Gotowanie z marką Russell Hobbs
- Zarejestrowany: 13.03.2013, 08:19
- Posty: 479
Stylowy i funkcjonalny wolnowar marki Russell Hobbs, to radość z gotowania i wiele, wiele możliwości. Dzięki niemu możecie stworzyć zupy, sosy, jednogarnkowe dania mięsne i wegetariańskie. Granicą może być tylko Wasza wyobraźnia.
Wolnowar został wyposażony w funkcję regulacji temperatury (3 stopnie regulacji), umożliwiającą wybór optymalnego sposobu obróbki cieplnej – od smażenia w bardzo wysokiej temperaturze, poprzez duszenie i zapiekanie w średniej temperaturze. Przygotujemy w nim do 5 porcji dowolnego dania, które wymaga gotowania, duszenia, smażenia lub zapiekania.
Wolnowar o pojemności 3,5 litra i mocy 200W składa się z 3 części – obudowy ze stali nierdzewnej oraz poręcznego, wyjmowanego ceramicznego naczynia, w którym można serwować przygotowane potrawy oraz szklanej pokrywy dającej możliwość kontrolowania stanu gotowania. Eleganckie, czarne naczynie prezentuje się niezwykle gustownie i będzie dodatkową ozdobą stołu. Łatwo utrzymać je w czystości, bez obaw można je myć w zmywarce. Wskaźnik pracy urządzenia sygnalizuje, kiedy wolnowar jest włączony, a stopy antypoślizgowe zapobiegają przemieszczaniu się wolnowaru nawet podczas mieszania potraw.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO KONKURSU!
TYM RAZEM GOTUJEMY Z MARKĄ RUSSELL HOBBS!
WYSTARCZY DO 23 CZERWCA
OPUBLIKOWAĆ W WĄTKU
CIEKAWY, WYJĄTKOWY i NIEPOWTARZALNY PRZEPIS
NA POTRAWĘ, KTÓRĄ PRZYGOTUECIE
Z ZASTOSOWANIEM
WOLNOWARU MARKI RUSSELL HOBBS!
2 NAJCIEKAWSZE PRZEPISY NAGRODZIMY
WOLNOWAREM MARKI RUSSELL HOBBS!
UWAGA! Aby otrzymać nagrodę należy przed zakończeniem zabawy uzupełnić swoje imię, nazwisko, adres i numer telefonu w formularzu "Dane osobiste" na Familie.pl (znajdziesz go po zalogowaniu się na naszym portalu i rozwinięciu zakładki "Konto" w prawym górnym rogu").
- Zarejestrowany: 16.02.2012, 09:39
- Posty: 125
Gulasz Boeuf Strogonow to super propozycja na obiad...
ale zdjęcie tych ogórów kiszonych jest ..."obciachowe"...
mogłaś darować
Gulasz Boeuf Strogonow to super propozycja na obiad...
ale zdjęcie tych ogórów kiszonych jest ..."obciachowe"...
mogłaś darować
Ooo a dlaczego obciachowe? ogorkow kiszonych nigdy nie robilas?
- Zarejestrowany: 16.02.2012, 09:39
- Posty: 125
robiłam ogórki kiszone nawet bardzo lubię
nigdy nie robiłam im zdjęć:)
głupio wychodza:):):)
robiłam ogórki kiszone nawet bardzo lubię
nigdy nie robiłam im zdjęć:)
głupio wychodza:):):)
hehe to ja se odwazylam :)
nastepnym razem zrobie wycigniete juz ze sloika, moze wyjda ledniej.
- Zarejestrowany: 27.09.2012, 10:13
- Posty: 393
Gulasz Boeuf Strogonow to super propozycja na obiad...
ale zdjęcie tych ogórów kiszonych jest ..."obciachowe"...
mogłaś darować
Rzekłabym, że nie "obciachowe" a autentyczne. Widać gołym okiem, że ogórki są domowej roboty, a to się ceni!
Gulasz Boeuf Strogonow to super propozycja na obiad...
ale zdjęcie tych ogórów kiszonych jest ..."obciachowe"...
mogłaś darować
Rzekłabym, że nie "obciachowe" a autentyczne. Widać gołym okiem, że ogórki są domowej roboty, a to się ceni!
dziekuje! wlasnie to chcialam ujac, ze ogorki domowej roboty.
