przepisy - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

przepisy

14odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 3231
Avatar użytkownika anusia
anusiaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.07.2009, 14:27
  • Posty: 1629
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 sierpnia 2010, 15:24 | ID: 272783
czy ktos zna jakiś dobry i sprawdzony przepis na sałatkę z papryką?  taką na zimę do słoików ,dostałam właśnie od znajomych  a samej konserwowej nie jemy
Użytkownik usunięty
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    16 sierpnia 2010, 16:10 | ID: 272795
    Ja kiedyś zrobiłam w miodzie i była pyszna. Ale nie jest to sałatka.
    2%blokersSz
    Avatar użytkownika Sonia
    SoniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
    • Posty: 112855
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    16 sierpnia 2010, 16:15 | ID: 272797
    Ja wogóle nie robię papryki,bo u mnie nikt nie lubi,więc Ci nie pomogę.
    Avatar użytkownika anusia
    anusiaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.07.2009, 14:27
    • Posty: 1629
    3
    • Zgłoś naruszenie zasad
    16 sierpnia 2010, 18:00 | ID: 272849
    o rany! szkoda wyrzucić! a jak w miodzie Alu?
    Użytkownik usunięty
      4
      • Zgłoś naruszenie zasad
      16 sierpnia 2010, 18:03 | ID: 272852
      Muszę poszukać teczkę z przepisami.
      2%blokersSz
      Użytkownik usunięty
        5
        • Zgłoś naruszenie zasad
        16 sierpnia 2010, 18:09 | ID: 272855
        Anusia, przypomnij mi później, nie chcę obudzić dziecka.
        2%blokersSz
        Użytkownik usunięty
          6
          • Zgłoś naruszenie zasad
          16 sierpnia 2010, 18:14 | ID: 272858
          anusia napisał 2010-08-16 17:24:48
          czy ktos zna jakiś dobry i sprawdzony przepis na sałatkę z papryką?  taką na zimę do słoików ,dostałam właśnie od znajomych  a samej konserwowej nie jemy
          ....robiłam półprodukt na leczo: 1,5 ka papryki 1 kg cebuli 1 kg pomidorów ...można też dodać cukinię ...paprykę leciutko sparzyć - wyjąć pestki, pokroić w paski...cebulę w półkrążki - zeszklić...pomidory bez skórki w kawałki... jeśli dodasz cukinię, to ją obrać, usunąć środek i pokroić na kawałki... w taki sposób przygotowane warzywa króciutko przesmażyć na oleju, dodając tylko sól...wkładać do małych słoiczków i pasteryzować ok.15 min. ...później, po wyjęciu można dodać kiełbasą, parówki, pieczarki, czosnek, natkę pietruszki, sproszkowaną ostrą paprykę  szczyptę cukru... takie słoiczki brałam do pracy, do kanapek...albo dodawałam inne produkty i podawałam z ryżem na obiad...
          Avatar użytkownika anusia
          anusiaPoziom:
          • Zarejestrowany: 10.07.2009, 14:27
          • Posty: 1629
          7
          • Zgłoś naruszenie zasad
          16 sierpnia 2010, 18:28 | ID: 272870
          dzięki Krysiu też część tak zrobię .alusia przypomnę ci jutro ,dobrze?
          Użytkownik usunięty
            8
            • Zgłoś naruszenie zasad
            16 sierpnia 2010, 18:51 | ID: 272875

            Jasne

            2%blokersSz
            Użytkownik usunięty
              9
              • Zgłoś naruszenie zasad
              17 sierpnia 2010, 05:25 | ID: 273014
              "Papryka w oliwie
              Papryka w oliwie  Stock Food/ Free
              google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);
              Dodane przez:
              Czas przygotowania: 25 minut
              Czas gotowania: 10 minut
              Ilość porcji: 2
              Składniki
              • po 4 duże strąki papryki żółtej i czerwonej
              • łyżka białego octu winnego
              • 1/2 l oliwy
              • łyżeczka cukru
              • łyżeczka ziaren gorczycy
              • 2 łyżki listków natki pietruszki lub świeżej bazylii
              • 8 ząbków czosnku
              • sól, kilka ziarenek pieprzu
              Etapy przygotowania

              Papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić wzdłuż w szerokie paski.

              Blanszować około 4 minut w osolonym wrzątku, wyjąć, osączyć. Przełożyć do miski.

              Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół. Dodać do oliwy z octem, cukrem i pieprzem. Lekko podgrzać. Zalać paprykę w misce. Przykryć, odstawić na całą noc.

              Następnego dnia wyjąć warzywa. Przełożyć do słoików, dokładając natkę pietruszki lub bazylię.

              Zalewę jeszcze raz podgrzać. Wlać do słoików, tak aby przykryła paprykę. Dokładnie zamknąć.

              Avatar użytkownika anusia
              anusiaPoziom:
              • Zarejestrowany: 10.07.2009, 14:27
              • Posty: 1629
              10
              • Zgłoś naruszenie zasad
              17 sierpnia 2010, 13:08 | ID: 273306
              bardzo dziękuje
              Użytkownik usunięty
                11
                • Zgłoś naruszenie zasad
                17 sierpnia 2010, 16:05 | ID: 273396

                Papryka na miodzie 

                5 kg papryki (żółta, czerwona i pomarańczowa) 2,5 l wody 0,5 l octu 10 % 40 dag cukru 10 dag soli 1 czubata łyżka miodu

                Z wyżej wymienionych składników ugotować zalewę. Do każdego słoika wrzucić: listek laurowy, pieprz, 3 plasterki czosnku, 2-3 ziarenka gorczcy ( ja nie dodaję). Do gorącej zalewy wrzucić na minutę pokrojoną paprykę. Paprykę układać w słoikach, zalać zalewą dodając po 1 łyżce oliwy na słoik.Pasteryzować 15- 20 minut.

                2%blokersSz
                Avatar użytkownika anusia
                anusiaPoziom:
                • Zarejestrowany: 10.07.2009, 14:27
                • Posty: 1629
                12
                • Zgłoś naruszenie zasad
                17 sierpnia 2010, 18:25 | ID: 273488
                bardzo wszystkim dziękuję idę ją robić bo już mnie w czy kole
                Avatar użytkownika anuulka
                anuulkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 19.05.2009, 19:14
                • Posty: 195
                13
                • Zgłoś naruszenie zasad
                28 sierpnia 2010, 21:01 | ID: 280416
                AlusiaSz napisał 2010-08-17 18:05:40

                Papryka na miodzie 

                5 kg papryki (żółta, czerwona i pomarańczowa) 2,5 l wody 0,5 l octu 10 % 40 dag cukru 10 dag soli 1 czubata łyżka miodu

                Z wyżej wymienionych składników ugotować zalewę. Do każdego słoika wrzucić: listek laurowy, pieprz, 3 plasterki czosnku, 2-3 ziarenka gorczcy ( ja nie dodaję). Do gorącej zalewy wrzucić na minutę pokrojoną paprykę. Paprykę układać w słoikach, zalać zalewą dodając po 1 łyżce oliwy na słoik.Pasteryzować 15- 20 minut.

                Coś nowego,chyba spróbuję w tym roku...
                Użytkownik usunięty
                  14
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  28 sierpnia 2010, 21:18 | ID: 280441
                  Bardzo smaczna wychodzi. Polecam.
                  2%blokersSz