Suszyć czy mrozić?
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Myślę tak o zieleninach na zimę. Aby mieć własne i nie kupować. Mam tego troszkę na działce. Może mrożenie jest lepsze ale zabiera jednak miejsce w zamrażarce. Ale suszone równiez jest bardzo zielone i aromatyczne. Miętę wysuszę a koperek czy natkę pieruszki, nie wiem?
Jak myślicie czy lepiej zamrozić czy suszyć?
Jak sprawdziło się to w waszej kuchni?
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Ja mrożę i natkę pietruszki i koperek... sprawdzone - a szczaw mrożony u nas w ogóle się nie sprawdził...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja mrożę i natkę pietruszki i koperek... sprawdzone - a szczaw mrożony u nas w ogóle się nie sprawdził...
O, o mrożonym szczawiu to nie słyszałam... Moja mama rozgotowuje ostatnio i taki gorący do słoiczków nalewa. Jest gotowy i całkiem fajny taki.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
My szczaw składamy na surowo kroimy i dodajemy sól, troche go ścieramy i do słoiczków wkładamy mocno uciskając, na wierzch zalewamy oliwą i słoiczki zakręcamy... Stoją dobrze przez całą zimę...
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Mrożę tylko koper i pietruszkę.
Ja jeszcze por i seler- natkę.
- Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
- Posty: 4899
My szczaw składamy na surowo kroimy i dodajemy sól, troche go ścieramy i do słoiczków wkładamy mocno uciskając, na wierzch zalewamy oliwą i słoiczki zakręcamy... Stoją dobrze przez całą zimę...
szczaw robię dokładnie tak samo, koperek i natkę robię też w ten sposób wykorzystuję do tego najmniejsze słoiczki.
koperek , natkę i inne zioła suszę w suszarce do grzybów,
- Zarejestrowany: 02.07.2014, 17:11
- Posty: 116
Ja przeważnie mroże:) suszyc nie próbowałam :)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
My szczaw składamy na surowo kroimy i dodajemy sól, troche go ścieramy i do słoiczków wkładamy mocno uciskając, na wierzch zalewamy oliwą i słoiczki zakręcamy... Stoją dobrze przez całą zimę...
szczaw robię dokładnie tak samo, koperek i natkę robię też w ten sposób wykorzystuję do tego najmniejsze słoiczki.
koperek , natkę i inne zioła suszę w suszarce do grzybów,
Ciekawy sposób, Ale czy taki koperek w słoiczku się nie przykisi?
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
mroże koper,pietruszkę,mieszankę pietruszki-marchewki-selera,mięte suszę,szczaw kupuje od gospodyni.
- Zarejestrowany: 02.07.2014, 17:11
- Posty: 116
...ale mroże w woreczkach bo też mam mało miejsca w zamrażalce a w woreczkach mniej miejsca zabiera niż w pojemnikach:)
- Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
- Posty: 28735
mrożę pietruszkę,koper,liście pora,selera
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
My szczaw składamy na surowo kroimy i dodajemy sól, troche go ścieramy i do słoiczków wkładamy mocno uciskając, na wierzch zalewamy oliwą i słoiczki zakręcamy... Stoją dobrze przez całą zimę...
szczaw robię dokładnie tak samo, koperek i natkę robię też w ten sposób wykorzystuję do tego najmniejsze słoiczki.
koperek , natkę i inne zioła suszę w suszarce do grzybów,
Ciekawy sposób, Ale czy taki koperek w słoiczku się nie przykisi?
Ja po umyciu i po pokrojeniu natkę i koperek wkładam do plastikowych pojemniczków i suuuper się przechowują. Korzystam jeszcze z ubiegłorocznych zapasów.
- Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
- Posty: 4899
My szczaw składamy na surowo kroimy i dodajemy sól, troche go ścieramy i do słoiczków wkładamy mocno uciskając, na wierzch zalewamy oliwą i słoiczki zakręcamy... Stoją dobrze przez całą zimę...
szczaw robię dokładnie tak samo, koperek i natkę robię też w ten sposób wykorzystuję do tego najmniejsze słoiczki.
koperek , natkę i inne zioła suszę w suszarce do grzybów,
Ciekawy sposób, Ale czy taki koperek w słoiczku się nie przykisi?
koperek ze sloiczka jest słony ale nie kwaśny - zupę albo sos mniej solę
Ja mrożę i natkę pietruszki i koperek... sprawdzone - a szczaw mrożony u nas w ogóle się nie sprawdził...
ja szczaw robię w słoiki
mrożę szczypior, koper, pietruszkę.....pietruszkę też czasem suszę
Mrożę tylko koper i pietruszkę.
Ja jeszcze por i seler- natkę.
o właśnie por tez mrożę
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Mrożę tylko koper i pietruszkę.
Ja jeszcze por i seler- natkę.
o właśnie por tez mrożę
Ja seler, magę, natkę pieruszki i co mam zielonego. Przydała by się dodatkowa zamrażarka na to wszstko.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
...ale mroże w woreczkach bo też mam mało miejsca w zamrażalce a w woreczkach mniej miejsca zabiera niż w pojemnikach:)
Ja mam dużą stojącą 5-szufladową zamrażarkę i pod lodówką 2 szuflady tak więc mam gdzie trzymać pojemniczki z koperkiem i natką pietruszki... Robię tego sporo bo i dla córki i synowej...
W woreczkach w ubiegłym roku pomroziłam szczaw bo powiedziała nam sąsiadka z działki, że jest dobry... Jak dla mnie bez smaku i w tym roku tylko w słoiczki będziemy robili o ile będziemy mieli...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Mrożę tylko koper i pietruszkę.
Ja jeszcze por i seler- natkę.
o właśnie por tez mrożę
U nas pory i selery leżą w piwnicy pod altanką na działce, tam chłodno mamy i przez całą zimę mam swoje pory i selery...
Ja mrożę, jest bardziej aromatyczny koper czy pietruszka
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
dzisiajzerwałam miętę u mamy! ma jej bardzo dużo! i susze ją! lepsza jest suszona aniżeli mrożona!