Sałatka ziemniaczana z porami i nutką curry
Zaskakujące połączenie ziemniaków, curry, rodzynek i porów. Jeśli jesteś wielbicielem tej oryginalnej w smaku przyprawy wypróbuj ten przepis. Może i Tobie przypadnie do smaku ta sałatka, bo mnie, zasmakowała i to bardzo:)
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 pory
- łyzeczka curry (lub więcej, według uznania)
- 2 łyżki rodzynek
- majonez
- musztarda miodowa (dałam również odrobinę ostrej własnej roboty)
- sól i ew. pieprz
- opcjonalnie:
- jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki
- pieprz zielony marynowany
- kapary
Ziemniaki (jeszcze ciepłe) obierz i pokrój w półplasterki. Pory oczyść, umyj i pokrój w cienkie półplasterki, oprósz solą i odstaw na 5 minut, aby zmiękły. Ziemniaki oprósz curry, dodaj rodzynki, delikatnie połącz z porami. Możesz również dodać jajka (polecam!), kapary lub pieprz zielony marynowany.Dodaj majonez, odrobinę musztardy do smaku, sól i ew. pieprz. Delikatnie ale dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 15 minut do lodówki, aby sałatka sie przegryzła.
Smacznego! 