Gotowanie z marką Russell Hobbs - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Gotowanie z marką Russell Hobbs

66odp.
Strona 2 z 4
Odsłon wątku: 24335
Avatar użytkownika IwonaSza
IwonaSzaPoziom:
  • Zarejestrowany: 13.03.2013, 08:19
  • Posty: 479
  • Zgłoś naruszenie zasad
13 czerwca 2013 08:29 | ID: 973752

Stylowy i funkcjonalny wolnowar marki Russell Hobbs, to radość z gotowania i wiele, wiele możliwości. Dzięki niemu możecie stworzyć zupy, sosy, jednogarnkowe dania mięsne i wegetariańskie. Granicą może być tylko Wasza wyobraźnia.

Wolnowar został wyposażony w funkcję regulacji temperatury (3 stopnie regulacji), umożliwiającą wybór optymalnego sposobu obróbki cieplnej – od smażenia w bardzo wysokiej temperaturze, poprzez duszenie i zapiekanie w średniej temperaturze. Przygotujemy w nim do 5 porcji dowolnego dania, które wymaga gotowania, duszenia, smażenia lub zapiekania.

Wolnowar o pojemności 3,5 litra i mocy 200W składa się z 3 części – obudowy ze stali nierdzewnej oraz poręcznego, wyjmowanego ceramicznego naczynia, w którym można serwować przygotowane potrawy oraz szklanej pokrywy dającej możliwość kontrolowania stanu gotowania. Eleganckie, czarne naczynie prezentuje się niezwykle gustownie i będzie dodatkową ozdobą stołu. Łatwo utrzymać je w czystości, bez obaw można je myć w zmywarce. Wskaźnik pracy urządzenia sygnalizuje, kiedy wolnowar jest włączony, a stopy antypoślizgowe zapobiegają przemieszczaniu się wolnowaru nawet podczas mieszania potraw.

SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO KONKURSU!

TYM RAZEM GOTUJEMY Z MARKĄ RUSSELL HOBBS!

 

WYSTARCZY DO 23 CZERWCA

OPUBLIKOWAĆ W WĄTKU

CIEKAWY, WYJĄTKOWY i NIEPOWTARZALNY PRZEPIS

NA POTRAWĘ, KTÓRĄ PRZYGOTUECIE

Z ZASTOSOWANIEM

WOLNOWARU MARKI RUSSELL HOBBS!

 

2 NAJCIEKAWSZE PRZEPISY NAGRODZIMY

WOLNOWAREM MARKI RUSSELL HOBBS!

 

UWAGA! Aby otrzymać nagrodę należy przed zakończeniem zabawy uzupełnić swoje imię, nazwisko, adres i numer telefonu w formularzu "Dane osobiste" na Familie.pl (znajdziesz go po zalogowaniu się na naszym portalu i rozwinięciu zakładki "Konto" w prawym górnym rogu").


SZCZEGÓŁY KONKURSU!

REGULAMIN

 

 

 

Ostatnio edytowany: 13.06.2013, 08:42, przez: IwonaSza
Avatar użytkownika lilu1982
lilu1982Poziom:
  • Zarejestrowany: 16.02.2012, 09:39
  • Posty: 125
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 czerwca 2013 22:31 | ID: 975490
Odp. na: #6

Gulasz Boeuf Strogonow to super propozycja na obiad...

ale zdjęcie tych ogórów kiszonych jest ..."obciachowe"...{#lang_emotions_apple}{#shocking}{#photo}

mogłaś darować

Użytkownik usunięty
    22
    • Zgłoś naruszenie zasad
    18 czerwca 2013 01:37 | ID: 975493
    lilu1982 (2013-06-18 00:31:58)
    Odp. na: #6

    Gulasz Boeuf Strogonow to super propozycja na obiad...

    ale zdjęcie tych ogórów kiszonych jest ..."obciachowe"...{#lang_emotions_apple}{#shocking}{#photo}

    mogłaś darować

    Ooo a dlaczego obciachowe? ogorkow kiszonych nigdy nie robilas? 

