15 sierpnia 2014 09:33 | ID: 1138522
Miałam jabłka , upiekłam placek amerykański - ciasto proste , szybkie i bardzo smaczne .
15 sierpnia 2014 09:42 | ID: 1138524
A ja ostrożnie z ciastami ostatnio. Boję się znowu cukrzycy ciążowej :( Mąż za ciastem nie przepada, jakbym upiekła cokolwiek musiałabym je sama zjeść - z przyjemnością oczywiście :P
15 sierpnia 2014 10:43 | ID: 1138537
Ja miałam wczoraj muffinki robic, ale okazało się, że nie mam foremek i.. musze jutro kupić i wtedy zrobić :)
15 sierpnia 2014 11:24 | ID: 1138542
Ja miałam wczoraj muffinki robic, ale okazało się, że nie mam foremek i.. musze jutro kupić i wtedy zrobić :)
O muffinki to mnie Szymuś już od kilku dni męczy :) Więc też pewnie na dnaich będę robić :)
15 sierpnia 2014 11:26 | ID: 1138543
Ja miałam wczoraj muffinki robic, ale okazało się, że nie mam foremek i.. musze jutro kupić i wtedy zrobić :)
O muffinki to mnie Szymuś już od kilku dni męczy :) Więc też pewnie na dnaich będę robić :)
zrób i mi prześlij, ja wtedy nie będę robiła :D
15 sierpnia 2014 11:49 | ID: 1138566
Upiekłam dzisiaj szarlotkę.
15 sierpnia 2014 14:35 | ID: 1138601
Piekę szarlotkę, ale czy wytrzyma do niedzieli , wątpie
15 sierpnia 2014 15:21 | ID: 1138641
ja dzis robilam babke z malinami
Składniki ( na formę do babek o śr. 26 cm):
dodatkowo:
Wykonanie:
Maliny oczyszczamy, płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Formę do babek smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy tartą skórkę cytrynową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i drobno siekanymi orzeszkami pistacjowymi. Dajemy porcjami do ucieranej masy. Wlewamy wąskim strumyczkiem roztopione, ale ciepłe jeszcze masło. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy trochę ciasta do przygotowanej wczesniej formy, przykrywamy warstwą malin, kolejną warstwę ciasta, maliny i tak aż do momentu ich wyczerpania. Pieczemy w nagrzanym do temp. 190°C (termoobieg) piekarniku w środkowej jego części przez ok. 35 minut. Po przestudzeniu babkę wyjmujemy z formy. Gdy całkowicie ostygnie ozdabiamy polewą czekoladową i rozdrobnionymi pistacjami.
15 sierpnia 2014 15:22 | ID: 1138642
i cos dla milosnikow chalwy jableczkik z polewa jchalwowa
Składniki (na formę o wym. 24x39 cm):
dodatkowo na polewę chałwową:
Wykonanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko odciskamy dłońmi sok. Masło ucieramy do białości i porcjami dodajemy cukier, a następnie żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Dodajemy pianę z 4 białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto kakaowe wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach. 24x39 cm. Pozostałe białka ubijamy na pianę, dodajemy 7 łyżek cukru oraz wiórki kokosowe, mieszamy. Pianę kokosową dajemy na ciasto kakaowe, a następnie odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem wanilinowym i przykrywamy białym ciastem ( ciasto nakładałam za pomocą dekoratora do ciast po czym rozprowadzałam delikatnie łopatką).
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180°C. Dekorujemy polewą chałwową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Wykonanie polewy chałwowej:
Masło, 2 łyżki mleka, cukier oraz pokruszoną chałwę gotujemy na jednolitą masę, stale mieszając. Gdy składniki się połączą i masa zacznie się gotować zdejmujemy z ognia. Wlewamy pozostałe 2 łyżki mleka, stale mieszając do chwili częściowego ostygnięcia.
15 sierpnia 2014 15:23 | ID: 1138643
biszkopt szybki na niedziele
Składniki biszkoptu * ( na dużą formę o wym. 28x40 cm) :
*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując dwa gotowe ciemne spody tortowe.
Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie.
Składniki kremu budyniowo-jabłkowego:
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Wlewamy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C.
Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta.
Wykonanie kremu budyniowo-jabłkowego:
Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając. Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier i stale mieszając trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, aby cukier rozpuścił się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Żółtka miksujemy z ½ szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszaniny. Pozostałe mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny stale mieszając ( zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna). Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia przykrywając pokrywką.
Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a nastepnie jabłka. Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Przekładanie ciasta:
Biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. Na dolny płat biszkoptu równomiernie rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy drugim płatem, rozsmarowujemy pozostały krem i dowolnie dekorujemy ( np. granulowanym kakao ). Wstawiamy do lodówki.
15 sierpnia 2014 18:54 | ID: 1138679
O, ale pyszności tu widzę Z przepisów chętnie skożystam.
16 sierpnia 2014 10:59 | ID: 1138800
Wczoraj jednak piekłam muffinki, znalazłam foremeczki.
16 sierpnia 2014 14:14 | ID: 1138835
U mnie dzisiaj piernik z cukinią się piecze
Wykonanie kremu budyniowo-jabłkowego:
Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając. Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier i stale mieszając trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, aby cukier rozpuścił się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Żółtka miksujemy z ½ szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszaniny. Pozostałe mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny stale mieszając ( zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna). Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia przykrywając pokrywką.
Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a nastepnie jabłka. Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Zobacz więcej: https://www.familie.pl/Forum-5-72/m52523-36,Ciasto-na-niedziele.html#ixzz3AYZ5cXGQ
Bardzo ciekawy ten krem.
16 sierpnia 2014 15:22 | ID: 1138849
ja ostatnio nie mam weny na pieczenie,ale wczoraj jadłam pyszne.ciasto jak zdobędę przepis to może i upiekę
17 sierpnia 2014 08:51 | ID: 1138928
Znalazłam kawałek sernika w zamrażarce - będzie do poobiedniej kawy .
18 sierpnia 2014 09:41 | ID: 1139134
ja ostatnio nie mam weny na pieczenie,ale wczoraj jadłam pyszne.ciasto jak zdobędę przepis to może i upiekę
No mam nadzieję że się podzielisz.. Przepisem chociaż
18 sierpnia 2014 09:45 | ID: 1139135
oo jak ja dawno jakis ciasto robiłam
18 sierpnia 2014 09:52 | ID: 1139144
Jak się wyrobię to szarlotkę dzisiaj zrobię..
22 sierpnia 2014 14:06 | ID: 1140329
Co prawda dzisiaj nie niedziela, ale zrobiłam szybkie ciasto, bo kolegówna się zapowiedziała niespodziewanie:
-szklanka mąki pszennej
-szklanka mąki ziemniaczanej
-szklanka oleju
-szklanka cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-4jajka
-cukier waniliowy
Zmiksować na jednolitą masęi do piekarnika Wyszła super
22 sierpnia 2014 15:07 | ID: 1140339
Rogaliki zrobimy z Piotrem.Pyszne są!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.