13 stycznia 2017 11:16 | ID: 1360894
To taki przepis na ten krem:
Masa: bułki namoczyć w 1 szklance mleka.
Następnie dobrze odcisnąć.
Do garnuszka wlać 1 szklankę mleka, wsypać wiórki i odciśnięte bułki.
Gotować na małym ogniu aż powstanie jednolita masa (raczej papka) tak. ok. 10 minut. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Dodać wystudzoną masę z bułką.
13 stycznia 2017 15:33 | ID: 1360935
mam ochotę na drożdżówkę .
Hmmm,moze i ja zrobie ale ta dla leniwych,bez rozczynu.
Narobila mi pani smaku na drozdzowke,taka jeszcze ciepla...
13 stycznia 2017 21:10 | ID: 1360960
To taki przepis na ten krem:
Masa: bułki namoczyć w 1 szklance mleka.
Następnie dobrze odcisnąć.
Do garnuszka wlać 1 szklankę mleka, wsypać wiórki i odciśnięte bułki.
Gotować na małym ogniu aż powstanie jednolita masa (raczej papka) tak. ok. 10 minut. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Dodać wystudzoną masę z bułką.
Ciasto jest pyszne.. nazywa się Łabędzi Puch! Polecam!
14 stycznia 2017 11:55 | ID: 1361010
To taki przepis na ten krem:
Masa: bułki namoczyć w 1 szklance mleka.
Następnie dobrze odcisnąć.
Do garnuszka wlać 1 szklankę mleka, wsypać wiórki i odciśnięte bułki.
Gotować na małym ogniu aż powstanie jednolita masa (raczej papka) tak. ok. 10 minut. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Dodać wystudzoną masę z bułką.
Ciasto jest pyszne.. nazywa się Łabędzi Puch! Polecam!
Ciekawy przepis,pytanie tylko ile tych bulek i wiorkow kokosowych?
14 stycznia 2017 11:59 | ID: 1361011
Moja drozdzowka juz w piekarniku. A jak pachnie
Na wierzch dalam pokrojone pomarancze,zobaczymy co z tego wyjdzie
I kruszonka obowiazkowo. Bez kruszonki to nie drozdzowka.
14 stycznia 2017 13:20 | ID: 1361012
Moja drozdzowka juz w piekarniku. A jak pachnie
Na wierzch dalam pokrojone pomarancze,zobaczymy co z tego wyjdzie
I kruszonka obowiazkowo. Bez kruszonki to nie drozdzowka.
Moja terazz rośnie i będzie niestety bez kruszonki , bo mąż nie lubi .
14 stycznia 2017 19:43 | ID: 1361052
Moja drozdzowka juz w piekarniku. A jak pachnie
Na wierzch dalam pokrojone pomarancze,zobaczymy co z tego wyjdzie
I kruszonka obowiazkowo. Bez kruszonki to nie drozdzowka.
Moja terazz rośnie i będzie niestety bez kruszonki , bo mąż nie lubi .
Mmm drożdżowe tez są pyszne. Ja robię z kruszonką bo dzieci wtedy i skórki zjadają
14 stycznia 2017 19:47 | ID: 1361053
Biszkopt z 6 jaj. A tu reszta na krem. Ja robiłam bez likieru i nasączania bo ciasto i tak jest wilgotne
Masa:
Posypka:
Dodatkowo:
Masa:
Bułki namoczyć w dwóch szklankach mleka, gdy już dobrze namokną rozdrobnić je widelcem na papkę, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę bułkowo-kokosową i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę bułkowo-kokosową całkowicie wystudzić.
Masło zmiksować na puch, następnie cały czas miksując dodawać porcjami wystudzoną masę bułkowo-kokosową. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Posypka:
Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażyć na patelni mieszając. Smażyć aż wiórki nabiorą złotego koloru. Podsmażone wiórki przestudzić.
Składanie ciasta
Spód biszkoptu nasączyć połową wody wymieszanej z likierem kokosowym, na blacie równomiernie rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim blatem biszkoptu, który nasączyć pozostałą wodą z likierem, na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarować pozostałą część masy i posypać prażonymi wiórkami.
Ciasto schłodzić przez kilka godzi
28 stycznia 2017 16:31 | ID: 1362579
Pieczecie coś?
U nas murzynek będzie,masa właśnie stygnie.
28 stycznia 2017 16:32 | ID: 1362580
Ostatnio mało u nas idzie ciasta,każdy weźmie kawałek i ma dość.
28 stycznia 2017 18:15 | ID: 1362588
Zrobiłam ciasto na maślance, prawie znikło
28 stycznia 2017 18:42 | ID: 1362592
Zrobiłam ciasto na maślance, prawie znikło
Nasze też już prawie zjedzone,najlepsze takie ciepłe.
28 stycznia 2017 18:47 | ID: 1362594
Zrobiłam ciasto na maślance, prawie znikło
Nasze też już prawie zjedzone,najlepsze takie ciepłe.
pewnie, znika migiem! Sama zawsze nie mogę się doczekać i jeszcze ciepłe kroję
28 stycznia 2017 19:19 | ID: 1362598
U mnie salceson w piekarniku . Bardzo lubimy to ciacho .
28 stycznia 2017 19:57 | ID: 1362599
U mnie salceson w piekarniku . Bardzo lubimy to ciacho .
Dawno nie robiłam.
28 stycznia 2017 22:23 | ID: 1362600
Tort urodzinowy syna, który zrobiłam wspólnie z mężusiem...
29 stycznia 2017 12:50 | ID: 1362616
U mnie salceson w piekarniku . Bardzo lubimy to ciacho .
Taki z jabłkami? Miałam taki przepis a ciasto kakaowe było..
29 stycznia 2017 13:33 | ID: 1362624
U mnie salceson w piekarniku . Bardzo lubimy to ciacho .
Taki z jabłkami? Miałam taki przepis a ciasto kakaowe było..
Tak , z jabłkami .
29 stycznia 2017 15:06 | ID: 1362636
Chociaż kuchnia to nie jest moje ulubione zajecie to dzisiejsza drożdżówka z jagodami i kruszonką wyszła rewelacyjnie.
29 stycznia 2017 18:38 | ID: 1362650
Chociaż kuchnia to nie jest moje ulubione zajecie to dzisiejsza drożdżówka z jagodami i kruszonką wyszła rewelacyjnie.
Powiew lata,drożdżowe z jagodami:)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.