    Avatar użytkownika lilu1982
    lilu1982Poziom:
    • Zarejestrowany: 16.02.2012, 09:39
    • Posty: 125
    23
    • Zgłoś naruszenie zasad
    18 czerwca 2013 11:57 | ID: 975671

    robiłam ogórki kiszone nawet bardzo lubię

    nigdy nie robiłam im zdjęć:)

    głupio wychodza:):):)

     

     

     

     

    Użytkownik usunięty
      24
      • Zgłoś naruszenie zasad
      18 czerwca 2013 12:10 | ID: 975675
      lilu1982 (2013-06-18 13:57:41)

      robiłam ogórki kiszone nawet bardzo lubię

      nigdy nie robiłam im zdjęć:)

      głupio wychodza:):):)

       

       

       

       

      hehe to ja se odwazylam :)


      nastepnym razem zrobie wycigniete juz ze sloika, moze wyjda ledniej.

      Avatar użytkownika yustyna82
      yustyna82Poziom:
      • Zarejestrowany: 27.09.2012, 10:13
      • Posty: 393
      25
      • Zgłoś naruszenie zasad
      18 czerwca 2013 16:32 | ID: 975763
      lilu1982 (2013-06-18 00:31:58)
      Odp. na: #6

      Gulasz Boeuf Strogonow to super propozycja na obiad...

      ale zdjęcie tych ogórów kiszonych jest ..."obciachowe"...{#lang_emotions_apple}{#shocking}{#photo}

      mogłaś darować

      Rzekłabym, że nie "obciachowe" a autentyczne. Widać gołym okiem, że ogórki są domowej roboty, a to się ceni!

      Użytkownik usunięty
        26
        • Zgłoś naruszenie zasad
        18 czerwca 2013 18:08 | ID: 975815
        yustyna82 (2013-06-18 18:32:01)
        lilu1982 (2013-06-18 00:31:58)
        Odp. na: #6

        Gulasz Boeuf Strogonow to super propozycja na obiad...

        ale zdjęcie tych ogórów kiszonych jest ..."obciachowe"...{#lang_emotions_apple}{#shocking}{#photo}

        mogłaś darować

        Rzekłabym, że nie "obciachowe" a autentyczne. Widać gołym okiem, że ogórki są domowej roboty, a to się ceni!

        dziekuje! wlasnie to chcialam ujac, ze ogorki domowej roboty. 

        Avatar użytkownika Sukkub
        SukkubPoziom:
        • Zarejestrowany: 18.11.2011, 12:05
        • Posty: 3
        27
        • Zgłoś naruszenie zasad
        19 czerwca 2013 07:38 | ID: 976003
        "Żeberka w sosie grzybowym"

        Składniki:

        • 1,5 kg żeberek
        • 2 białe cebule
        • 3 ząbki czosnku
        • 2 łyżki oleju
        • litr bulionu
        • garstka suszonych prawdziwków
        • 300 g zbieranych przez ukochaną mamę podgrzybków
        • 150 ml śmietanki 36%
        • sporo świeżo zmielonego pieprzu
        • sól do smaku
        • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
        • suszona lub świeża natka pietruszki
        • szczypta chilli
        Przygotowanie:


        Paski żeberek kroimy co dwie kosteczki na kawałki. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim oraz chilli.

        Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i obsmażamy żeberka z obu stron na złoty kolor (można je nawet lekko przypalić ;)), następnie przekładamy je do wolnowaru Russel Hobbs i zalewamy bulionem. 

        Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

        Kiedy cebula się zeszkli dodajemy na patelnie suszone prawdziwki, chwilę dusimy i całość przekładamy do żeberek, dokładnie 'zeskrobując;' smak z patelni.

        Przykrywamy przykrywką i dusimy przez godzinę.

        Po godzinie delikatnie wyciągamy żeberka i odkładamy je do miski.

        Do bulionu grzybowego dodajemy grzyby zbierane przez mamę oraz śmietanę. Chwilę dusimy i miksujemy na gładki sos (można go przetrzeć przez drobne sitko, dzięki czemu będzie miał delikatniejszą fakturę).

