KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 323604 |
Nadesłane przez: Dunia 09-08-2016 15:54
I znów mam spore zbiory cukinii. Przerabiam ją na wszelkie sposoby.
A dzisiaj przygotowałam na zimę sos słodko-kwaśny z dodatkiem warzyw.
Składniki:
3 spore cukinie
4 czerwone papryki
4 cebule
6 ząbków czosnku
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku zielonego
1 puszka ananasa w krążkach
proporcjonalnie zielonej ugotowanej fasolki szparagowej pokrojonej w mniejsze kawałki
Przyprawy:
2 łyżki soli
1 łyżka curry
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonej trawy cytrynowej
1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 łyżka musztardy dijon
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu jabłkowego
1 słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę
Paprykę wydrążyć i pokroić w paski
Cebulę pokroić w półtalarki
Włożyć warzywa do gara , dodać zalewę z kukurydzy i groszku.
Dusić do momentu gdy cukinia się zeszkli ale będzie dalej jędrna
Dodać przyprawy i dalęj dusić.
Dodać odsączony groszek, kukurydzę, pokrojonego ananasa i fasolkę.
Gdy potrawa jest za gęsta dodać wody , Ja dodałam kubek.
Zagotować i mieszać.
Nie wylewać soku z ananasa do sosu.
W soku z ananasa rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do "prawie"gotowego sosu.
Gotować kilka minut.
Powstało 6 litrów pysznego sosu do makaronu. Trochę zjedliśmy a resztę zapasteryzuję w słoikach na zimę.
Smacznego!!!