Stokrotka 2015.02.24 15:34
Gratulacje!
drewienko 2015.02.24 11:16
Mocno, taaak bardzo mocno dziekujemy!!!!!
Chnum1975 2015.02.19 09:35
ZUCCOTTO - - po włosku "mała dynia" - włoski deser o kształcie inspirowanym kopułą katedry Santa Maria del Fiore we Florencji CIASTO 3/4 kostki masła szklanka cukru 3 jajka 250 g mąki, najlepiej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 łyżeczka cynamonu odrobina aromatu waniliowego Dr.Oetker pół szklanki mleka Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy trzy jajka ciągle ucierając. Przesianą mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i całość dobrze mieszamy. Dolewamy mleko i znowu mieszamy. Przekładamy masę do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i z bokami wysmarowanymi masłem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. WNĘTRZE ZUCCOTTO 500 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady pół szklanki płatków migdałowych 2 łyżki cukru pudru 100 g malin - mogą być mrożone 100 ml brandy lub innego alkoholu - do nasączenia Półokrągłą miskę o pojemności o średnicy około 20cm wykładamy folią aluminiową. Biszkopt dzielimy na cieńsze blaty i kroimy na trójkąty, którymi wykładamy miskę. Zostawiamy trochę ciasta na przykrycie wierzchu miski. Nasączamy dokładnie biszkopt alkoholem. Czekoladę kruszymy, topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Płatki migdałowe prażymy i przesypujemy cukrem pudrem. Połowę mascarpone mieszamy z przestudzoną czekoladą. Tak powstałą masą smarujemy wnętrze miski z ciastem. Resztę mascarpone mieszamy z płatkami migdałowymi i z malinami. Przekładamy masę do miski. Tak wypełnioną miskę przykrywamy biszkoptem, który nam został. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po schłodzeniu odwracamy miskę do góry dnem i wykładamy ciasto na talerz. Powstanie fajna półkula z ciasta z masą z mascarpone w środku. Możemy ją udekorować dekaracjami od Dr.Oetker dobierając je odpowiednio do okazji. Ciasto jest naprawdę przepyszne. Smacznego!
malwinia4 2015.02.18 21:53
Charlotte truskawkowa 3 jajka szklanka cukru szklanka mąki (nawet niepełna) 1/3 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia 1,5–2 szklanki truskawek ok. 700 g serka mascarpone 7–8 łyżeczek żelatyny ok. 1/3 szklanki wrzątku 3 łyżki cukru pudru Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę, dodaję do tego pozostałe składniki biszkoptu, czyli żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wodę.Przekładam ciasto do dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 17 minut. Jeszcze gorący przekładam na ściereczkę i roluję wzdłuż długiej krawędzi, odstawiam, by ostygł.W tym czasie truskawki miksuję z serkiem, dodaję cukier, a potem rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Wszystko dobrze mieszam.Roladę napełniam masą, najlepiej, gdy już troszkę stężeje. Jest to dość pracochłonne, bo masa jest rzadka, dlatego roladę owijam folią. Możecie wykorzystać dżem i nim posmarować roladę, to szybsze rozwiązanie. Jeśli jednak zdecydujecie się na mój wariant, to roladę trzeba dobrze owinąć folią i wstawić do lodówki, by zastygła.Roladę kroję i wykładam miskę.Zalewam masą i wstawiam do lodówki, aż zastygnie. Wtedy odkrajam ewentualny nadmiar ciasta i podaję. :) Smacznego.
ewusiao 2015.02.17 18:37
Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 4 jajka 1 szklanka jasnego brązowego cukru 2/3 szklanki oleju 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach Krem: 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 1 budyń waniliowy bez cukru 1 galaretka pomarańczowa 500ml soku marchewkowego Dodatkowo: marcepan barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki. 3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Krem: 4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Polewa: 5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut. Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje. 6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek. 7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie)
217.73.*.* 2015.02.13 12:00
moje Słodki co nieco oto przepis; lekki krem na deser TRIPLE ubij na sztywno Śmietankę 30 proc. z dodatkiem Śmietan-fix , cukier waniliowy i 2 łyżki cukru. na dno pucharków wsyp pokruszone piernikii maliny , zalej Śmietanką , posyp pierniki i malinami. SMACZNEGO grazia200472@wp.pl
justyna107 2015.02.13 11:39
Moim małym co nieco SA owoce pod kruszonką. 10 dag cukru, maki i masła zagniaramy na kruszonke. Do małych kokilek wkładamy owoce mrożone maliny lub jadłka posypane cynamonem. Na owoce kruszyny kruszonke i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Ja Lubie jeszcze ciepła i podaje z bitą śmietaną. Pycha.. To jest moje male co nieco które można jeść o każdej porze roku i jest na prawdę szybkie.
91.224.*.* 2015.02.13 11:16
Moim małym co nie co SA owoce pod kruszonka najszybsze co nieco jakie może byc , jak dla mnie. 10 dag margaryny, cukru i maki. Robimy z podanych składników kruszonke. Do małych kokilek układami owoce mrożone maliny lub jabłka posypane cynamonem. Zapiekam przez 20 min w tem 180 stopni. Podaje udekorowane bita śmietana. Najszybszy i najsmaczniejszy deser na każda porę roku. Polecam
Baloo13 2015.02.13 10:12
Róże karnawałowe Składniki 250 g - mąki ½ łyżeczki - proszku do pieczenia 1 łyżka - masła 1 łyżka - cukru 2 - żółtka 2 - jajka 1 łyżka - spirytusu lub rumu 800 g - tłuszczu do smażenia szczypta soli Dekoracja konfitura 100 g - cukru pudru cukier waniliowy Opis przygotowania Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto - początkowo wszystkie składniki wysiekać nożem, następnie ręką wyrabiać tak długo, aż będzie jednolite i gładkie. Wałkować partiami - dość cienko. Wykrawać 3 krążki różnej wielkości. Pierwszy, największy, powinien mieć średnicę 7 cm, każdy następny o 1 cm mniejszą. Do wycinania najlepsze są metalowe pierścienie, ale można zastąpić je szklanką, literatką i kieliszkiem. Wszystkie krążki naciąć w 5 miejscach - po obwodzie. Środki posmarować białkiem i składać, odpowiednio dopasowując wielkość. W środku mocno przycisnąć, aby dobrze się skleiły. Sprawdzić czy tłuszcz jest dobrze nagrzany (wrzucając kawałek ciasta - powinien natychmiast wypłynąć). Róże omieść z mąki, usmażyć na jasnozłoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Do środka każdego ciastka nałożyć odrobinę konfitury lub marmolady. Oprószyć cukrem pudrem (można dodać cukier waniliowy).