Pyszna i niedoceniana kiszona kapusta . - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Pyszna i niedoceniana kiszona kapusta .

64odp.
Strona 4 z 4
Odsłon wątku: 15151
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2010, 17:59 | ID: 305120

Pyszna i niedoceniana kiszona kapusta .

O kwaszonej kapuście warto sobie przypomnieć zwłaszcza teraz . Jest tania i dostępna przez cały rok, może dlatego pozostaje niedoceniana? Kwaszona kapusta zawiera niemal wszystkie biopierwiastki i sporo witamin - tym samym jest dużo zdrowsza niż surowa czy gotowana.

- Odnajdziemy w niej znaczną ilość witaminy B12 - potrzebnej do zachowania świeżości umysłu, dobrego nastroju, odporności na stres, dobrego funkcjonowania mózgu i nerwów, wchłaniania żelaza, budowy czerwonych ciałek krwi, do wzrostu komórek i budowy tkanki kostnej. Jest też bogatym źródłem pridoksyny (witaminy B6), bez której nie może odbywać się przemiana białek. W kwaszonej kapuście znajdziemy również niacynę (witaminę PP), ważną do pozyskiwania energii komórek, ogólnej przemiany materii, zapewnienia dobrego nastroju oraz dużą ilość kwasu pantotenowego (witamina B6) - wylicza Marzena Królikowska, dietetyk z Sosnowca.

Kapusta kiszona to także solidna dawka witaminy C (układ odpornościowy i produkcja hormonów), potasu (działanie moczopędne i odkwaszające), żelaza (procesy krwiotwórcze), magnezu (siła mięśni i serca) i cynku (tkanka łączna, wydolność umysłowa).

- Na oczyszczenie organizmu świetnie robi kuracja sokiem z kiszonej kapusty, która powinna trwać około dwóch tygodni. W tym celu trzy razy dziennie wypijamy pół szklanki soku. Najlepiej, aby był świeżo przygotowany (odciśnięty z kapusty). Rano sok dobrze jest wypić na czczo, a wieczorem - pół godziny po kolacji - radzi Królikowska. - Sok z kiszonej kapusty może być także stosowany do płukania gardła przy infekcjach.

Cenne właściwości antyrakowe Badania naukowe potwierdzają, że kiszona kapusta sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób raka.

By zachować jak najwięcej witamin, nie należy kapusty długo gotować. Liście można zblanszować albo ugotować na parze. Do gotującej się kapusty dobrze jest włożyć kawałek czerstwego żytniego chleba, który ma wchłaniać nieprzyjemną woń.

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
61
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 października 2016, 10:27 | ID: 1346566

Kisicie w tym kapustę roku? Czy już macie ukiszoną?

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
62
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 października 2016, 12:39 | ID: 1346578

Ja już jedną partię ukisiłam i dzisiaj włożyłam w słoiki. I pokroiłam kapustę na drugą parię. Nie będą to hurtowe ilości. ale dla nas zupełnie wystarczy.

Pierwsza partia jest z marchewką i kminkiem, a druga z żurawiną, bez marchewki i kminku. Chciałabym aby była jasna. 

Ostatnio edytowany: 16.10.2016, 12:40, przez: Dunia
Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
63
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 października 2016, 17:32 | ID: 1346603

Nie kiszę kapusty, kupuję kiszoną, ale nie kwaszoną. Nie lubię zakwaszanej kapusty...

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
64
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 października 2016, 08:48 | ID: 1346619

Ja tam muszę mieć swoją. Nie chcę kupnej. Chyba  że już nie będzie innego wyjścia