Moje-MacierzyństwoKategorie: Rodzicielstwo Liczba wpisów: 82, liczba wizyt: 224521 |
Nadesłane przez: exarol 15-08-2015 12:02
W tym roku lato rozpieszcza nas pogodą. Oczywiście żartuję, pogoda w tym roku przegina, a szukając orzeźwienia pomyślałam, że spróbuję skopiować lemoniadę, którą piliśmy podczas naszego urlopu. Lemoniada naszej gospodyni była wykonana w theromixie, którego nie posiadam i pewnie nigdy posiadać nie będę ( co nie znaczy, że nie chciałabym ) tak czy inaczej Pani z zamku zarzekała się, że bez thermomixa tej lemoniady nie da się zrobić. A jednak…
Do przygotowania lemoniady będziesz potrzebowała:
1,5 litra wody mineralnej ( niegazowanej)
2-3 cytryny w zależności od stopnia kwaśności jaki preferujesz
pęczek natki pietruszki
5-7 łyżek cukry trzcinowego ( sama musisz dosłodzić lemoniadę, tak aby jej smak odpowiadał Tobie )
No to działamy
Cytryny obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki
Umyj natkę
Do miski lub kielicha miksera wlej 1 litr wody, wrzuć cytryny i matkę, oraz dodaj z 4-5 łyżek cukru
Miksuj/blenduj wszystko do momentu gdy zauważysz, że natka jest już porządnie rozdrobniona
Przelej wszystko do drugiej miski odcedzając miąższ cytryn i natkę przez bardzo drobne sitko
Sprawdź, czy opowiada Ci poziom słodkości lemoniady, jeśli tak to super, możesz dodać resztę wody cieszyć się tym wspaniałym smakiem, jeśli nie, dodaj jeszcze cukier i przez chwilę miksuj do momentu aż smak będzie satysfakcjonujący
Lemoniada jak to lemoniada jest raczej kwaśna, dlatego polecam podawać ją w szklankach z krawędzią oblepioną cukrem
Smacznego