Wysokie temperatury zmieniają jedzenie w truciznę.
Jedzenie smażonego i grillowanego mięsa zwiększa ryzyko
raka jelita grubego. Nowe badania wykazały, że na stan zdrowia wpływa nie tylko ilość spożywanego mięsa, ale także sposób jego przygotowywania - donosi portal calorielab.com
WEGETARIANIE NIE OBAWIAJĄ SIE RAKA>>
Raport American Institute for Cancer Research udowadnia, że potrawy mięsne grillowane i smażone w wysokich temperaturach wytwarzają w organizmie rakotwórcze związki. Badaniem objęto aż 25 tysięcy osób. Sprawdzano, jak na ich zdrowie wpłynął sposób przygotowywania mięsa, drobiu oraz ryb.
CZY LUBISZ MIĘSO Z GRILLA? ZAGŁOSUJ?>>
Okazało się, że podczas długiej obróbki termicznej mięśnie zwierząt wytwarzają toksyczne związki, które mogą uszkodzić nasze DNA.Tym samym przyczyniają się do rozwoju raka przewodu pokarmowego. Dlatego osoby jedzące dużo mięsa są o blisko 60 procent bardziej narażone na śmiertelną chorobę niż unikający dań mięsnych.
PICIE GORĄCEJ HERBATY TEŻ GROZI NOWOTWOREM>>
Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie odmówić sobie karkówki, czy boczku z grilla powinniśmy obniżyć temperaturę ich smażenia - radzą lekarze.