- Zarejestrowany: 18.11.2011, 12:05
- Posty: 3
Składniki:
- 1,5 kg żeberek
- 2 białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- litr bulionu
- garstka suszonych prawdziwków
- 300 g zbieranych przez ukochaną mamę podgrzybków
- 150 ml śmietanki 36%
- sporo świeżo zmielonego pieprzu
- sól do smaku
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- suszona lub świeża natka pietruszki
- szczypta chilli
Paski żeberek kroimy co dwie kosteczki na kawałki. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim oraz chilli.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i obsmażamy żeberka z obu stron na złoty kolor (można je nawet lekko przypalić ;)), następnie przekładamy je do wolnowaru Russel Hobbs i zalewamy bulionem.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Kiedy cebula się zeszkli dodajemy na patelnie suszone prawdziwki, chwilę dusimy i całość przekładamy do żeberek, dokładnie 'zeskrobując;' smak z patelni.
Przykrywamy przykrywką i dusimy przez godzinę.
Po godzinie delikatnie wyciągamy żeberka i odkładamy je do miski.
Do bulionu grzybowego dodajemy grzyby zbierane przez mamę oraz śmietanę. Chwilę dusimy i miksujemy na gładki sos (można go przetrzeć przez drobne sitko, dzięki czemu będzie miał delikatniejszą fakturę).
Ponownie dodajemy mięso, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez trzydzieści minut/
Najlepiej będą smakowały z kaszą jęczmienną, mazurską. ;)
A mój przepis może nie będzie okraszony tak pięknymi zdjęciami, nie będzie też długi i nie trzeba będzie spędzić godziny w sklepie kompletując składniki; za to będzie smacznie i prosto i tanio i ekologicznie, tak jak garnek, ktory może uda mi się wygrać. :)
Mając w domu dwójkę małych dzieci, w tym jedno odpieluchowujące się, a jedno dopiero rozpoczynające karierę pieluchacza małego, nie mam czasu sterczeć na garnkami. Niestety, bo bardzo to lubię. A jako, że czasu brak, to w użyciu przepisy wymyślone na podorędziu z użyciem tego co akuratnie jest w lodówce albo co szybko można zakupić na pobliskim ryneczku (modląc sie w duchu o drogę o suchych majtkach starszego z małych potomków).
Tak powstała ostatnio jednogarnkowa zupa karkówkowa na cukini :)
Składniki:
3 cukinie,
2 pomidory z przeceny, czyli przejrzałe
3 plastry karkówki
2 marchewki
2 papryki róznokolorowe
1 witka maggi z wlasnego ogródka (lubczyk)
2 średnie ziemniaki
przyprawy- sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w kostke mieso, oprószone solą i pieprzem. Dorzucamy papryke w proszku i nieco ją przesmażamy (uwalnia smak). Gdy mieso sie nam zrumieni, wrzucamy pokrojone w drobniutką kostkę ziemniaki i w nieco wiekszą marchew i przesmażamy wszystko razem kolejne 10min. Wrzucamy paprykę pokrojoną w solidne kawałki, cukinię, czekamy, aż wszystkie warzywa puszczą soki. NIE SOLIMY! Dodajemy przetarte pomidory. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy pod przykryciem z 20min, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wrzątku. Założenie jest takie, ze ziemniaki rozpadają się nam tworząc zawiesistą zupę, reszta warzyw pozostaje krucha. Gdy mieso jest mieciutkie solimy i pieprzymy i dodajemy swieżego lubczyku, nie za dużo. I koniec :) w 30min mamy pyszne, zdrowe danie dla dzieci i dorosłych :)
Polecam! właśnie wczoraj dojedliśmy resztki! :)
- Zarejestrowany: 31.05.2013, 06:23
- Posty: 17
Wolnowar jest wprost idealny do zrobienia najlepszej na świecie konfitury z czerwonej cebuli, którą można jeśc na ciepło i na zimno, do mięs i serów, na kanapki i bez nich.
Składniki: 1/2 kg czerwonej cebuli, 4 łyżeczki cukru, 4 łyżki octu balsamicznego, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz do smaku.
Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić na zimny olej i lekko posolić. Podgrzewać do momentu zeszklenia cebuli. Dodać cukier. Gdy cukier się skarmelizuje, a cebula nabierze pięknego, bordowego koloru dodać ocet, a następnie wino. Podgrzewać, podgrzewać, podgrzewać. Potem jeść lub nakładac do słoików i pasteryzować. Ja dodaje taką konfiturę do grillowanego camemberta.Taka alternatywa popularnej żurawiny, ale o niebo lepsza
|
- Zarejestrowany: 19.06.2013, 14:12
- Posty: 1
Krewetki w marynaci teriyaki z duszonymi warzywami.
