 8 małych plastrów miękkiego żółtego sera
 
- 2 łyżeczki przecieru lub koncentratu pomidorowego
 
- świeżo zmielony pieprz do oprószenia bakłażanów
 
- 1/2 puszki siekanych pomidorów
 
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Bakłażany myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół i delikatnie wydrążamy miąższ ze środka. 
 
- Bakłażany solimy i odstawiamy na bok, aby puściły sok.
 
- Mięso myjemy, suszymy, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy oliwy i doprawiamy solą, chilli oraz przyprawą włoską i dokładnie mieszamy. 
 
- Czerwoną paprykę, pepperoni, cebulę i pieczarki  kroimy w drobną kostkę. 
 
- Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oliwy, dodajemy przygotowaną cebulę, chwilkę podsmażamy, po czym dodajemy roztarty ząbek czosnku, smażymy i gdy czosnek zaczyna pachnieć dodajemy mięso.
 
- Po 7 minutach na patelnię dodajemy obie papryki oraz pieczarki. Smażymy na niewielkim ogniu, aż pieczarki puszczą sok, a papryka stanie się miękka. 
 
- Wszystko doprawiamy do smaku.
 
- Bakłażany płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i cieniutko smarujemy przecierem lub koncentratem pomidorowym, po czym oprószamy  zmielonym pieprzem. 
 
- Farszem napełniamy bakłażany. 
 
- Na dno garnka dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, oregano oraz czosnkiem, po czym układamy bakłażany.
 
- Dusimy około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż bakłażany będą miękkie. 
 
- Pod koniec duszenia, układamy na bakłażanach paski sera żółtego.
 
- Przykrywamy pokrywką i dusimy aż ser się roztopi.
 
                 
                    
                    
                 
                
                                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
                            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora