ZdrowieKategorie: Eko i zdrowie Liczba wpisów: 6, liczba wizyt: 26746 |
Nadesłane przez: natalina4 20-11-2012 11:51
Blada cera,zmęczenie,problemy z koncetracją,senność,bóle i zawroty głowy-to mogą być sygnały anemi.Aby ją potwierdzić lub wykluczyć musisz zrobić badania krwi.O anemii mówimy ,gdy poziom hemoglobiny spada u kobiet poniżej 12 g/dl,u mężczyz wynosi mniej niż 14 g/dl,u dzieci do 6 roku życia poniżej 11 g/dl,u dzieci w wieku 6-14 poniżej 12 g/dl.
Dieta to podstawa.
Zarówno w profilaktyce,jak i w leczeniu niedokrwistości bardzo ważna jest dieta.Powinniśmy dostarczać organizmowi 18 mg żelaza dziennie.Znajdziesz go w wątróbce ,kaszance,zielonych warzywach,suszonych owocach i żółtkach jaj.Wchłanianie żelaza ułatwiają witamina C,B6,B12,oraz kwas foliowy.Dlatego powinno się jeść dużo czerwonej papryki,pomidorów,natki pietruszki,brukselki,soi,fasoli i grahamek.
Pokrzywa-podnosi poziom żelaza.Do zrobienia soku z pokrzywy są świeże listki.Ich garść zmiksuj z 0,5 litra wody.Przecedź przez sitko,pij dwa razy dziennie.Na zimę można ususzyć pokrzywę i rozdrobnić ją na proszek.Łyżkę takiego proszku dodajemy do szklanki soku pomidorowego.
Buraki-stosowane są w leczeniu anemii,bowiem zawieraj dużo kwasu foliowego i witaminy B12,które są niezbędne w procesie tworzenia czerwonych krwinek.Pół kilograma buraków umyj,obierz ze skórki,pokrój na kawałki i przepuść przez sokowirówkę.Dodaj dwie łyzki soku wyciśniętego z cytryny.Dopraw do smaku miodem.Pij po pół szklanki soku dziennie.
Lucerna-ta strączkowa roslina pastewna powoduje wzrost poziomu hemoglobiny.Oczyszcza też naszą krew.Dwie łyżki posiekanej trawy zalej dwiema szklankami wrzącej wody.Odcedź.pij po 1/3 szklanki przed posiłkiem.Można jeść kiełki lucerny.Są doskonałym dodatkiem do sałatek oraz kanapek.
Algi-spirulina to kopalnia kwasu foliowego,witaminy B12 i żelaza-zawiera go 25 razy więcej niż szpinak.Swoją intensywną szmaragdowozieloną barwę zawdzięcza duzej zawartości chrolofilu,który ma bardzo korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze.Można ją kupić sproszkowaną i dodawać do soków warzywnych.