Dom Pełen RadościKategorie: Zainteresowania, Rodzicielstwo, Kulinaria Liczba wpisów: 88, liczba wizyt: 221727 |
Nadesłane przez: Gosia Jatczak 28-11-2015 19:28
Pyszne ciasto zrobiłam dla dzieci mieliśmy w świetlicy wiejskiej pruby Bajka to Śpiąca królewna mój synek występóję no i powiedziałam trzeba zobaczyć synka a tu pięknie ślicznie było a P. sołtys podeszła do mnie i poprosiła czy Moja córeczka Kasia może być królewną, no pewnie się zgodziła. za tydzień będzie jak już będzie po wszystkim pokarzę wam zdjęcia. A ciasto przepyszne polecam wszystkim.
CIASTO:
maka, 20 dkg
cukier, 10 dkg
Margaryna KASIA, 15 dkg
proszek do pieczenia,, 1/2 paczki
żółtka, 4 szt
JABŁKA (zetrzeć na grubym tarle), 5-6 szt (wg uznania)
PIANKA KOKOSOWA
kokos, 20 dkg
cukier puder, 15 dkg
białka, piana
Przygotowanie:
CIASTO: wszystkie składniki wsypuje do miski, a następnie rekami przesiewam przez palce. (NIE ZAGNIATAĆ). Z ciasta ma wyjść kruszonka. Następnie na wysmarowana i oprószoną bułka tarta blaszkę (o wymiarach ok 23x30-taka mam) wysypuje równo to ciasto.
Starte na grubym tarle jabłka wyciskam z nadmiaru soku i wykładam równo na ciasto. Ja posypuje jeszcze cynamonem, bo lubię:)
PIANA KOKOSOWA: Ubijam piane z białek, dodaje cukier puder-ciągle ubijam na sztywno! Teraz wsypuje partiami kokos i mieszam delikatnie już za pomocą łyżki. Po dokładnym wymieszaniu wylewam piane na jabłka, wyrównuje. PIEC ok 35-40 min w temp. 170 stopni. SMACZNEGO. Jest przepyszne.
A na kolację wymyśliliśmy coś na ciepło i byłam w szoku aż 6 sztuk zjadłam takie pyszne polecam również a dzieci jak się zajadamy to Bułeczki jak pizza jak wyjdą.
Przepis:
Składniki:
mąka pszenna typ 500 - 500g
drożdże świeże - 50g (pół kostki)
ciepłe mleko - 250ml (szklanka)
masło - 100g
cukier biały - 3 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
jajko - 1
oregano, papryka słodka, bazylia (mix) - 2 łyżeczki
wkładka do bułek
wkładka do bułek
domowy ketchup - 3 łyżki( jadałam swój sos do pizzy )
ser żółty - tarty - 30g
szynka (dowolna) krojona w kostkę - 30g
świeże oregano (lub suszone) - do posypania, położenia na wierzch
tarty ser - 5g do posypania
Sposób przygotowania
Ciasto:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i zostawiamy na 5 min pod przykryciem.
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
2. Następnie w dużej misce łączymy wszystkie składniki na gładką masę - jeżeli będzie zbyt mokra dosypujemy trochę mąki, tak by nie lepiła się do rąk w trakcie zagniatania.
3. Zagniecioną kulę ciasta z wierzchu smarujemy odrobinką zimnej wody, by nie obeschła, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
Blachę do pieczenia w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia.
Bułeczki:
1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na kształt owalny lub kwadratowy i smarujemy ketchupem oraz do środka równomiernie wkładamy dodatki: szynkę i ser. Następnie zwijamy ciasto w roladę kroimy nożem na 2-2,5cm kawałki i układamy na blasze w odstępach co 4-5 cm, na wierzchu kładziemy kawałek świeżego oregano lub sypiemy suszonym - delikatnie, w środku ciasta są już przyprawy. Na wierzch kładziemy odrobinkę sera.
Włączamy piekarnik by nagrzał się do 210 stopni - w tym czasie bułki trochę wyrosną. Pieczemy 15-16 minut w nagrzanym piekarniku.
Adres URL wpisu
https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b0p19488,Pyszne-ciasto.html
Adres URL bloga
https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b904-1,Dom-Pelen-Radosci.html