Składniki:
ok 500 g krewetek koktailowych
1 średnia cukinia
pomidory z puszki
1 papryka
1-2 ząbki czosnku
koperek do posypania
sos teriyaki
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
oliwa
Sposób przyrządzenia:
Krewetki namaczamy w marynacie teriyaki i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
W tym czasie cukinię myjemy i kroimy w okrągłe plasterki, a paprykę w cienkie paseczki.
Po upływie godziny krewetki wyciągamy z marynaty, wrzucamy do wolnowaru Russell Hobbs i podsmażamy na oliwie kilka minut do ich zarumienienia się.
Do krewetek dorzucamy pokrojoną paprykę, cukinię oraz pomidory z puszki.Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Dusimy wszystko w wolnowarze Russell Hobbs jeszcze kilka minut.
Jeżeli lubimy pikatne potrawy możemy dodać odrobinę sosu tabasco.
Przyrządzoną potrawę przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym koperkiem.
Następnie rozpieszczamy swoje podniebienie:)
Smacznego!!!
- Zarejestrowany: 08.06.2011, 06:16
- Posty: 4
Gdy mój przydomowy ogród obfituje już w kabaczki,
robie takie oto właśnie smaczki.
Wolnowar by mi w tym pomógł niesłychanie,
bo w tym roku duuużo mam go ugotować w planie
BIGOS Z KABACZKA
SKŁADNIKI:
1 lub 2 duże kabaczki (obieramy i wyciągamy ziarenka)
3 duże marchewki
2 pomidory
0,5 kg kiełbasy(może być więcej)
przyprawy(pieprz ziołowy, tymianek, sól)
mała cebula
kilka listków natki pietruszki
pęczek koperku
przecier pomidorowy (mały słoiczek)
PRZYGOTOWANIE:
Kabaczki obrać, wydrążyć, pokroić w małą kostkę, marchew pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Marchew wrzucamy do garnka (wlewamy ok 0,5l wody), podgotowujemy ok 7 minut, dodajemy kabaczek, pomidory, kiełbasę z cebulą, przecier pomidorowy i przyprawiamy. Gotujemy tak długo aż warzywo będzie miękkie i w razie potrzeby podlewamy bulionem lub wodą (ja wrzucam kostkę rosołową). Natkę i koperek siekamy i wrzucamy pod koniec gotowania.
Podajemy ciepłe i jemy :)
P.s. chcialam dodać swoje zdjęcie lecz chyba jednak nie potrafię się tu obsłużyć
- Zarejestrowany: 11.05.2012, 15:01
- Posty: 5
GDYBYM Z MAŁĄ POMOCĄ DOBREGO DUSZKA WYGRAŁA TEN SUPER GARNEK NA PEWNO PRZYRZĄDZIŁABYM
DLA NASZEJ DUUUŻEJ RODZINY
KURCZAKA PO TURECKU
PRZEPIS DOSTAŁAM OD MOJEJ PRZYJACIÓŁKI, JESTEM PRZEKONANA, ŻE KURCZAK PRZYRZĄDZONY W TYM NACZYNIU REWELACYJNIE POŁĄCZY SIĘ Z WSZELKIMI PRZYPRAWAMI I SMAKIEM ZADOWOLI KAŻDEGO GŁODOMORA :)
SKŁADNIKI :
2 cebule
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów
250 ml soku z pomidorów
100 ml wody
1 czubata łyżka suszonej bazylii
1 czubata łyżka oregano
1 łyżka suszonej papryki słodkiej
½ łyżeczki chilli w proszku
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwek zielonych bez pestek
½ puszki białej fasoli
olej
Kurczaka obieramy ze skóry i na niewielkiej ilości oleju smażymy na patelni kilka minut z dwóch stron, do uzyskania lekko złotego koloru. Następnie przekładamy go do garnka. Na tej samej patelni na odrobinie oleju podsmażamy kilka minut drobno pokrojoną cebulę i czosnek a następnie dodajemy do kurczaka.
- Zarejestrowany: 12.06.2013, 09:32
- Posty: 4
Nadziewany filet z kurczaka
-Połówka piersi z kurczaka
-suszona mięta
-delikatna przyprawa do kurczaka
- ser zółty
- szpinak
+ gotowane warzywa (marchewka z groszkiem)
Przygotowaną pierś z kurczaka obtaczamy w przyprawach.
Następnie małe plasterki sera i szpinak układamy na przygotowanej piersi i zawijamy.Aby kieszonki nie otwierały się związujemy nitką.
Następnie kieszonki wkładamy na 20 minut do wolnowaru.
Kolejnym krokiem są gotowane na parze warzywa,ja osobiście do takiego dania preferuję pokrojąną w kosteczkę marchewkę z groszkiem.
Smak i zapach tej potrawy jest obłędny, dodakowo mięta pobudzi nasze kubki smakowe.
