przepisy
- Zarejestrowany: 10.07.2009, 14:27
- Posty: 1629
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855

- Zarejestrowany: 10.07.2009, 14:27
- Posty: 1629
- Zarejestrowany: 10.07.2009, 14:27
- Posty: 1629
- po 4 duże strąki papryki żółtej i czerwonej
- łyżka białego octu winnego
- 1/2 l oliwy
- łyżeczka cukru
- łyżeczka ziaren gorczycy
- 2 łyżki listków natki pietruszki lub świeżej bazylii
- 8 ząbków czosnku
- sól, kilka ziarenek pieprzu
Papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić wzdłuż w szerokie paski.
Blanszować około 4 minut w osolonym wrzątku, wyjąć, osączyć. Przełożyć do miski.
Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół. Dodać do oliwy z octem, cukrem i pieprzem. Lekko podgrzać. Zalać paprykę w misce. Przykryć, odstawić na całą noc.
Następnego dnia wyjąć warzywa. Przełożyć do słoików, dokładając natkę pietruszki lub bazylię.
Zalewę jeszcze raz podgrzać. Wlać do słoików, tak aby przykryła paprykę. Dokładnie zamknąć.
- Zarejestrowany: 10.07.2009, 14:27
- Posty: 1629
Papryka na miodzie
5 kg papryki (żółta, czerwona i pomarańczowa) 2,5 l wody 0,5 l octu 10 % 40 dag cukru 10 dag soli 1 czubata łyżka miodu
Z wyżej wymienionych składników ugotować zalewę. Do każdego słoika wrzucić: listek laurowy, pieprz, 3 plasterki czosnku, 2-3 ziarenka gorczcy ( ja nie dodaję). Do gorącej zalewy wrzucić na minutę pokrojoną paprykę. Paprykę układać w słoikach, zalać zalewą dodając po 1 łyżce oliwy na słoik.Pasteryzować 15- 20 minut.
- Zarejestrowany: 10.07.2009, 14:27
- Posty: 1629
- Zarejestrowany: 19.05.2009, 19:14
- Posty: 195
Papryka na miodzie
5 kg papryki (żółta, czerwona i pomarańczowa) 2,5 l wody 0,5 l octu 10 % 40 dag cukru 10 dag soli 1 czubata łyżka miodu
Z wyżej wymienionych składników ugotować zalewę. Do każdego słoika wrzucić: listek laurowy, pieprz, 3 plasterki czosnku, 2-3 ziarenka gorczcy ( ja nie dodaję). Do gorącej zalewy wrzucić na minutę pokrojoną paprykę. Paprykę układać w słoikach, zalać zalewą dodając po 1 łyżce oliwy na słoik.Pasteryzować 15- 20 minut.