        Ponownie dodajemy mięso, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez trzydzieści minut/

        Najlepiej będą smakowały z kaszą jęczmienną, mazurską. ;)

         


        Żeberka w sosie grzybowym

        Użytkownik usunięty
          28
          • Zgłoś naruszenie zasad
          19 czerwca 2013 09:08 | ID: 976052


          A mój przepis może nie będzie okraszony tak pięknymi zdjęciami, nie będzie też długi i nie trzeba będzie spędzić godziny w sklepie kompletując składniki; za to będzie smacznie i prosto i tanio i ekologicznie, tak jak garnek, ktory może uda mi się wygrać. :)

          Mając w domu dwójkę małych dzieci, w tym jedno odpieluchowujące się, a jedno dopiero rozpoczynające karierę pieluchacza małego, nie mam czasu sterczeć na garnkami. Niestety, bo bardzo to lubię. A jako, że czasu brak, to w użyciu przepisy wymyślone na podorędziu z użyciem tego co akuratnie jest w lodówce albo co szybko można zakupić na pobliskim ryneczku (modląc sie w duchu o drogę o suchych majtkach starszego z małych potomków).

          Tak powstała ostatnio jednogarnkowa zupa karkówkowa na cukini :)

          Składniki:

          3 cukinie,

          2 pomidory z przeceny, czyli przejrzałe

          3 plastry karkówki

          2 marchewki

          2 papryki róznokolorowe

          1 witka maggi z wlasnego ogródka (lubczyk)

          2 średnie ziemniaki

          przyprawy- sól, pieprz, czerwona papryka w proszku

           

          Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w kostke mieso, oprószone solą i pieprzem. Dorzucamy papryke w proszku i nieco ją przesmażamy (uwalnia smak). Gdy mieso sie nam zrumieni, wrzucamy pokrojone w drobniutką kostkę ziemniaki i w nieco wiekszą marchew i przesmażamy wszystko razem kolejne 10min. Wrzucamy paprykę pokrojoną w solidne kawałki, cukinię, czekamy, aż wszystkie warzywa puszczą soki. NIE SOLIMY! Dodajemy przetarte pomidory. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy pod przykryciem z 20min, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wrzątku. Założenie jest takie, ze ziemniaki rozpadają się nam tworząc zawiesistą zupę, reszta warzyw pozostaje krucha. Gdy mieso jest mieciutkie solimy i pieprzymy i dodajemy swieżego lubczyku, nie za dużo. I koniec :) w 30min mamy pyszne, zdrowe danie dla dzieci i dorosłych :)

          Polecam! właśnie wczoraj dojedliśmy resztki! :)

           

           

           

          Ostatnio edytowany: 19.06.2013, 09:09, przez: Zuzanna Filewicz-Duszynska
          Avatar użytkownika batonzo
          batonzoPoziom:
          • Zarejestrowany: 31.05.2013, 06:23
          • Posty: 17
          29
          • Zgłoś naruszenie zasad
          19 czerwca 2013 16:22 | ID: 976227

          Wolnowar jest wprost idealny do zrobienia najlepszej na świecie konfitury z czerwonej cebuli, którą można jeśc na ciepło i na zimno, do mięs i serów, na kanapki i bez nich.
          Składniki: 1/2 kg czerwonej cebuli, 4 łyżeczki cukru, 4 łyżki octu balsamicznego, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz do smaku.

          Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić na zimny olej i lekko posolić. Podgrzewać do momentu zeszklenia cebuli. Dodać cukier. Gdy cukier się skarmelizuje, a cebula nabierze pięknego, bordowego koloru dodać ocet, a następnie wino. Podgrzewać, podgrzewać, podgrzewać. Potem jeść lub nakładac do słoików i pasteryzować. Ja dodaje taką konfiturę do grillowanego camemberta.Taka alternatywa popularnej żurawiny, ale o niebo lepsza

           

           








           
           
          Avatar użytkownika Marcin Staliś
          • Zarejestrowany: 19.06.2013, 14:12
          • Posty: 1
          30
          • Zgłoś naruszenie zasad
          19 czerwca 2013 17:50 | ID: 976259

          Krewetki w marynaci teriyaki z duszonymi warzywami.

          Składniki:

          ok 500 g krewetek koktailowych
          1 średnia cukinia
          pomidory z puszki
          1 papryka
          1-2 ząbki czosnku
          koperek do posypania
          sos teriyaki
          przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
          oliwa

          Sposób przyrządzenia:

          Krewetki namaczamy w marynacie teriyaki i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
          W tym czasie cukinię myjemy i kroimy w okrągłe plasterki, a paprykę w cienkie paseczki.

          Po upływie godziny krewetki wyciągamy z marynaty, wrzucamy do wolnowaru Russell Hobbs i podsmażamy na oliwie kilka minut do ich zarumienienia się.