- Zarejestrowany: 09.04.2013, 13:08
- Posty: 8
Ciasto czekoladowe
4,5 l 6,5 l
Kakao 50 g
Wrząca woda 6 łyżek 6
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Mąka samorosnąca 175 g
Drobny cukier 150 g
Olej 150 ml
Jajka 3
Sposób przyrządzania
• Wyłóż formę do ciasta 18 cm papierem do pieczenia.
• Zmieszaj kakao z wrzącą wodą.
• Wymieszaj mąkę proszek do pieczenia i cukier w misce.
• Ubij razem jajka i olej, a następnie dodaj do polewy czekoladowej i dobrze wymieszaj.
• Przelej do formy i zakryj folią. Zwiąż sznurkiem i zrób uchwyt. Umieść w wolnowarze i
napełnij do połowy gorącą wodą.
• Najlepiej gotować na ustawieniu szybkiego duszenia przez 1:45 godz.
- Zarejestrowany: 21.06.2013, 08:01
- Posty: 1
mając w kuchni takie cudeńko przyrządzałbym bigosik tak często jak to możliwe:) A oto przepis, na mam nadzieję, bigosik z nowego wolnowaru.:)
- kapusta biała ok 1,5 kg
-kapusta kiszona ok 0,75 kg
-mięso:
+ żeberka wieprzowe 0,5 kg
+ szynka wieprzowa 0,25 kg
+ dobra kiełbasa 0,25 kg
-suszone grzyby ok 100, najlepsze podgrzybki
-suszone śliwki 100 dkg
-2 cebule
-3 liście laurowe
-po 3 ziaren jałowca i ziela ang.
-6 ziaren pieprzu
-kminek - 1 łyżeczka
-1 łyżka miodu
-majeranek - 1 łyżka
-ziarna gorczycy - 1/2 łyżeczki
-sól
-olej, smalec
-koncentrat pomidorowy
1. Namoczyć grzybki
2. Kapustę kiszoną pokroić , dodac wody, zagotowac, occedzic
3. Kapustę białą poszatkować ,Mięsa pokroić na kawałki, podsmażyć na smalcu, dodac pozostałe składniki
4. Cebulkę podsmażyc na tym samym tłyuszczu co mięso, dodac.
5. Dodac grzybki i mieszac ile sił.
- Zarejestrowany: 21.06.2013, 08:41
- Posty: 2
Jestem po zawale i tego typu urządzenie wykorzystałbym do sporządzenia pstrąga w porach:
dwa wyfiletowane pstrągi
grubo krojony por - 2szt
sól,pieprz,wegeta
Rybę obłożyć porami,dodać przyprawy,poddać działaniu temperatury 120 stopni na 10 min.
Przepyszne,niskokaloryczne danie bez dodatków tłuszczowych - sama natura!
- Zarejestrowany: 02.09.2011, 11:50
- Posty: 28
Królik gości na polskim stole dość rzadko, ja chciałabym więc jako wyjątkowe danie zaproponować królika. Zwykle przyrządzam go w piekarniku, sądzę jednak, że z wolnowara smakowałby także wyśmienicie. Zapraszam do przyrządzenia tego smacznego i niecodziennego dania.
Królik w sosie śmietanowo-warzywnym z sezamem
1 królik
1 marchewka
1 cebula
1 por
1 pietruszka
1 kostka drobiowa lub 0,5 l bulionu
0,5 szklanki śmietany kremówki
kopiasta łyżka mąki
1 łyżka masła
3 łyżki ziaren sezamu
marynata:
1 szkl. octu winnego
3 szklanki wody
2-3 ząbki czosnku
kopiasta łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka cząbru
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
Składniki marynaty zagotować, ostudzić. Wyporcjowanego królika włożyć do marynaty i wynieść do zimna, zostawić do drugiego dnia. Na drugi dzień na suchej patelni przypiec sezam, wsypać go do brytfanny, na tej samej patelni na oleju obsmażyć królika, dodać do brytfanny.Jarzyny pokroić w dowolne kawałki, obłożyć królika. Zalać rosołem z kostki lub bulionem, dodać śmietanę. Dusić w wolnowarze na średniej mocy ok. 1 godziny. Następnie wyjąć porcje mięsa, powstały sos z jarzynami zagęścić zasmażką z mąki i masła. Najlepiej smakuje z kluskami śląskimi i zasmażaną czerwoną kapustą.
