Bardzo mi ostatnio posmakowały. Skusiłam się! Ale że zawsze chcę wiedzieć co jem, więc i znalazłam.
Wartości odżywczeNerkowce to jedne z najmniej kalorycznych orzechów (obok pistacji), ponieważ mają najmniejszą zawartość tłuszczu.
Stanowią optymalne źródło magnezu: zawierają go aż 270mg/100g, który jest niezwykle istotny dla mięśni , a powinny o nim pamiętać zwłaszcza osoby uprawiające sport, oraz dla układu nerwowego – łagodzi skutki stresu.
Zawierają również witaminę B6, ale w mniejszej ilości niż w orzechach włoskich.
Ponadto orzechy Nanercza zachodniego to jedyne produkty roślinne posiadające tak duże pokłady żelaza – przy czym jest ono trudniej wchłaniane niż to pozyskane z mięsa zwierzęcego – dlatego doskonale nadają się do uzupełniania diety w żelazo.
Nerkowce posiadają w swoim składzie także cynk zapobiegający niedotlenieniu organizmu oraz potrzebnego w procesach krwiotwórczych. Cynk dodatkowo ma duże znaczenie w rozwoju męskich narządów płciowych.
Zaopatrzone są również w duże ilości białka, dlatego też tak chętnie wegetarianie wprowadzają je do swojej diety, natomiast dla kobiet w ciąży szczególnie przydatny okazuje się kwas foliowy w nich zawarty.
Warto sięgać po nerkowce jako przekąskę w ciągu dnia, bo te zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych, które wpływają regenerująco na ludzki organizm. Mają dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie, uspokajają zestresowanych i stanowią doskonały składnik diety.