          Do krewetek dorzucamy pokrojoną paprykę, cukinię oraz pomidory z puszki.Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.
          Dusimy wszystko w wolnowarze Russell Hobbs jeszcze kilka minut.
          Jeżeli lubimy pikatne potrawy możemy dodać odrobinę sosu tabasco.

          Przyrządzoną potrawę przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym koperkiem.

          Następnie rozpieszczamy swoje podniebienie:)

          Smacznego!!!

          Avatar użytkownika slodkamary
          slodkamaryPoziom:
          • Zarejestrowany: 08.06.2011, 06:16
          • Posty: 4
          31
          • Zgłoś naruszenie zasad
          20 czerwca 2013 06:57 | ID: 976432

          Gdy mój przydomowy ogród obfituje już w kabaczki,

          robie takie oto właśnie smaczki.

          Wolnowar by mi w tym pomógł niesłychanie,


          bo w tym roku duuużo mam go ugotować w planie
           {#eatingtime}

           

           

          BIGOS Z KABACZKA

          SKŁADNIKI:
          1 lub 2 duże kabaczki (obieramy i wyciągamy ziarenka)
          3 duże marchewki
          2 pomidory
          0,5 kg kiełbasy(może być więcej)
          przyprawy(pieprz ziołowy, tymianek, sól)
          mała cebula
          kilka listków natki pietruszki
          pęczek koperku
          przecier pomidorowy (mały słoiczek)

          PRZYGOTOWANIE:
          Kabaczki obrać, wydrążyć, pokroić w małą kostkę, marchew pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Marchew wrzucamy do garnka (wlewamy ok 0,5l wody), podgotowujemy ok 7 minut, dodajemy kabaczek, pomidory, kiełbasę z cebulą, przecier pomidorowy i przyprawiamy. Gotujemy tak długo aż warzywo będzie miękkie i w razie potrzeby podlewamy bulionem lub wodą (ja wrzucam kostkę rosołową). Natkę i koperek siekamy i wrzucamy pod koniec gotowania.
          Podajemy ciepłe i jemy :)

           

           


          P.s. chcialam dodać swoje zdjęcie lecz chyba jednak nie potrafię się tu obsłużyć {#lang_emotions_embarassed}

          Ostatnio edytowany: 20.06.2013, 06:58, przez: slodkamary
          Avatar użytkownika anusia21
          anusia21Poziom:
          • Zarejestrowany: 11.05.2012, 15:01
          • Posty: 5
          32
          • Zgłoś naruszenie zasad
          20 czerwca 2013 08:09 | ID: 976464

          GDYBYM Z MAŁĄ POMOCĄ DOBREGO DUSZKA WYGRAŁA TEN SUPER GARNEK NA PEWNO PRZYRZĄDZIŁABYM

          DLA NASZEJ DUUUŻEJ RODZINY

          KURCZAKA PO TURECKU

           

          PRZEPIS DOSTAŁAM OD MOJEJ PRZYJACIÓŁKI, JESTEM PRZEKONANA, ŻE KURCZAK PRZYRZĄDZONY W TYM NACZYNIU REWELACYJNIE POŁĄCZY SIĘ Z WSZELKIMI PRZYPRAWAMI I SMAKIEM ZADOWOLI KAŻDEGO GŁODOMORA :)

          SKŁADNIKI :

           

          600 g udek z kurczaka
          2 cebule
          3 ząbki czosnku
          puszka pomidorów
          250 ml soku z pomidorów
          100 ml wody
          1 czubata łyżka suszonej bazylii
          1 czubata łyżka oregano
          1 łyżka suszonej papryki słodkiej
          ½ łyżeczki chilli w proszku
          1 łyżeczka soli
          4 łyżki oliwek zielonych bez pestek
          ½ puszki białej fasoli
          olej

          PRZYGOTOWANIE :

          Kurczaka obieramy ze skóry i na niewielkiej ilości oleju smażymy na patelni kilka minut z dwóch stron, do uzyskania lekko złotego koloru. Następnie przekładamy go do garnka. Na tej samej patelni na odrobinie  oleju podsmażamy kilka minut drobno pokrojoną cebulę i czosnek a następnie dodajemy do kurczaka.
          Całość zalewamy sokiem z pomidorów, pokrojonymi pomidorami z puszki i wodą. Dodajemy zioła, paprykę, chilli, doprawiamy solą. Całość dusimy pod przykryciem około 30 minut aż kurczak zmięknie. Na 5 minut przed wyłączeniem dodajemy oliwki i fasolę.

