Głosowanie na gotowanie - konkurs Familie.pl i "Naszego Olsztyniaka" (ZAKOŃCZONY!)Kategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 23, liczba wizyt: 115029 |
Nadesłane przez: ULA 13-03-2010 12:31
Karmelizowana pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-miętowym
miód - 10 łyżek
cukier puder
6 cytryn
1 kg piersi z kurczaka
świeża mięta
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, następnie pokroić w grube
paseczki. Zalać je w miodzie i pozostawić na 12h w lodówce. Następnie włożyć mięsko do
rozgrzanego piekarnika (180 stopni) do momentu aż będzie miało złocisty kolor.
Wycisnąć sok z cytrynek wlać do małego rondelka,do
soku wsypać cukier puder.Oczywiście tak aby smak sosu był
słodko-kwaśny.Posiekać świeżą miętę i wsypać ją do sosu,lekko
zagotować (sos powinien mieć konsystencję lekko gęstą).Gotować pierś
rozłoĹżyć na półmisku, polać sosem, przybrać listkami mięty oraz
cytrynką.
Smacznego ;-)
Danie ma naprawdę wspaniały, rzadko spotykany smak... Zachęcam do
wypróbowania przepisu. Madzia
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij sms o treści NOLDN.9 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto.