Kontroluj apetyt, ale nie odmawiaj sobie przyjemności - czekolada
Czekolada w rozsądnej ilości daje więcej korzyści, niż mogłoby się wydawać. Smakowite kostki i figurki pobudzają krążenie krwi i dają energię, co w szczególności doceniamy, kiedy za oknem jest zimno, wilgotno i wietrznie. Kiedy krew szybciej krąży w żyłach mamy więcej energii, szybciej się regenerujemy i jesteśmy bardziej aktywni, a także bardziej odporni na ewentualne infekcje. Nie oznacza to, że czekolada jedzona bez limitu zbuduje naszą odporność, ale pomoże zapobiec katarowi, zwłaszcza jeśli wybierzemy tabliczkę z pieprzem, kardamonem lub cynamonem.
Lepszy nastrój – czekoladowe przyjemności
Spożywanie czekolady wspomaga lepszy humor już przez samo jedzenie czegoś słodkiego, co samo w sobie jest nagrodą i przyjemnością. Dodatkowo gorzka czekolada dobrej jakości zawiera też magnez, który stale dostarczany do organizmu pomaga regulować działanie układu nerwowego i jest niezbędny dla przebiegu ponad stu procesów zachodzących w organizmie. Gorzka czekolada jest więc idealnym pomysłem np. na upominek dla kogoś bliskiego, kto powinien dbać o swoje serce.
Wpływ gorzkiej czekolady — nie tylko wewnętrzne
Pozytywny wpływ czekolady na nasze zdrowie i samopoczucie nie koniecznie musi być skutkiem jej spożywania i działania od wewnątrz przez zawarte w niej składniki odżywcze. Flawonoidy z jej ciemnej odmiany zapewnią ochronę np. przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, a czekoladowa maska wygładza i odżywia skórę, dzięki czemu jest stosowana w masażach i upiększających kąpielach.
wp.pl