          SMACZNEGO :)
          Avatar użytkownika Agnieszka93
          Agnieszka93Poziom:
          • Zarejestrowany: 12.06.2013, 09:32
          • Posty: 4
          33
          • Zgłoś naruszenie zasad
          20 czerwca 2013 10:57 | ID: 976556

          Nadziewany filet z kurczaka


          -Połówka piersi z kurczaka


          -suszona mięta


          -delikatna przyprawa do kurczaka


          - ser zółty


          - szpinak


          + gotowane warzywa (marchewka z groszkiem)


          Przygotowaną pierś z kurczaka obtaczamy w przyprawach.


          Następnie małe plasterki sera i szpinak układamy na przygotowanej piersi i zawijamy.Aby kieszonki nie otwierały się związujemy nitką.


          Następnie kieszonki wkładamy na 20 minut do wolnowaru.


          Kolejnym krokiem są gotowane na parze warzywa,ja osobiście do takiego dania preferuję pokrojąną w kosteczkę marchewkę z groszkiem.


          Smak i zapach tej potrawy jest obłędny, dodakowo mięta pobudzi nasze kubki smakowe.







          Avatar użytkownika gosiunia53
          gosiunia53Poziom:
          • Zarejestrowany: 09.04.2013, 13:08
          • Posty: 8
          34
          • Zgłoś naruszenie zasad
          20 czerwca 2013 11:30 | ID: 976571

          Ciasto czekoladowe
          4,5 l 6,5 l
          Kakao 50 g
          Wrząca woda 6 łyżek 6
          Proszek do pieczenia 1 łyżeczka 
          Mąka samorosnąca 175 g 
          Drobny cukier 150 g 
          Olej 150 ml 
          Jajka 3 



          Sposób przyrządzania



          • Wyłóż formę do ciasta 18 cm papierem do pieczenia.
          • Zmieszaj kakao z wrzącą wodą.
          • Wymieszaj mąkę proszek do pieczenia i cukier w misce.
          • Ubij razem jajka i olej, a następnie dodaj do polewy czekoladowej i dobrze wymieszaj.
          • Przelej do formy i zakryj folią. Zwiąż sznurkiem i zrób uchwyt. Umieść w wolnowarze i
          napełnij do połowy gorącą wodą.
          • Najlepiej gotować na ustawieniu szybkiego duszenia przez 1:45 godz.

          Avatar użytkownika sebsa7
          sebsa7Poziom:
          • Zarejestrowany: 21.06.2013, 08:01
          • Posty: 1
          35
          • Zgłoś naruszenie zasad
          21 czerwca 2013 08:21 | ID: 976899

          mając w kuchni takie cudeńko przyrządzałbym bigosik tak często jak to możliwe:) A oto przepis, na mam nadzieję, bigosik z nowego wolnowaru.:)

          - kapusta biała ok 1,5 kg
          -kapusta kiszona ok 0,75 kg
          -mięso:
             +  żeberka wieprzowe 0,5 kg
             +  szynka wieprzowa 0,25 kg
             +  dobra kiełbasa 0,25 kg
            -suszone grzyby ok 100, najlepsze podgrzybki
            -suszone śliwki 100 dkg
            -2 cebule
            -3 liście laurowe                                  

             -po 3 ziaren jałowca i ziela ang.
            -6 ziaren pieprzu
            -kminek - 1 łyżeczka
            -1 łyżka miodu
            -majeranek - 1 łyżka
            -ziarna gorczycy - 1/2 łyżeczki

            -sól
            -olej, smalec
            -koncentrat pomidorowy 

           

          1. Namoczyć grzybki
          2. Kapustę kiszoną pokroić , dodac wody, zagotowac, occedzic
          3. Kapustę białą poszatkować ,Mięsa pokroić na kawałki, podsmażyć na  smalcu, dodac pozostałe składniki
          4. Cebulkę podsmażyc na tym samym tłyuszczu co mięso, dodac.
          5. Dodac grzybki i mieszac ile sił.

