sernik z czekoladąKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 1, liczba wizyt: 10231 |
Nadesłane przez: monik231 dnia 30-11-2010 16:09
Sernik z czekoladą Przepis na pyszny czekoladowy sernik z rodzynkami i skórką cytrynową. Sernik z czekoladą - bez pieczenia ciasta na spód, wystarczy wyłożyć ciastka herbatniki. Doskonałe ciasto na święta i rodzinne spotkania. Składniki: MASA SEROWA 1 kg tłustego sera 4 ugotowane ziemniaki (średnie) 40 dag cukru 16 g cukru waniliowego 8 jajek 20 dag masła śmietankowego 20 dag rodzynek sułtanek 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 10 łyżek śmietany kremówki 30% ciastka herbatniki na spód płatki migdałowe do dekoracji Przepis na masę serową: Ser i ziemniaki zmielić 3 razy w maszynce do mielenia. Dodać miękkie masło i zmiksować na gładką masę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i dodać do masy serowej. Następnie dodać spażone, osuszone rodzynki oraz startą skórkę cytrynową. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciastka herbatniki. Ciastka można posypać kakaem przez siteczko. Następnie przełożyć masę serową. Sernik piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni C. Przepis na polewę czekoladową: Śmietanę wlać do garnka i podgrzać. Następnie dodać połamaną czekoladę i dalej podgrzewać, aż do stopienia czekolady. Należy cały czas mieszać, aby polewa nie przypaliła się. Ostudzony sernik równomiernie posmarować polewą i pozostawić do zastygnięcia. Udekorować płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce...Zyczę smacznego