- Zarejestrowany: 13.06.2013, 06:47
- Posty: 19
Oczywiście w wolnowarze ;
ZUPA Z DYNI
Najlepsza na świecie,kto raz zje będzie uzależniony
Składniki:
700g grubo startej dyni
1lbulionu wołowego
70 g posiekanej cebuli
2 łyżki masła
150 ml białego wina
200 ml śmietany kremówki
1/2 startego surowego ziemniaka
1 łyżka octu balsamicznego
sól , pieprz, gałka muszkatołowa
W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię i krótko podsmażać. Zalać winem i bulionem, gotować aż dynia będzie bardzo miękka (około 20 minut). Dodać startego ziemniaka i chwilę gotować Zdjąc z palnika i miksować blenderem. Dodać śmietanę , ponownie zagotować doprawić sola, pieprzem , galkamuszkatołową, dodać ocet balsamiczny. Podawać z pestkami słonecznika i dyni. Udekorować talerze listkami żywej bazyli. Pychota . Można jeść na okrągło.
Alicja
- Zarejestrowany: 22.01.2011, 12:38
- Posty: 198
MÓJ WYJĄTKOWY PRZEPIS NA LETNIĄ POTRAWĘ ZDROWĄ , SYTĄ, LEKKĄ I SMAKOWITĄ.
KASZA JAGLANA Z OWOCAMI
Skład:
1 szklanka kaszy jaglanej,
2,5 wody
1 jabłko,
10 truskawek,
2 łyżeczki rodzynek,
2 łyżeczki żurawiny
1 łyżeczka masła,
1 łyżka miodu
1 łyżka płatków migdałów
1 łyżka sezamu
Wykonanie: Do wolnowaru wsypujemy szklankę kaszy jaglanej i zlewamy ją 2,5 szklanki wrzątku, dodajemy truskawki, rodzynki, pokrojone jabłko, żurawinę i pod przykryciem gotujemy 20 min.
Następnie otwieramy pokrywę i dodajemy masło miód i mieszamy . Każdą porcję posypujemy sezamem i płatkami migdałowymi można polać jogurtem owocowym.
POTRAWA Z KASZY JAGLANEJ NA ŚNIADANIE DAJE SIŁĘ , NA OBIAD SYCI ZNAKOMICIE A NA KOLACJE NIE POZWALA PRZYTYĆ.
- Zarejestrowany: 22.06.2013, 09:55
- Posty: 27
Kto powiedział, że wolnowar służy tylko do przygotowywania potraw? A co z deserem? :) Moje kubki smakowe popadłyby w rozpacz, gdybym po wyśmienitym obiadku nie zaserwowała im równie wyśmienitych słodkości!
Moją kuchenną pasją jest Panna Czekolada, dlatego prezentuję pomysł na Wilgotne i Gęste Czekoladowe Ciasto z Wolnowaru. Było mi dane skosztować tej pyszności u mojej przyjaciółki, której mama dostała od męża na rocznicę wolnowar. Z miejsca pokochałam ten smak! Skondensowany we wnętrzu tego ciasta aromat rozlewa się na podniebieniu aż...nogi miękną z zachwytu :) Skrupulatnie zapisałam przepis i teraz tylko czekam na swój własny wolnowar! :) Do tego czasu, ilekroć wpadam do przyjaciółki w odwiedziny, wcześniej się odpowiednio anonsuję, by do kawki już czekało na mnie:...
...Wilgotne i Gęste Czekoladowe Ciasto z Wolnowaru
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki i 3 łyżki kakao gorzkiego
- szczypta soli
- 1 żółtko jajka
- 1,5 szklanki goracej wody
Przygotowanie:
Wysmarować wnętrze wolnowaru odrobiną masła lub oleju. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W mikrofalówce lub w garnku roztopić razem masło i czekoladę. Ubić mikserem żółtko, 2/3 cukru, 3 łyżki kakao, sól i mleko. Partiami dodawać mąkę, aż całość będzie gładka i bez grudek. Wlać tak przygotowaną masę do wolnowaru i rozprowadzić równomiernie. W osobnej misce rozmieszać dokładnie pozostałą część (1/3) cukru, 1/3 szklanki kakao w gorącej wodzie. Równomiernie rozlać na powierzchni ciasta. Nałożyć pokrywke wolnowaru i "gotować" na najwyższym stopniu około 1 godziny. Gorące ciasto będzie nadal wilgotne i mokre na powierzchni, więc to, czy jest już gotowe można poznać po tym, że brzegi ciasta zaczęły odstawać od ścianek wolnowaru. Wtedy też wyłączyć zasilanie i zdjąć pokrywę i wystudzić.
Ciasto wspaniale smakuje pokrojone na małe kawałki i podawane z waniliowymi lodami!
Na samą myśl już się rozpływam :)