          Ostatnio edytowany: 21.06.2013, 08:22, przez: sebsa7
          Avatar użytkownika kornat
          kornatPoziom:
          • Zarejestrowany: 21.06.2013, 08:41
          • Posty: 2
          36
          • Zgłoś naruszenie zasad
          21 czerwca 2013 08:54 | ID: 976920

          Jestem po zawale i tego typu urządzenie wykorzystałbym do sporządzenia pstrąga w porach:

          dwa wyfiletowane pstrągi

          grubo krojony por - 2szt

          sól,pieprz,wegeta

          Rybę obłożyć porami,dodać przyprawy,poddać działaniu temperatury 120 stopni na 10 min.

          Przepyszne,niskokaloryczne danie bez dodatków tłuszczowych - sama natura!

          Avatar użytkownika mamamysia
          mamamysiaPoziom:
          • Zarejestrowany: 02.09.2011, 11:50
          • Posty: 28
          37
          • Zgłoś naruszenie zasad
          21 czerwca 2013 11:18 | ID: 977019

          Królik gości na polskim stole dość rzadko, ja chciałabym więc jako wyjątkowe danie zaproponować królika. Zwykle przyrządzam go w piekarniku, sądzę jednak, że z wolnowara smakowałby także wyśmienicie. Zapraszam do przyrządzenia tego smacznego i niecodziennego dania.

          Królik w sosie śmietanowo-warzywnym z sezamem

          1 królik
          1 marchewka
          1 cebula
          1 por
          1 pietruszka
          1 kostka drobiowa lub 0,5 l bulionu
          0,5 szklanki śmietany kremówki
          kopiasta łyżka mąki
          1 łyżka masła
          3 łyżki ziaren sezamu

          marynata:
          1 szkl. octu winnego
          3 szklanki wody
          2-3 ząbki czosnku
          kopiasta łyżeczka soli
          1 łyżka cukru
          1 łyżka cząbru
          liść laurowy
          3 ziarna ziela angielskiego

          Składniki marynaty zagotować, ostudzić. Wyporcjowanego królika włożyć do marynaty i wynieść do zimna, zostawić do drugiego dnia. Na drugi dzień na suchej patelni przypiec sezam, wsypać go do brytfanny, na tej samej patelni na oleju obsmażyć królika, dodać do brytfanny.Jarzyny pokroić w dowolne kawałki, obłożyć królika. Zalać rosołem z kostki lub bulionem, dodać śmietanę. Dusić w wolnowarze na średniej mocy ok. 1 godziny. Następnie wyjąć porcje mięsa, powstały sos z jarzynami zagęścić zasmażką z mąki i masła. Najlepiej smakuje z kluskami śląskimi i zasmażaną czerwoną kapustą.

          Avatar użytkownika alimaslarz
          alimaslarzPoziom:
          • Zarejestrowany: 13.06.2013, 06:47
          • Posty: 19
          38
          • Zgłoś naruszenie zasad
          21 czerwca 2013 11:49 | ID: 977038

          Oczywiście w wolnowarze ;



                                                     ZUPA Z DYNI


          Najlepsza na świecie,kto raz zje będzie uzależniony


          Składniki:


          700g grubo startej dyni  
          1lbulionu wołowego
          70 g posiekanej cebuli
          2 łyżki masła 
          150 ml białego wina
          200 ml śmietany kremówki
          1/2 startego surowego ziemniaka
          1 łyżka octu balsamicznego
          sól , pieprz, gałka muszkatołowa   


          W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię i krótko podsmażać. Zalać winem i bulionem, gotować aż dynia będzie bardzo miękka (około 20 minut). Dodać startego ziemniaka i chwilę gotować Zdjąc z palnika i miksować blenderem. Dodać śmietanę , ponownie zagotować doprawić sola, pieprzem , galkamuszkatołową, dodać ocet balsamiczny. Podawać z pestkami słonecznika i dyni. Udekorować talerze listkami żywej bazyli. Pychota . Można jeść na okrągło.   
             
                   Alicja

          Avatar użytkownika Erna
          ErnaPoziom:
          • Zarejestrowany: 22.01.2011, 12:38
          • Posty: 198
          39
          • Zgłoś naruszenie zasad
          21 czerwca 2013 18:03 | ID: 977148

          MÓJ WYJĄTKOWY PRZEPIS NA LETNIĄ POTRAWĘ ZDROWĄ , SYTĄ, LEKKĄ I SMAKOWITĄ.

          KASZA JAGLANA Z OWOCAMI

          Skład:

          1 szklanka kaszy jaglanej,

          2,5 wody

          1 jabłko,

          10 truskawek,

          2 łyżeczki rodzynek,

          2 łyżeczki żurawiny

          1 łyżeczka masła,

          1 łyżka miodu

          1 łyżka płatków migdałów

          1 łyżka sezamu

          Wykonanie: Do wolnowaru  wsypujemy szklankę kaszy jaglanej i zlewamy ją 2,5 szklanki wrzątku, dodajemy truskawki, rodzynki, pokrojone jabłko, żurawinę i  pod przykryciem  gotujemy 20 min.

          Następnie otwieramy pokrywę i dodajemy masło miód i mieszamy . Każdą porcję posypujemy sezamem i płatkami migdałowymi można polać jogurtem owocowym.

          POTRAWA Z KASZY JAGLANEJ NA ŚNIADANIE DAJE SIŁĘ , NA OBIAD SYCI ZNAKOMICIE A NA KOLACJE NIE POZWALA PRZYTYĆ.


          Avatar użytkownika Katarzyna Chudy
          • Zarejestrowany: 22.06.2013, 09:55
          • Posty: 27
          40
          • Zgłoś naruszenie zasad
          22 czerwca 2013 10:51 | ID: 977310

          Kto powiedział, że wolnowar służy tylko do przygotowywania potraw? A co z deserem? :) Moje kubki smakowe popadłyby w rozpacz, gdybym po wyśmienitym obiadku nie zaserwowała  im równie wyśmienitych słodkości!


          Moją kuchenną pasją jest Panna Czekolada, dlatego prezentuję pomysł na Wilgotne i Gęste Czekoladowe Ciasto z Wolnowaru. Było mi dane skosztować tej pyszności u mojej przyjaciółki, której mama dostała od męża na rocznicę wolnowar. Z miejsca pokochałam ten smak! Skondensowany we wnętrzu tego ciasta aromat rozlewa się na podniebieniu aż...nogi miękną z zachwytu :) Skrupulatnie zapisałam przepis i teraz tylko czekam na swój własny wolnowar! :) Do tego czasu, ilekroć wpadam do przyjaciółki w odwiedziny, wcześniej się odpowiednio anonsuję, by do kawki już czekało na mnie:...

           

          ...Wilgotne i Gęste Czekoladowe Ciasto z Wolnowaru


          Składniki: 
          - 1 szklanka mąki pszennej
          - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
          - 60 g gorzkiej czekolady
          - 6 łyżek miękkiego masła
          - 1 szklanka cukru
          - 1/3 szklanki mleka
          - 1/3 szklanki i 3 łyżki kakao gorzkiego
          - szczypta soli 
          - 1 żółtko jajka
          - 1,5 szklanki goracej wody
           

          Przygotowanie:
          Wysmarować wnętrze wolnowaru odrobiną masła lub oleju. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W mikrofalówce lub w garnku roztopić razem masło i czekoladę. Ubić mikserem żółtko, 2/3 cukru, 3 łyżki kakao, sól i mleko. Partiami dodawać mąkę, aż całość będzie gładka i bez grudek. Wlać tak przygotowaną masę do wolnowaru i rozprowadzić równomiernie. W osobnej misce rozmieszać dokładnie pozostałą część (1/3) cukru, 1/3 szklanki kakao w gorącej wodzie. Równomiernie rozlać na powierzchni ciasta. Nałożyć pokrywke wolnowaru i "gotować" na najwyższym stopniu około 1 godziny. Gorące ciasto będzie nadal wilgotne i mokre na powierzchni, więc to, czy jest już gotowe można poznać po tym, że brzegi ciasta zaczęły odstawać od ścianek wolnowaru. Wtedy też wyłączyć zasilanie i zdjąć pokrywę i wystudzić.

          Ciasto wspaniale smakuje pokrojone na małe kawałki i podawane z waniliowymi lodami!


          Na samą myśl już się rozpływam :)

           

           

          Ostatnio edytowany: 22.06.2013, 10:55, przez: Katarzyna Chudy